Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ο Βουλευτής Χανίων της ΝΔ Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Μισός αιώνας έχει πλέον συμπληρωθεί από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα για τη χώρα μας. Χιλιάδες νέοι και νέες, μαζί με χιλιάδες Αθηναίους αμφισβήτησαν ανοιχτά το καθεστώς επί ένα τριήμερο στο κέντρο της πρωτεύουσας. Υπήρξαν άνθρωποι που πλήρωσαν με τη ζωή τους την πράξη αυτή, μέσα από τη βία και την καταστολή που εξαπέλυσε το καθεστώς. Σήμερα, 50 χρόνια μετά, η δημοκρατική ευγνωμοσύνη και η τιμή στη μνήμη τούς ανήκει. Το Πολυτεχνείο είναι ένα σύμβολο αγώνων για τη δημοκρατία το οποίο ενώνει όλους τους δημοκρατικούς Έλληνες ανεξάρτητα από τις επιμέρους πολιτικές τοποθετήσεις και αυτό είναι κάτι που εμείς οι νεότεροι οφείλουμε να το διαφυλάξουμε ως πολύτιμη κληρονομιά».
«Διαχρονικά και επίκαιρα παραμένουν τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου», επισημαίνει στη δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για την 50η επέτειο του Πολυτεχνείου.
Συγκεκριμένα, αναφέρει: «50 χρόνια μετά, διαχρονικά και επίκαιρα παραμένουν τα μηνύματα της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το Νοέμβρη του 1973. Οι αγωνιζόμενοι φοιτητές, κατάφεραν να συσπειρώσουν τις δυνάμεις μιας κοινωνίας που αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία, την Ισότητα, την Πρόοδο και την Παιδεία. Απέδειξαν, επίσης, ότι η πρωτοπορία και οι κοινωνικές ανατροπές εκφράζονται από τη νέα γενιά. Ως Περιφέρεια Κρήτης, τιμούμε τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά τα γεγονότα εκείνων των ημερών, αλλά και αυτούς που αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας».
Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Χανίων «η μέρα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου πριν από 50 χρόνια, δεν πρέπει να αποτελεί απλά μια αναφορά στην ιστορία της χώρας μας, αλλά να αποτελεί μέρα περισυλλογής, διδαγμάτων, μάθησης και αξιολόγησης της προσωπικής μας στάσης απέναντι στα γεγονότα γιατί η ιστορική μνήμη έχει αξία όταν συνδεθεί με τη ζωή, την πράξη και το σήμερα.
Τα ιστορικά γεγονότα της αντίστασης στο φασισμό της Χούντας των Συνταγματαρχών, με την κορύφωση της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο, πρέπει να είναι οδηγός για δράση, οδηγός για τον τρόπο που πρέπει να στεκόμαστε απέναντι σε όσους καταπατούν το δικαίωμα για ψωμί, παιδεία και ελευθερία.
Δυστυχώς 50 χρόνια μετά κάθε λέξη των αιτημάτων των φοιτητών παραμένουν ζητούμενα για την χώρα μας.
Ζητούμενο το ψωμί, η επιβίωση, αφού η ακρίβεια που μαστίζει τη χώρα μας, φτωχοποιεί καθημερινά όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας .
Ζητούμενο η παιδεία, αφού οι χιλιάδες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό όλων των βαθμίδων, η πανάκριβη φοιτητική στέγη, η υποβάθμιση σχολείων δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, ο αποκλεισμός μαθητών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και σειρά άλλων προβλημάτων δείχνει πως και σήμερα ο μεγάλος ασθενής της χώρας μας εξακολουθεί να είναι η παιδεία.
Ζητούμενο η Ελευθερία. Με τη χώρα μας στην 108η θέση της παγκόσμιας κατάταξης στην ελευθερία του τύπου, με το σκάνδαλο της παρακολούθησης και το σκάνδαλο συγκάλυψης του στη συνέχεια, με τον νόμο για τον περιορισμό των κινητοποιήσεων και την καταπάτηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, η χώρα μας με την παρούσα κυβέρνηση διολισθαίνει όλο και περισσότερη σε απώλειες βασικών ατομικών και συλλογικών ελευθεριών.
