Να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντώς υπευθύνου για το θέμα των κτηρίων στο λόφο Καστέλι πήρε απόφαση το μεσημέρι της Τρίτης η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η απόφαση ψηφίστηκε από 9 από τα 12 μέλη της Συγκλήτου καθώς τρία μέλη ψήφισαν λευκό.
Στη συνέχεια το όργανο ενέκρινε κατά πλειοψηφία ψήφισμα -γενικής αναφοράς για το θέμα -που κατέθεσε ο πρύτανης κ. Διαμαντόπουλος, ενώ κατατέθηκε και δεύτερο ψήφισμα από μέλη της Συγκλήτου που έλαβε τρείς ψήφους.
Το ψήφισμα αναφέρει τα εξής:
«Η κατάληψη των κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου στο λόφο Καστέλλι, περιουσιακά στοιχεία του Πολυτεχνείου Κρήτης, μετά την απόφαση αποχώρησης της αστυνομίας, αποτελούν παράνομη ενέργεια που αντιβαίνει στη νομοθεσία και στο Σύνταγμα.
Το Πολυτεχνείο Κρήτης, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), κατέχει την πλήρη κυριότητα του χώρου, ενώ η Σύγκλητος του Ιδρύματος αποτελεί το θεσμοθετημένο όργανο για τη διαφύλαξη και προστασία της περιουσίας του Ιδρύματος. Η ευθύνη και αρμοδιότητα της Συγκλήτου καθίστανται ακόμη μεγαλύτερες, καθώς το κτίριο της 5ης Μεραρχίας έχει χαρακτηρισθεί ως Νεώτερο Μνημείο με Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 50/ΑΑΠ/22.03.2018) κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης από το κοινό όργανο Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου – Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Οι οποιεσδήποτε (τρέχουσες ή μελλοντικές) χρήσεις του κτιρίου θα πρέπει να προσδιοριστούν με γνωμοδότηση του Kεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου με σκοπό να μην προσβληθεί ο χαρακτήρας του μνημείου.
Σε περίπτωση σεισμού ή άλλων φυσικών καταστροφών, αλλά και όσο δεν υπάρχει η δυνατότητα άμεσης και ταχείας αποκατάστασης, οι συνέπειες για το κτίριο της Μεραρχίας είναι απρόβλεπτες και ενδεχομένως μη αναστρέψιμες. Παράλληλα, η αδυναμία συντήρησης λόγω μη πρόσβασης του Πολυτεχνείου Κρήτης κατά τη διάρκεια της πολυετούς κατάληψης, καθώς και οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στο κτίριο κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχουν επιφέρει βλάβες και αλλοίωση στην όψη του, αλλά και δημιουργία ρωγμών, αποκολλήσεις επιχρισμάτων και άλλες καταστροφές, όπως έχει επισημάνει τόσο η παλαιότερη (2017), όσο και η νεότερη (2020), έκθεση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων.
Η νέα κατάληψη του ιστορικού κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου προσβάλλει κάθε έννοια και θεσμό νομιμότητας και δημοκρατικής διακυβέρνησης, παραβιάζει τα νόμιμα δικαιώματα του μοναδικού ιδιοκτήτη, αγνοεί τις αποφάσεις των θεσμοθετημένων οργάνων της πολιτείας σχετικά με την ανάδειξη και προστασία του κτιρίου και θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των παρευρισκομένων εντός του χώρου σε περίπτωση καταστροφής ή κατάρρευσης.
Ως Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης:
• Ζητούμε τον τερματισμό της παράνομης κατάληψης και την απόδοση του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου στον νόμιμο ιδιοκτήτη τους που είναι το Πολυτεχνείο Κρήτης.
• Δηλώνουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για την προάσπιση της περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, την αποφυγή της καταστροφής του ιστορικού κτιρίου και την αποτροπή πρόκλησης τραυματισμού ατόμων που παρευρίσκονται στον υπό κατάληψη χώρο από ενδεχόμενη κατάρρευση».
Στη συνεδριαση κατατέθηκε και πρόταση από Συγκλητικούς για άλλο ψήφισμα που όμως μειοψήφισε και η οποία ανέφερε εν ολίγοις τα εξής: «Η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης, ανεξαρτήτως των διαφορετικών απόψεων ενός εκάστου των μελών της για τον τρόπο χρήσης των κτηρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης στον λόφο Καστέλι, θεωρεί ότι ενέργειες όπως αυτές που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα με την “επανακατάληψη” των κτιρίων, δεν βοηθούν στη επίτευξη μιας βιώσιμης και δημοκρατικά ευρέως αποδεκτής λύσης».
