Μείωση εμφανίζουν το 2017 τα δηλωμένα κρούσματα HIV λοιμώξεων τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και στα Χανιά συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ αξιοσημείωτη είναι η κάμψη που καταγράφεται στα ποσοστά της μετάδοσης του ιού από ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Ωστόσο, οι γιατροί επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό και καλούν όσους υποψιάζονται ότι μπορεί να έχουν προσληφθεί από τον ιό να μην διστάζουν να κάνουν το τεστ.
Μιλώντας στα «Χ.ν.» με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, η διευθύντρια της Αιμοδοσίας στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων Αρετή Σκορδυλάκη επεσήμανε ότι στα Χανιά το 2016 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν 5 περιστατικά, ενώ για το 2017 -μέχρι σήμερα- έχουν δηλωθεί 3 περιστατικά. Γενικότερα, όπως τόνισε, τα δηλωμένα κρούσματα στα Χανιά κυμαίνονταν τα τελευταία χρόνια σε 5-7 περιστατικά ετησίως. Τα περισσότερα από αυτά αφορούσαν άνδρες που είχαν κάποια σεξουαλική επαφή με άλλους άνδρες.
«Πανελλαδικά σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) φαίνεται να παρουσιάζεται μια μείωση των δηλωθέντων κρουσμάτων. Ωστόσο, μιλάμε πάντα για τα κρούσματα που δηλώθηκαν», σημείωσε η κα Σκορδυλάκη.
Ειδικότερα, σε πανελλαδικό επίπεδο μέχρι και την 31η Οκτωβρίου του 2017 είχαν καταγραφεί διαχρονικά από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. 16.527 περιστατικά HIV λοίμωξης (82,75% άνδρες). Από αυτά 4.083 έχουν εμφανίσει AIDS και περίπου 9.500 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.746.
Μέσα στο 2017 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. 492 περιστατικά HIV λοίμωξης εκ των οποίων τα 403 (81,91%) αφορούσαν σε άνδρες, τα 87 (17,68%) σε γυναίκες και τα 2 (0,41%) σε διεμφυλικά άτομα. Οι νέες διαγνώσεις HIV ανά 100.000 πληθυσμού για το πρώτο δεκάμηνο του 2017 εμφανίζονται μειωμένες συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη και προσεγγίζουν τα προ της επιδημίας επίπεδα. Το πρώτο δεκάμηνο του 2017, το 45,93% των νέων HIV διαγνώσεων αφορούσε σε άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, ενώ για το 22,56% και το 13,41% των νέων περιστατικών δηλώθηκε πιθανός τρόπος μόλυνσης η απροφύλακτη ετεροφυλοφιλική σεξουαλική επαφή και η χρήση ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών, αντίστοιχα.
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., από το 2014 και μετά η πορεία των ασθενών που προσβλήθηκαν από ενδοφλέβια χρήση ουσιών είναι πτωτική και τα περισσότερα περιστατικά που δηλώθηκαν αφορούσαν άτομα που μολύνθηκαν μέσω της απροφύλακτης σεξουαλικής επαφής, κυρίως μεταξύ ανδρών.
«ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟ»
Η κα Σκορδυλάκη υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένας εφησυχασμός ως προς την εξάπλωση του ιού γεγονός που μπορεί να σχετίζεται και με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη φαρμακευτική αντιμετώπιση η οποία έχει δώσει στον HIV μια μορφή χρονιότητας με καλό επίπεδο ζωής για τα άτομα που έχουν προσβληθεί.
Ωστόσο, ο κοινωνικός στιγματισμός για τους φορείς και τους ασθενείς με AIDS παραμένει ένας σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας για πολλούς ανθρώπους προκειμένου να κάνουν το διαγνωστικό τεστ ή να αναζητήσουν συμβουλές και βοήθεια. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα περισσότερα κρούσματα που έχουν διαπιστωθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων αφορούν ανθρώπους που μπήκαν στο Νοσοκομείο για να νοσηλευτούν για κάποιον άλλον λόγο.
«Υποχρεωτικός έλεγχος γίνεται μόνο στους αιμοδότες, τους δότες σπέρματος και τις εκδιδόμενες γυναίκες.
Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις ο έλεγχος είναι εθελοντικός ή ως γιατρός πρέπει να πάρεις την έγκριση του ανθρώπου που ελέγχεται», εξήγησε η κα Σκορδυλάκη και πρόσθεσε ότι γι’ αυτό τον λόγο η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι τα πραγματικά περιστατικά είναι περισσότερα από όσα δηλώνονται κάθε χρόνο.
ΔΩΡΕΑΝ ΕΛΕΓΧΟΣ
Το τεστ που γίνεται είναι δωρεάν και μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και ανώνυμα.
Σε περίπτωση που το δείγμα βγει θετικό στο Νοσοκομείο Χανίων τότε νέο δείγμα αποστέλλεται για επιβεβαίωση στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο που είναι Κέντρο Ελέγχου στην Κρήτη.
«Η εξέταση που γίνεται στο Νοσοκομείο Χανίων είναι με αντιδραστήρα 4ης γενιάς δηλαδή ανιχνεύονται και τα αντισώματα και τα αντιγόνα του ιού κάτι που σημαίνει ότι το “παράθυρο”, δηλαδή το χρονικό διάστημα που κάποιος μπορεί να έχει προσβληθεί μέχρι να θετικοποιηθεί η εξέταση, μικραίνει αλλά δεν μηδενίζεται. Η επιβεβαίωση στο Ηράκλειο γίνεται με μοριακή τεχνική και τη μέθοδο Western blot που μικραίνει ακόμα περισσότερο το “παράθυρο” στις 10 ημέρες», εξήγησε η κα Σκορδυλάκη και κατέληξε λέγοντας ότι σε κάθε περίπτωση τηρείται ευλαβικά το ιατρικό απόρρητο και γι’ αυτό τον λόγο δεν θα πρέπει κανείς να διστάζει να κάνει τον έλεγχο.