Δύσκολη είναι η φετινή χρονιά για το ελαιόλαδο στην Ελλάδα, με προβλήματα όσον αφορά στην ποσότητα αλλά και την ποιότητα, την ώρα που εντείνεται η ανησυχία σε ορισμένες περιοχές για την απειλή του βακτηρίου Xylella fastiodiosa.
«Η ελιά είναι ευαίσθητη σε υψηλές θερμοκρασίες, ενώ υπήρξε και δακοπροσβολή», εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δημήτρης Οικονόμου, διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ και σημειώνει: «η μείωση στην παραγωγή ελαιολάδου είναι φέτος περίπου 20%. Κάθε χρόνο η παραγωγή κυμαίνεται σε περίπου 280 χιλιάδες τόνους και φέτος διαμορφώνεται σε 200-220 χιλιάδες τόνους.
Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι Ιταλοί. Μόνο η Ισπανία, η Τυνησία και η Τουρκία έχουν φέτος λάδι». Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πάντως πρόβλημα επάρκειας καθώς «από τη μία πλευρά, είμαστε μια χώρα με πλεόνασμα και από την άλλη, υπάρχει μείωση της κατανάλωσης στις ελαιοπαραγωγικές αλλά και στις καταναλώτριες χώρες της τάξης του 10-15%. Στη χώρα μας υπάρχουν αποθέματα λαδιού και από την περσινή χρονιά, οπότε αν κάτι επηρεαστεί θα είναι οι εξαγωγές μας σε χύμα ελαιόλαδο. Υπάρχει, όμως, πρόβλημα με την ποιότητα, θα λείψουν δηλαδή οι καλές ποιότητες του προϊόντος».