Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Μειωμένη κατά 40% η επερχόμενη ελαιοπαραγωγή στην Κρήτη

Σημαντικές απώλειες στην ελαιοπαραγωγή, σε ποσοστό από 40% έως -κατά τόπους- και 70%, αναμένονται στην Κρήτη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που σημειώθηκαν την περασμένη Άνοιξη και είχαν σαν συνέπεια να προκληθούν προβλήματα στην άνθηση και καρπόδεση των ελαιοδέντρων. Στο μεταξύ, ελαιοκομικοί Δήμοι, αγρότες και φορείς ζητούν αφενός να καταγραφούν οι ζημιές και αφετέρου να διορθωθεί το καταστατικό του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνονται οι ζημιές που προκαλούνται από καύσωνες και κατά την άνθηση όπως ισχύει για τον παγετό.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά την συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη την Παρασκευή.

Ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Νίκος Μιχελάκης επεσήμανε σχετικά ότι από την εξέταση των ενημερωτικών Δελτίων που έχουν σταλεί μέχρι σήμερα από Δήμους στον ΣΕΔΗΚ προκύπτει ότι οι ζημιές είναι εκτεταμένες και η ένταση τους ποικίλει κατά περιοχές μεταξύ 20-70%. «Συνολικά εκτιμάται ότι οι ζημιές αυτές μπορεί να προκαλέσουν μια μείωση της τάξεως του 20-30% στην συνολική παραγωγή του νησιού η οποία κατά την ερχόμενη χρόνια εκτιμάται ότι θα κυμανθεί σε επίπεδα αρκετά κάτω από την μέση παράγωγη», ανέφερε ο κ. Μιχελάκης.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι θα πρέπει οι ζημιές που έχουν προκληθεί να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ: «Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ οι ζημιές που έγιναν από υψηλές θερμοκρασίες κατά την άνθηση δεν αποζημιώνονται ενώ αποζημιώνονται οι ζημιές που γίνονται μετά την καρπόδεση. Αντίθετα για ζημιές που προκλήθηκαν κατά την άνθηση από παγετό προβλέπεται αποζημίωση. Ένα λοιπόν από τα αιτήματα που διατυπώθηκαν σήμερα είναι ότι επειδή οι ζημιές που σημειώθηκαν φέτος στην Κρήτη αφορούν και την φάση της άνθησης αλλά και την καρπόδεση να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις από την πλευρά του ΕΛΓΑ για την καρπόδεση όπως προβλέπει ο κανονισμός και παράλληλα να γίνουν προσπάθειες ώστε να διορθωθεί ο κανονισμός και να καλύπτει και ζημιές που προκαλούνται από καύσωνες κατά την άνθηση».

Ο κ. Μιχελάκης ανέφερε ακόμα ότι θα πρέπει να δοθεί μια απάντηση σχετικά με τις αποζημιώσεις που είχαν προβλεφθεί το 2013 όταν η ελαιοπαραγωγοί στην Κρήτη είχαν υποστεί μεγάλες απώλειες στην παραγωγή τους λόγω υψηλών θερμοκρασιών εκείνη την Άνοιξη. «Είχαμε υποσχέσεις ότι θα δωθούν αρχικά 60 εκατ., τα 60 έγιναν 20, τα 20 έγιναν 6 και τα 6 τελικά δεν ξέρουμε αν και πότε θα δοθούν», σημείωσε σχετικά.

Τη δέσμευση ότι θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την προώθηση των αιτημάτων των ελαιοκομικών δήμων και των παραγωγών στην Βουλή ανέλαβε η βουλευτής Βάλια Βαγιωνάκη. «Είναι 3 τα ζητήματα που θα προσπαθήσω να προβάλω στη Βουλή. Το ένα είναι ότι χρειάζεται να γίνει μια εκτίμηση από τον ΕΛΓΑ για τη μείωση της παραγωγής ώστε στη συνέχεια να μπορούμε να διεκδικήσουμε αυτό που χρειάζεται. Το δεύτερο είναι ότι το 2013 που είχε γίνει μια ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή λόγω καύσωνα εκείνη την Άνοιξη, ακόμα δεν έχουν πληρωθεί αυτά τα έστω λίγα χρήματα που είχαν καταλογιστεί στους παραγωγούς. Το τρίτο που θα κοιτάξουμε να προωθήσουμε είναι πως θα αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ διότι προβλέπει μεν αποζημιώσεις σε περίπτωση παγετού αλλά όχι καύσωνα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα