Κάθε πέρυσι και καλύτερα φαίνεται ότι ισχύει για τις εισπράξεις των εμπορικών καταστημάτων στα Χανιά καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, η μείωση στον “τζίρο” των καταστημάτων την περίοδο του Πάσχα κυμάνθηκε από 25% – 30%.
H κίνηση στα καταστήματα χαρακτηρίζεται μικρότερη του αναμενόμενου από τους εμπόρους των Χανίων οι οποίοι ήλπιζαν να δουν μία μικρή άνοδο των εισπράξεων.
Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων κ. Νίκος Βουρλάκης «σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από τους συναδέλφους που διατηρούν μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις στα Χανιά υπήρχε μία μείωση από 25% – 30% σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Δυστυχώς η στοχοποίηση του κόσμου έχει επηρεάσει άμεσα την είσπραξη και κατ΄επέκταση την επιβίωση των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης μας. Δεν ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει μεγάλη ανάπτυξη το επόμενο χρονικό διάστημα».
Αναφερόμενος στις τιμές των προϊόντων κατά την διάρκεια του Πάσχα ο κ. Βουρλάκης τόνισε πως «οι συνάδελφοι και τις τιμές κράτησαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και η ποιότητα των προϊόντων ήταν πάρα πολύ καλή στα περισσότερα καταστήματα, δυστυχώς η είσπραξη ήταν δυσανάλογα μικρότερη από αυτό που παρείχαμε στον καταναλωτή».
Σύμφωνα με τον κ. Βουρλάκη η μεγαλύτερη μείωση παρουσιάστηκε στα μαγαζιά που πουλάνε προϊόντα ένδυσης και υπόδησης ενώ για πρώτη φορά παρουσιάστηκε σημαντική μείωση και στα καταστήματα με είδη διατροφής. Όπως επεσήμανε ο κ. Βουρλάκης «δυστυχώς φέτος παρατηρήσαμε ότι υπήρχε μείωση και στα μαγαζιά που πουλάνε είδη διατροφής. Μία μικρή αύξηση είχαν τα μαγαζιά με τα παιδικά ρούχα και με τα παιχνίδια».
Αιτία για τα περιορισμένες αγορές των πολιτών φαίνεται πως είναι οι υποχρεώσεις προς το κράτος και προς τρίτους καθώς και η μείωση που έχει παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια στους μισθούς και στις συντάξεις.
ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Την θέση του Εμπορικού Συλλόγου σχετικά με το δεκαήμερο των ενδιάμεσων εκπτώσεων που ξεκινάει την 1η Μαϊου επεσήμανε για ακόμα μία φορά ο κ. Βουρλάκης τονίζοντας πως «τον Μάιο υπάρχει μία εκπτωτική περίοδος το πρώτο δεκαήμερο του μήνα. Στην ουσία όμως οι έμποροι κάνουν αρκετά μεγάλες εκπτώσεις καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Εμείς ως Εμπορικός Σύλλογος έχουμε ταχθεί κατά των ενδιάμεσων εκπτώσεων καθώς μόλις εμείς αγοράσουμε κάποια εποχιακά είδη, είμαστε υποχρεωμένοι να μειώσουμε τις τιμές τους για να τα πουλήσουμε».
Αρνητική εικόνα και στην υπόλοιπη χώρα
Αντίστοιχη εικόνα, με τα ταμεία των επιχειρήσεων να κλείνουν με αρνητικό πρόσημο, επικράτησε και στην υπόλοιπη χώρα σύμφωνα με την πρώτη αποτίμηση του πασχαλινού τζίρου από την ΕΣΕΕ.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η μείωση του τζίρου το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου του 2017 υπολογίζεται σε περίπου 130 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2016 καθώς η πασχαλινή αγορά είναι μικρής έντασης και διάρκειας και δεν επηρεάζει καθοριστικά την αγορά. Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη «η μείωση του τζίρου στα καταστήματα τροφίμων, ποτών και καπνού υπολογίζεται σε 9-10%, στα πολυκαταστήματα 8-9%, στα καταστήματα ηλεκτρικών, επίπλων και οικιακού εξοπλισμού 5-6%, στα καταστήματα καλλυντικών και φαρμακευτικών 3-4%. Στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης μετά τις εκπτώσεις η κίνηση χαρακτηρίζεται υποτονική με τους καταναλωτές αδιάφορους και τη μείωση να ξεπερνά κατά πολύ το 10%».
Όσον αφορά την εμπορική κίνηση στα καταστήματα από το 2009 έως σήμερα ο κ. Κορκίδης αναφέρει πως «οι πίνακες μεταβολών στους τζίρους του Απριλίου σε βασικούς υποκλάδους του λιανικού εμπορίου, δείχνει τον γενικό δείκτη κύκλου εργασιών στο -32% από το 2009 μέχρι σήμερα. Δεν υπήρξε ούτε φέτος, κάποια σοβαρή ένδειξη ότι τον Απρίλιο του 2017 θα μπορούσε κάτι να αλλάξει προς το καλύτερο για το λιανικό εμπόριοΗ ετήσια μείωση του τζίρου το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου του 2017 εκτιμάται μεταξύ 4-5% σε σύγκριση με το 2016, που σημαίνει ότι οι απώλειες στις πωλήσεις της πασχαλινής αγοράς φέτος, υπολογίζονται σε περίπου από 130 εκατ. ευρώ λιγότερα από πέρυσι, κάτι που επιβεβαιώνει ότι η αγορά θα συνεχίσει και μετά το Πάσχα να ανεβαίνει τον δικό της Γολγοθά».