Γι αυτό η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου πρέπει να αφυπνίσει όλους μας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε! Το φασιστικό φαινόμενο που εξέθρεψε δικτατορίες, πολέμους, και εκατόμβες θυμάτων ξανασηκώνει κεφάλι στην Ευρώπη και στη χώρα μας. Αν δεν το χτυπήσουμε έγκαιρα υπερασπίζοντας τη δημοκρατία, αυτό θα τσακίσει κάθε δημοκρατία και κάθε δικαίωμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα δώσει κάθε αγώνα και σε κάθε επίπεδο για την δικαίωση της παρακαταθήκης του Πολυτεχνείου με αφοσίωση και συνέπεια, όπως προτάσσει πάντα η αριστερά.
Καλούμε όλους τους Χανιώτες στην πορεία τιμής και μνήμης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Νοέμβρη και ώρα 6 μ.μ. με σημείο εκκίνησης την Δημοτική αγορά γιατί η ιστορική μνήμη είναι η αντίσταση σε όσα και σήμερα μας πληγώνουν.
Τιμή και δόξα στους αγωνιστές που σήμερα τιμούμε και που 50 χρόνια πριν έδειξαν τον δρόμο και εδραίωσαν την πεποίθηση πως τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτούνται με αγώνες»
Για τη 50η επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης Γιάννης Κουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «η 17η Νοεμβρίου του 1973, εδώ και 50 χρόνια έχει καθιερωθεί στις συνειδήσεις των δημοκρατικών πολιτών, ως ημέρα Εξέγερσης της Ελληνικής Νεολαίας και του Λάου, απέναντι στο στρατοκρατικό και ανελεύθερο καθεστώς της δικτατορίας των συνταγματαρχών.
Η ημέρα αυτή, τιμάται και από τους νέους και τις νέες μας, αν και δεν έζησαν την σκοτεινή αυτή περίοδο της νεότερης Ιστορίας μας, έχουν όμως δεχτεί και αφομοιώσει, όλα τα υψηλά νοήματα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας που εκπέμπει η Εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Οι σημερινοί νέοι και νέες, μελετούν με προσοχή και ενδιαφέρον τα γεγονότα που σημάδεψαν τον Νοέμβρη του 1973.
Το ασφαλές συμπέρασμα είναι πως μόνο ένα πραγματικά ελεύθερο και δημοκρατικό πολίτευμα μπορεί να διασφαλίσει την πορεία κάθε λαού προς ένα Ελπιδοφόρο, Δυναμικό και Δημιουργικό μέλλον»
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Εμμανουήλ Καρτσωνάκης «Στο ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου αποτυπώνεταιο ηρωισμός της νεολαίας του 1974, που με την κορυφαία αντιδικτατορική της δράση και με αυτοθυσία έδωσε ένα γερό πλήγμα στη Χούντα των Συνταγματαρχών, η οποία επί επτά χρόνια διοικούσε αυθαίρετα και καταπίεζε τον ελληνικό λαό.
Στις φυλακίσεις, τις εξορίες και τα βασανιστήρια οι φοιτητές και οι σπουδαστές απάντησαν με την κατάληψη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που στις 17 Νοέμβρη κορυφώθηκε σε αντιχουντική εξέγερση.Όντας άοπλοι,υπερασπίστηκαν την ελευθερία και αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Με μόνα εφόδια τα ιδανικά τους, τα ανεξάντλητα ψυχικά τους αποθέματα και το υψηλό αγωνιστικό τους φρόνημα, αντέδρασαν στην τυραννία και αντιτάχθηκαν στο καθεστώς που είχε καταστρατηγήσει τα δικαιώματα του λαού και είχε στερήσει τις συνταγματικές του ελευθερίες. Με το σύνθημα ‘’Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία’’ απηύθυναν κάλεσμα για κοινό αγώνα απέναντι σε αυτούς που επιβουλεύονταν το μέλλον της χώρας. Ξεσηκώθηκαν με το πάθος και την ορμητικότητα που χαρακτήριζε την ηλικία τους και εξέφρασαν τη δίψα για ζωή και την αγάπη τους για ποιοτική ζωή. Το κάλεσμα προς τη Δημοκρατία βρήκε απήχηση και δημιούργησε ένα αντιδικτατορικό ρεύμα, που συνέβαλε στην πολιτική αλλαγή αποκαθιστώντας τη Δημοκρατία στη χώρα που τη γέννησε.
Με τη στάση τους αποτελούν για όλους εμάς ανυπέρβλητο πρότυπο του αγωνιζόμενου για τη δημοκρατία και ελευθερία ανθρώπου. Σήμερα, λοιπόν, 50 χρόνια μετά,γιορτάζουμε, όπως κάθε χρόνο, τον αγώνα των νέων και τον αγώνα του λαού μας για ελευθερία, ειρήνη, δημοκρατία και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Η 17η Νοέμβρη του 1973 δεν αποτελεί απλώς ένα χρονικό ορόσημο, αλλά πολύ περισσότερο ένα διαχρονικό σύμβολο διεκδικήσεων. Αν θέλουμε με αίσθημα βαθιάς συγκίνησης και ειλικρινούς υπερηφάνειας να τιμούμε τους ήρωες του Πολυτεχνείου, χρειάζεται να μην περιοριζόμαστε σε επετειακές εκδηλώσεις, αλλά εμπνεόμενοι από το μεγαλείο της νεανικής τους ψυχής να αγωνιζόμαστε καθημερινά ενάντια στη βία και τη χειραγώγηση, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό»
Αναλυτικά το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών αναφέρει «σε μια χώρα και ένα κράτος όπου η διαδήλωση ποινικοποιείται, όπου άνθρωποι συλλαμβάνονται επειδή δηλώνουν δημόσια την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό.
Όπου η ανάγκη για δημόσια υγεία και παιδεία αντικαθίσταται από γενικευμένη καταστολή, με προσλήψεις και επιδόματα σε αστυνομικούς, με δαπάνες σε πολεμικό εξοπλισμό.
Όπου δολοφονούνται νέοι εν ψυχρώ επειδή είναι Ρομά. Όπου τα αστυνομικά τμήματα γίνονται τόποι βασανισμού και ασυδοσίας των αρχών, τα σπίτια χώροι έμφυλης βίας και κακοποίησης, οι δρόμοι μέρη εξάλειψης του ‘μη-κανονικού’. Όπου έχει γίνει κανονικότητα χιλιάδες ναυαγοί να οδηγούνται σε πνιγμό ή να αιχμαλωτίζονται σε άθλιες συνθήκες επειδή είναι πρόσφυγες-μετανάστριες (και όχι ευρωπαίοι/’δυτικοί’ πολίτες). Όπου η ακρίβεια και η φτώχεια σημαίνει κέρδη για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και συνθήκες γαλέρας για τους/τις εργαζόμενους/ες .
Σε μία χώρα που φλέγεται, πνίγεται, εκτροχιάζεται και πάντα φταίει ο κακός μας ο καιρός και ο ‘εξωτερικός εχθρός’, ποτέ η εγκληματική κυβερνητική πολιτική και το κεφάλαιο που τρέφεται από την καταστροφή…
Η 17 Νοέμβρη δεν είναι μόνο μια επέτειος, μια ημέρα μνήμης και τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου το1973 και το τέλος της δικτατορίας.
50 χρόνια μετά, η 17 Νοέμβρη συνεχίζει να αποτελεί μια εξέγερση του σήμερα, του εδώ και του τώρα. Είναι κομμάτι του καθημερινού αγώνα ενάντια στον φασισμό και τα σύγχρονα προσωπεία του. Του αγώνα για τη δημιουργία ενός μέλλοντος, όχι με τα πτώματα του παρελθόντος, αλλά μέσα από τις κοινές ανάγκες, τις πολύμορφες επιθυμίες και τα συλλογικά όνειρα του παρόντος.
Καλούμε στην πορεία που θα γίνει την Παρασκευή 17 Νοέμβρη, συναντιόμαστε στις 6 μ.μ. στην πλατεία δημοτικής αγοράς»
Ο Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος Πολυτεχνείου Κρήτης «σήμερα πραγματοποιείται η πρώτη μέρα κατάληψης για τον εορτασμό της 50ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου όπως αποφασίστηκε από την μαζική γενική συνέλευση του συλλόγου μας. Ο φοιτητικός μας σύλλογος τιμά τους αγώνιστες της εξέγερσης που έριξε τη Χούντα. Mέσα από την κατάληψη και την πορεία, μέσα από καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, τραγούδια της αντίστασης και της μεταπολίτευσης και ζωντανές συζητήσεις αναπαράγουμε τη συλλογική μνήμη. Πιάνουμε το νήμα από τους αγώνες του τότε και διεκδηκούμε τα αιτήματα των φοιτητών του Πολυτεχνείου, που ακόμα και σήμερα μένουν αδικαίωτα. Το κλίμα που επικρατεί υπενθυμίζει σε όλους και όλες πως η φλόγα των αγώνων του λαού και της νεολαίας παραμένει ζωντανή μίσο αιώνα μετά.
Ο φοιτητικός μας σύλλογος όπως σε κάθε κατάληψη έχει αποφασίσει την δωρεάν σίτηση των φοιτητών στην λέσχη. Αυτό είναι προφανώς απαραίτητο ώστε κανείς φοιτητής να μην χρειαστεί να πληρώσει για να φάει την ημέρα εορτασμού του Πολυτεχνείου όπου μεταξύ άλλων το αίτημα για δωρεάν εκπαίδευση και φοιτητικές παροχές ήταν και παραμένει επίκαιρο.
Η στάση της διοίκησης είναι για άλλη μια φορά επιεικώς απαράδεκτη καθώς σε ανακοίνωση της λέει πως και σήμερα οι φοιτητές/ριες θα αναγκάζονται να πληρώνουν και ότι εάν αυτό δεν γίνει θα κλείσει την λέσχη. Πόσο πιο προκλητική να γίνει, παραμονές Πολυτεχνείου, η διοίκηση απειλόντας με αποκλεισμό από το φαί ακόμη και φοιτητές/ριες ακόμη και όσους μένουν στην εστία. Το θράσος μάλιστα συνεχίζεται λέγοντας πως το αίτημα για δωρεάν σίτηση αποπροσανατολίζει από το νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η διοίκηση από ότι φαίνεται θέλει η ιδια να αμαυρώσει το νόημα της εξέγερσης εφόσον εναντιώνεται στις αποφάσεις των φοιτητών και των συλλόγων του με ξεκάθαρους εκβιασμούς. Θέλει να στρέψει τους φοιτητές/ριες ενάντια στις αποφάσεις των Γενικών τους συνελεύσεων. Ακολουθεί πιστά τις πρακτικές της προηγούμενης διοίκησης Λαγουδάκη που πέρυσι πραγματοποιούσε τις ίδιες απειλές ενώ ας μην ξεχνάμε πως εξίσωνε τους φοιτητές που κάνουν κατάληψη όπως οι συνάδελφοι μας το 73 με φασίστικα στοιχεία. Οι φοιτητές σήμερα διασφαλίζουμε την δωρεάν σίτηση παρά τις προσπάθειες της διοίκησης για το αντίθετο.
Πέραν των απειλών της διοίκησης για κλείσιμο της λέσχης βλέπουμε ορισμένους καθηγητές να προχωρούν σε ηλεκτρονικά μαθήματα προσπαθώντας έτσι να «σπάσουν» την κατάληψη. Το να επιχειρείτε ‘’απεργοσπασία’’ πάνω στην κατάληψη του Πολυτεχνείου από μειοψηφία καθηγητών είναι το καλύτερο δώρο στους νοσταλγούς της Χούντας και της κυβέρνησης της ΝΔ που θέλουν με νύχια και με δόντια να ξεγράψουν το Πολυτεχνείο από την συνείδηση του λαού. Τα ηλεκτρονικά μαθήματα από όποιους επιχειρούνται πάνε κόντρα στις αποφάσεις του συλλόγου όσο κόντρα και στην ίδια την αμεσοδημοκρατική διαδικασία από την οποία αποφασίστικε η κατάληψη. Το σημαντικότερο είναι όμως πως αυτή η κίνηση έρχεται να σπιλώσει το ίδιο το Πολυτεχνείο και τα μυνήματα του, την αξία του στο σήμερα και τα διαχρονικά του αιτήματα για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
Καλούμε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, όλο τον χανιώτικο λαό και την νεολαία της πόλης να στηρίξει την κατάληψη που αποδεικνύει πως το Πολυτεχενίο ΖΕΙ 50 χρόνια μετά . Να προσέλθει στις δράσεις μας και να γίνει και ο ίδιος μέρος της ιστορίας των αγώνων του ελληνικού λαού. Κάλουμε αύριο στην κατάληψη στο κτίριο Παπαδοπέτρου να μεταφέρουμε το αγωνιστικό κλίμα στο κέντρο της πόλης και να το αγκαλιάσει ο χανιώτικος λαός από το πρωί.
Καλούμε όλο τον Χανιώτικο λαό στην αυριανή αντικυβερνητική, αντιμπεριαλιστική πορεία στις 18:00 στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς»
Η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Χανίων « καλεί τους συνταξιούχους αύριο 17 Νοεμβρίου στις 18.00 στην πλατεία της δημοτικής αγοράς να συμμετάσχουν στον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου. Εφέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου. Μια συντονισμένη εξέγερση φοιτητών, εργαζομένων, λαού και εξόριστων για την ανατροπή της χούντας η οποία είχε επιβληθεί απο τους αμερικανονατοικους. Σήμερα ο εορτασμός έχει ιδιαίτερη σημασία όσο ποτέ άλλοτε και το σύνθημα ψωμί – παιδεία – ελευθερία είναι επίκαιρο.Αλλά και με την σφαγή των Παλαιστινίων απο το Ισραήλ για να επιβάλουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια τους. Χαιρετίζουμε τις θυσίες όλων των αγωνιστών της εποχής εκείνης και καλούμε τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους και όλο τον λαό να τιμήσει τις θυσίες τους και να αγωνιστεί για μια καλύτερη ζωή»
Η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου «Ψωμί,παιδεία,υγεία,ελευθερία
Το πολυτεχνείο ζεί!
Στους μικρούς και μεγάλους συλλογικούς,δημοκρατικούς αγώνες του λαού μας.
Στους αγώνες για λευτεριά, δικαιοσύνη,αξιοπρέπεια.
Στους αγώνες ενάντια στο βάρβαρο σύστημα της συσσώρευσης πλούτου στις τσέπες των λίγων και στην φτωχοποίηση των πολλών.
Στους αγώνες για τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα.
Στους αγώνες ενάντια στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ,ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στην γενοκτονία των λαών.
Στους αγώνες για τη γή και την ελευθερία.
Στους αγώνες για δικαιοσύνη στην υγεία,στην παιδεία,στην κοινωνική πρόνοια.
Στους αγώνες για τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά.
Υποκλινόμαστε στους συναδέλφους μας που αψήφησαν το θάνατο και στάθηκαν δίπλα στους ασθενείς τους και τότε στο Πολυτεχνείο και τώρα στη μαρτυρική Γάζα και σε κάθε γωνιά της γής.
Καλούμε τους ρεθυμνιώτες να δώσουν συλλογικό,αγωνιστικό παρόν τόσο στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στον δημοτικό κήπο στην διάρκεια της ημέρας ,όσο και στην μεγάλη πορεία την Παρασκευή 17-11 στις 6.30 στο Δημαρχείο Ρεθύμνου»