Εξαιρετική και σώφρων η απόφαση της Συγκλήτου, έστω και κατά πλειοψηφία (οι ιδεοληψίες ορισμένων, δύσκολα ξεπερνούνται). Ως πρόεδρος του Συλλόγου ΕΔΙΠ του ιδρύματος και εκφάζοντας, πιστεύω, τη μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων πολλοί εκ των οποίων, και εγώ, είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι και θετικοί στην εξεύρεση νέου χώρου για να στεγαστεί η συλλογικότητα που έχει ανακαταλάβει το χώρο (γιατί, αλήθεια, ο Δήμος, δεν μεριμνά γι’ αυτό τη στιγμή που έχει στην ιδιοκτησία του αρκετά κατάλληλα προς τούτο κτίρια;), καλώ κάθε Χανιώτη και κάθε Χανιώτισα, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις και “συμπάθειες” να στηρίξει έμπρακτα το ίδρυμα του τόπου μας. Ιδιαίτερα όσες και όσοι έχετε επικοινωνία με τους συντρόφους της Ρόζα Νέρα οφείλετε να τους προτείνετε μια ανοικτή δημόσια συζήτηση χωρίς αποκλεισμούς και πιθανά θέματα:
1. Το παρόν και το μέλλον του Πολυτεχνείου Κρήτης
2. Το παρόν και το μέλλον της Ρόζα Νέρα στα Χανιά
Όλες και όλοι οφείλουμε να πάρουμε δημόσια και ξεκάθαρη θέση. Η δική μου, ως μέλους ΕΔΙΠ στο Πολυτεχνείο Κρήτης και ως πρόεδρου του ΔΣ του Συλλόγου ΕΔΙΠ του ιδρύματος. είναι η εξής:
– Απόλυτος σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του ιδρύματος
– Απόλυτος σεβασμός στην ιστορία και την προσφορά της Ρόζα Νέρα και άμεση εξεύρεση κατάλληλου χώρου για τη μεταστέγασή της.
Το ζήτημα ειναι να στεγάσουμε τη συλλογικοτητα ή να δώσουμε το κτίριο στους κατοίκους/φοιτητες, και ΟΧΙ σε ξενοδόχους; Ξεπουλατε την πολιτισμικη μας κληρονομιά και σας μαρανε η στεγη της συλλογικοτητας και η προσφορα της. Κανενας σεβασμος στις αποφασεις που ξεπουλανε την ιστορια των Χανιων.
Νεκτάριε
για σεβασμό στη τοπική κοινωνία που έχει εκφράσει σε όλους τους τόνους και με κάθε επίσημο και ανεπίσημο τρόπο την αντίθεση της με την ξενοδοχειοποίηση του χώρου, δεν βλέπω να αναφέρεις.
Η πλειοψηφία των Χανιωτών δεν θεωρεί ηθική τη ξενοδοχειοποίηση και ταυτόχρονα δεν θέλει και τη Ροζα Νέρα στο λόγο Καστέλλι. Αυτό το έχει εισακούσει κανείς από το Πολυτεχνείο ;
Πως μιλάμε για ‘ίδρυμα των Χανιωτών’ όταν δεν υπολογίζει καν τη γνώμη τους ;
Να είσαι σίγουρος ότι αν το Πολυτεχνείο βρει τρόπο να ακυρώσει τη ξενοδοχειοποίηση και να αξιοποιήσει τους χώρους με άλλους τρόπους (έχουν γίνει προτάσεις από το Δήμο και άλλους φορείς των Χανίων), τότε οι Χανιώτες θα στηρίξουν 1000% και με πάθος τη προτεινόμενη λύση.
Πως να σας σεβαστεί η Χανιωτικη κοινωνία και πως να έρθει κοντά στο Πολυτεχνείο, όταν μαζικά και συλλογικά τάχθηκε εναντίων σας και κατά της ξενοδοχοποιησησης? Περιφέρεια, Δήμος, συλλογικότητες, ΤΕΕ, σωματεια, απλοί πολιτες. Όλοι ενώθηκαν κατά της επένδυσης. Και τώρα την επκαλείται για συμπόρευση? Τουλάχιστον ανευθυνο, σίγουρα υποκριτικο.
Άρα αδιαφορουμε για την θέληση της τοπικής κοινωνίας να μην γίνει ξενοδοχείο. Αδιαφορουμε και αποκλείουμε για τις φωνές των φοιτητών που πνιγονται. Αλλά ξαφνικά να στηρίξουμε τη Ροζα Νερά και το Πολυτεχνείο. Ας αξιοποιήσει ο Δήμος αλλά κτίρια λοιπόν. Ας αξιοποιηθεί ο λοφος με ΔΗΜΟΣΙΑ χρήση κι ας βρει και η Ρόζα Νερά έναν τόπο. Ωστόσο όσο δεν ακυρώνεται η συμβαση με την εταιρεία ας μείνει η καταληχη. Τουλάχιστον τώρα, η αυλή και οι χώροι είναι ανοιχτοί και ελευθεροι.
“Μήνυση” κατα των ενεργειών σας έχει αποστείλει εδώ και καιρό η κοινωνία των Χανίων, που τα προοριζατε για ξενοδοχείο. Που με δική σας εντολή είχαν καταληφθεί από την Αστυνομία για χάρη μιας επένδυσης που έμεινε στα χαρτιά. Αλλά δε μιλάτε για αξιοποίηση απλά για ξενοδοχοποιηση και μπίζνες. Άλλωστε τόσα χρόνια η κλειστή και πανεμορφη Γαλλική Σχολή ρημάζει. Γιατί? Γιατί δεν έχει γίνει προταση για ξενοδοχείο. Η μόνη αξιοποίηση πλέον στην πολη
ενω εσυ αντι για αξιοποίηση και έσοδο για το πολυτεχνειο ώστε να καλύπτει τισ ανάγκες των φοιτητλων, προτιμάς ο καθε λογης αυτο-οργανομένος να κανει μια κατάληψη με το έτσι θέλω και να καταστρέφει ξένη περιουσία. Γιατί δεν τους καλεις σπίτι σου?
φίλε μου, το δίλημμα δεν είναι ή ξενοδοχείο ή κατάληψη.
Οι περισσότεροι Χανιώτες δεν θέλουν ούτε το ένα ούτε το άλλο.
Έχουν προταθεί λύσεις που και έσοδα μπορούν να φέρουν στο Πολυτεχνείο και να διατηρηθεί ο χαρακτήρας και η ιστορία του χώρου.
Το θέμα είναι τι γινεται με το χωροταξικό και γιατί κωλυσιεργουν… . Δίνουν το χρόνο να εγκριθούν οι μελέτες για ξενοδοχεία, για ενδεχόμενη αλλαγή της απόφασης του ΚΑΣ και τελικά για υλοποίηση του ξενοδοχείου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο… Το έχουμε ξαναδεί το έργο… Η σιωπή είναι εκκωφαντική από όλους…
Για άλλη μια φορα η Συγκλητος του Πολυτεχνειου Κρητης τοποθετηθηκε λανθασμενα για το συγκεκριμενο θεμα, βλεποντας το δεντρο, αντι το δασος. Το Πολυτεχνειο Κρητης, κατά τη γνωμη μου, οφειλει ταχιστα :
• Να αποστασιοποιηθει από την αποφαση της πρυτανειας Διγαλακη, για ενοικιαση σε τουριστικο ομιλο κτηριων – μνημειων της Πολης των Χανιων, που δε χρησιμοποιει πια,
• Να βρει αμεσα μια συμβιβαστικη λυση με τον ενοικιαστη για τη καταργηση της συμβασης,
• Να ερθει σε επαφη με τους φορεις των Χανιων για την παραχωρηση των μνημειων στη πολη
• Να κρατησει αποστασεις από το Διγαλακη, την οικογενεια Μητσοτακη κα τη ΝΔ
Πολύ φοβαμαι, ότι οδηγουμαστε σε:
• Πληρωμη παχυλων αποζημιωσεων στον ενοικιαστη, ενώ
• Τα κτηρια θα παραμεινουν σε χρησεις που δεν τους αρμοζουν
Μανολης Ντουντουνακης
Το αν πληρωθούν αποζημειώσεις στον επενδυτή θα φταιτε “εσεις” , που προσπαθείτε να μας πείσετε οτι το σωστό ειναι το πολυτεχνειο να υπαναχωρήσει απο την σύμβαση με “το έτσι θέλω” για να στεγαστούν οι αυτο-οργανομένοι. Γιατι δεν καλεις όλους αυτους να αυτο-οργανωθούνε σπίτι σου τσαμπέ???
Η Σύγκλητος αναφέρεται στο ψήφισμα σε “αδυναμία συντήρησης λόγω μη πρόσβασης του Πολυτεχνείου Κρήτης κατά τη διάρκεια της πολυετούς κατάληψης”. Είναι όμως προφανές ότι θα μπορούσε να προγραμματίσει τις εργασίες συντήρησης και μετά να ζητήσει από την αστυνομία να γίνει εκκένωση του κτηρίου, εφόσον (όπως ισχυρίζεται) δεν μπορούσε να έρθει σε συνεννόηση με τους καταληψίες.
Το να κρύβουν την αδιαφορία τους για τη μη συντήρηση των κτηρίων πίσω από την κατάληψη είναι τουλάχιστον υποκριτικό.
Το θέμα με τα κτήρια αυτά οδηγείται σε αδιέξοδο, καθώς το Δημόσιο δεν έχει να διαθέσει τα κονδύλια για να γίνουν επισκευές και η ξενοδοχοποίηση φαίνεται ότι θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος. Κανείς δε θέλει να βγάλει το φίδι από την τρύπα και σίγουρα δεν έχει νόημα να δεσμεύονται αστυνομικοί για να φρουρούν διαρκώς το χώρο ή να εκκενώνουν την κατάληψη κάθε τόσο.
Προσωπικά, αν μετράει η γνώμη μου, θεωρώ ότι θα πρέπει κάποτε οι Χανιώτης να αντιληφθούμε ότι ο Τουρισμός, πέρα από βασική συνιστώσα της τοπικής οικονομίας, είναι και ένας τρόπος να προβάλει η πόλη την ιστορία και τον πολιτισμό της. Σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο, ιδίως στην Ιταλία, τα πολιτιστικά μνημεία (ιδιαίτερα σε πόλεις όπως τα Χανιά που η πυκνότητα τέτοιων χώρων στον πολεδομικό ιστό είναι μεγάλη) δεν αποκλείσονται από (ανάλογες του χαρακτήρα τους) επιχειρηματικές χρήσεις. Δεν χρειάζεται όλα τα ιστορικά κτίρια να γίνουν μουσεία και πινακοθήκες… Ήδη η πόλη έχει τέτοιους χώρους και δεν τους αξιοποιεί καταλλήλως. Ενώ σε περιπτώσεις που έχουν μπει ιδιώτες, κτίρια που διαφορετικά θα ήταν ερείπια, αναζωογονούνται και προσφέρουν ευκαιρίες ποιοτικής αναψυχής στους Χανιώτες και τους επισκέπτες μας. Παράδειγμα το Νεώριο Μόρο, που μου έρχεται στο μυαλό αυτή τη στιγμή. Είναι άσχημα που λειτουργεί ως χώρος εστίασης από ιδιώτη που το ενοικιάζει από το Ναυτικό Όμιλο; Μακάρι και τα ερειπωμένα Νεώρια να λειτουργούσαν έτσι!
Εν πάσει περιπτώσει, σεβαστή η γνώμη σας ότι θα μπορούσε να γίνει ένας χώρος πολιτισμού, ένα μουσείο τεχνολογίας για παράδειγμα, ο Λόφος Καστέλι αλλά θα πρέπει να ληθφεί υπόψη και η δυνατότητα χρηματοδότησης μιας τέτοιας χρήσης καθώς και η ανάγκη του Πολυτεχνείου να βρει πόρους για να χρηματοδοτήσει τη φοιτητική μέριμνα σε καιρούς που η κρατική χρηματοδότηση βαίνει μειούμενη…
Όσον αφορά τις νύξεις εναντίον της Ρόζα Νέρα, να διευκιρνήσω ότι δεν ανήκω στο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, τουναντίον, αλλά θεωρώ ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τέτοιες συλλογικότητες πρέπει να υπάρχουν και να γίνονται αποδεκτές από μια δημοκρατική κοινωνία. Οφείλουν βέβαια και οι ίδιες αυτές να σέβονται τις κοινωνίες που τις φιλοξενούν…
Εδώ ο Δήμος δεν έχει επικύρωση 40 χρόνια τώρα το σχέδιο πόλης της παλιάς πόλης λόγο συμφεροντων και το έχουν αλλάξει όπου και σε όποιον είχαν μέσον, πχ σώσαν τα κτήρια στη νότια τάφρο στη Χ, Γιάνναρη και εάν δεν αντιδρούσαν εα είχα κάνει Ίδη τα κτήρια του λόφου ξενοδοχείο.
Αν ρωτήσετε ΟΛΟΥΣ τους πραγματικούς δημότες Χανίων, και όχι απλα οσους -αργοσχολους η πονηρούς – φωνάζουν περισσοτερο για το συγκεκριμένο θεμα, θα συμπεραινατε οτι η Κοινωνία των Χανίων ειναι Υπέρ της εκμετάλλευσης του ακινήτου. Στο κατω κατω της γραφής δεν πέφτει λογος σε κανενα παρα στον Ιδιοκτήτη του ακινητου.