Σημαντικές διακυμάνσεις στις τιμές των τροφίμων για το σαρακοστιανό τραπέζι διαπίστωσε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), στη διάρκεια τιμοληψιών, σε διάφορα σημεία πώλησης στην αγορά.
Με βάση αυτή τη διαπίστωση, προτρέπει τους καταναλωτές αφενός να κάνουν προσεκτική έρευνα αγοράς και αφετέρου να μην αγοράσουν προϊόντα, που φέτος παρουσίασαν μεγάλη αύξηση τιμών, παρά την οικονομική κρίση.
Παράλληλα, συνιστά να αποφεύγονται οι υπερβολές στις ποσότητες, αλλά και οι πλανόδιοι πωλητές και να επιλέγονται καταστήματα “της εμπιστοσύνης μας”.
Συνολικά, ένα τραπέζι με 15 είδη θα στοιχίσει φέτος φθηνότερα κατά 1,48% έως 4,84%, σε σχέση με πέρυσι, με το κόστος του να φτάνει στα 120 έως 201 ευρώ. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, τα καλαμάρια πωλούνται φέτος σε τιμές που κυμαίνονται από 12 έως 19 ευρώ το κιλό, αυξημένες κατά 5,56% έως 20,12%, σε σχέση με το 2013.
Στα περσινά επίπεδα, ήτοι μεταξύ 9,99 και 15 ευρώ/κιλό, διαμορφώνεται η τιμή του χταποδιού, ενώ τα συσκευασμένα μύδια (μισό κιλό) πωλούνται φθηνότερα σε σχέση με πέρυσι ή στην ίδια τιμή (4-6 ευρώ φέτος, έναντι 5-6 ευρώ πέρυσι).
Φθηνότερα μέχρι και κατά 40% πωλούνται οι μεγάλες γαρίδες (15-35 ευρώ/κιλό φέτος, έναντι 25-38 ευρώ πέρυσι), ενώ αντίστροφη είναι η εικόνα στις μικρές, που φέτος, σε κάποια σημεία πώλησης, είναι ακριβότερες κατά σχεδόν 34% (7,99 έως 12 ευρώ, έναντι 5,99-12 ευρώ), αν και σε άλλα οι τιμές είμαι στα περσινά επίπεδα.
Μειωμένες κατά 9,2% έως και 33,1% είναι οι τιμές του ταραμά, που πωλείται προς 2,54 ευρώ -5,90 ευρώ/κιλό, ενώ αισθητά ακριβότερα είναι φέτος τα τουρσιά (από 33% έως 40%), τα οποία διατίθενται φέτος προς 2-4,90 ευρώ/κιλό.
Στις ελιές Καλαμών, οι τιμές κυμαίνονται φέτος μεταξύ 5,80 και 7,80 ευρώ/κιλό, έναντι 5,60 ευρώ και 8 ευρώ/κιλό πέρυσι και στον χαλβά από 4,98 ευρώ ως 10,58 ευρώ/κιλό, έναντι 4,85 έως 10,60 ευρώ/κιλό το 2013._Το Κέντρο συνιστά στους καταναλωτές:
• Να κάνουν έρευνα αγοράς πριν αγοράσουν.
• Να αποφεύγουν τους πλανόδιους πωλητές για αγορές προϊόντων.
• Να αποφεύγουν τις υπερβολές στις ποσότητες που αγοράζουν.
• Να χρησιμοποιούν τις γνώσεις, τις αισθήσεις και την παρατηρητικότητά τους και να επιλέγουν κατάστημα της εμπιστοσύνης τους για να πετύχουν την «ελάχιστη» προστασία της υγείας και της τσέπης τους.
• Να καταγγέλλουν όποιο πρόβλημα διαπιστώνουν για να μην το ξαναβρούν μπροστά τους.