Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Μηνύματα από το φεστιβάλ στον Αποκόρωνα: Κοινωνικό αγαθό το νερό

Η ανάγκη το νερό να παραμείνει κοινωνικό αγαθό, προσιτό και προσβάσιμο σε όλους, και η διαχείρισή του να μην περάσει στον ιδιωτικό τομέα, επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 1o Φεστιβάλ Νερού που διοργάνωσε στον Αποκόρωνα η Ανοιχτή Πρωτοβουλία για τα Νερά στον Αποκόρωνα.

Από αριστερά διακρίνονται ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ Γ. Μαρινάκης, ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΕΥΑΘ Γιώργος Αρχοντόπουλος και το μέλος της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας για τα Νερά στον Αποκόρωνα Κώστας Αδαμάκης που συντόνισε τη συζήτηση.

Παράλληλα, έγινε αναφορά σε παραδείγματα μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών που που επέστρεψαν στο μοντέλο της δημοτικής – δημόσιας διαχείρισης αφού η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα αποδείχθηκε καταστροφική, ενώ καταγγέλθηκε η κυβέρνηση καθώς επιχειρεί να αναιρέσει αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που τάχθηκαν κατά της ιδιωτικοποίησης.

ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Ειδικότερα, κατά τη συζήτηση με θέμα “Το νερό: κοινωνικό αγαθό ή εμπόρευμα;” πρόεδρος των εργαζομένων της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) Γιώργος Αρχοντόπουλος έκανε μια ιστορική αναδρομή των προσπαθειών ιδιωτικοποίησης της εταιρείας αλλά και των αγώνων που αναπτύχθηκαν ενάντια σε μια τέτοια προοπτική.
Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης ξεκίνησαν το 2000 όταν η ΕΥΑΘ μπήκε στο Χρηματιστήριο και μετοχοποιήθηκε με το 26% με ένα μεγάλο μερίδιο να καταλήγει στην πολυεθνική Suez.
Το 2008 έγινε μια νέα απόπειρα ιδιωτικοποίησης βγάζοντας στο “σφυρί” το 23% της εταιρείας και το μάνατζμεντ, γεγονός που πυροδότησε τις πρώτες αντιδράσεις και τη δημιουργία ενός κινήματος κατά της ιδιωτικοποίησης που άρχισε να ενημερώνει το κοινό για τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης.
Οι εκλογές του 2009 “πάγωσαν” τα σχέδια ιδιωτικοποίησης ωστόσο μετά με την εφαρμογή των μνημονίων η εταιρεία πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ και δρομολογήθηκε η πώληση του 51% της εταιρείας μαζί με το μάνατζμεντ.
Το κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση διεθνοποίησε τον αγώνα του, ήρθε σε επαφή με άλλα κινήματα από χώρες όπου είχε προχωρήσει το ιδιωτικό μοντέλο διαχείρισης κάνοντας ξεκάθαρο τις σοβαρές συνέπειες που είχε αυτό: «Το Παρίσι είχε 25 χρόνια ιδιωτική διαχείριση, ωστόσο, το 2008 επανήλθε η διαχείριση στον Δήμο», σημείωσε ο κ. Αρχοντόπουλος, ενώ τόνισε ότι αντίστοιχα στο Βερολίνο η διαχείριση από ιδιωτικές εταιρείες που εφαρμόστηκε από το 1989 επανήλθε στον Δήμο μετά τη διαπίστωση της κακής ποιότητας νερού που παρέχονταν λόγω της προσπάθειας να μεγιστοποιηθεί το κέρδος των ιδιωτών.

«ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ»

Αναφέρθηκε ακόμα στο μαζικό “όχι” (98,3%) που είπαν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης στο δημοψήφισμα που διοργανώθηκε “από τα κάτω” το 2014 στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, αλλά και την προσφυγή που έγινε από πολίτες της Αθήνας στο ΣτΕ και το οποίο αποφάσισε να εξαιρεθεί η ΕΥΔΑΠ από το ΤΑΙΠΕΔ “παγώνοντας” όλα τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση.
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Αρχοντόπουλος, με το 3ο μνημόνιο έγινε νέα προσφυγή στο ΣτΕ κατά της ένταξης των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΘ στο Υπερταμείο με το δικαστήριο το 2022 να δικαιώνει εκ νέου τους πολίτες, και να διατάσσει το 50% + 1 των μετοχών να βγουν από το Υπερταμείο και να επιστρέψουν στο ελληνικό Δημόσιο «καθώς ο σκοπός των συγκεκριμένων εταιρειών είναι κοινωνικός».
«Κι εκεί που περιμέναμε να εφαρμοστεί η απόφαση έρχεται η κυβέρνηση της ΝΔ και 28 Ιουλίου περνάει μια τροπολογία που λέει ότι οποιαδήποτε απόφαση επηρεάζει το κεφάλαιο του Υπερταμείου θεωρείται άκυρη. Ποια απόφαση επηρεάζει; Η απόφαση του ΣτΕ. Για εμάς, λοιπόν, πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση επεμβαίνει στη διάκριση των εξουσιών, ακυρώνει τη δικαστική εξουσία και έχουμε να κάνουμε με μια αντιδημοκρατική εκτροπή», επεσήμανε ο κ. Αρχοντόπουλος.

ΑΠΕΙΛΕΣ – ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης μίλησε για την ανάγκη στήριξης των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης τη στιγμή που μαστίζονται από την υποστελέχωση.
«Η αύξηση του νερού θα προκύψει από την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Και θα πρέπει να διαλέξουμε: θέλουμε δημόσιες ή δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης ή θέλουμε να καταρρεύσουν; Παράδειγμα 1,4 εκατ. ευρώ ήταν το ενεργειακό κόστος για το Ρέθυμνο πριν την κρίση και τώρα είναι 4 εκατ. Τι επιλέξαμε; Να μην πληρώσουμε τη ΔΕΗ μέχρι η κυβέρνηση να αναγκαστεί να δώσει τα λεφτά που χρωστάμε ή οι πάροχοι να κατεβάσουν τους διακόπτες, κάτι που το έκαναν σε κάποιες περιοχές», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης και υπογράμμισε τον κίνδυνο οι δημοτικές επιχειρήσεις «να πέσουν από μέσα» λόγω της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης κ.λπ.
Παράλληλα αναφέρθηκε στις θετικές πρωτοβουλίες που πήρε η προηγούμενη κυβέρνηση καθιστώντας αφενός τις ΔΕΥΑ μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, κάτι που είχε σημαντικά φορολογικά οφέλη για τις εταιρείες και αφετέρου να επιτρέψει την κρατική χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ σε ποσοστό μέχρι και 100% που ενσωματώθηκε στο πρόγραμμα “Φιλόδημος”.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Συνεχίζοντας ο κ. Μαρινάκης αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης να αναιρέσει την απόφαση του ΣτΕ μίλησε για “τορπιλισμό της αρχής της διάκρισης των εξουσιών», τονίζοντας ότι είναι κάτι «προκλητικό και ανεφάρμοστο στην πράξη».
Τάχθηκε δε υπέρ της αρχής της ανταποδοτικότητας που διέπει τις ΔΕΥΑ, μίλησε για «απουσία κεντρικής πολιτικής για τη διαχείριση του νερού» και τόνισε δε ότι το πραγματικό δίλημμα που τίθεται είναι «αν πρέπει να το διαχειρίζεται δημόσιος – δημοτικός φορέας ή ιδιώτης».

ΤΟ ΝΕΡΟ ΩΣ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ

Ο Κυριάκος Κουτσουπάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους εκ εκ μέρους της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας για τα Νερά στον Αποκόρωνα αναφέρθηκε στο πρόβλημα της κακής ποιότητας νερού που καταναλώνουν πολλοί κάτοικοι του Αποκόρωνα, μιας επαρχίας με μεγάλο υδάτινο πλούτο σε επίπεδο Κρήτης, ενώ επεσήμανε ότι ο κύριος προβληματισμός που απασχολεί την Πρωτοβουλία είναι ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και η διατήρησή του ως δημόσιο αγαθό αλλά και το ζήτημα ποιος διαχειρίζεται αυτό το δημόσιο αγαθό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα