Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Μισές δουλειές σε περιοχές του Πλατανιά από την Αντιπεριφέρεια

Για μισές… δουλειές κατηγορούν την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, κάτοικοι στα χωριά Λίμνη και Ζουνάκι του Δήμου Πλατανιά. Το κλείσιμο του αγροτικού – παραποτάμου δρόμου του “Ντεριανού ποταμού”, τα απροστάτευτα σε πολλά σημεία πρανή αριστερά και δεξιά του ποταμού έχουν ανησυχήσει τους κατοίκους.

Mετά από ένα “βομβαρδισμό” εγγράφων προς Περιφέρεια, Δήμο και άλλους φορείς, οι κάτοικοι ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε καταγγελίες στη δικαιοσύνη.
Συναντάμε κατοίκους και ιδιοκτήτες γης κοντά στις εγκαταστάσεις της μπύρας “Χάρμα”. Μπαίνουμε σε ένα παραποτάμιο δρόμο που βρίσκεται δίπλα στον “Ντεριανό ρέμα”. Για 1,5 χιλιόμετρο συνεχίζουμε μέχρις ότου σε κάποιο σημείο ο δρόμος σταματάει, μπροστά σε μεγάλους όγκους πέτρας και χώματος.
Ο κ. Τάσος Μπαντάς είναι κάτοικος της περιοχής και ιδιοκτήτης γης. «Ο παραποτάμιος δρόμος είχε χαλάσει στην πρώτη μεγάλη κακοκαιρία το Φεβρουάριο του 2019 και τον αποκατέστησαν. Ξαναχάλασε στην τελευταία κακοκαιρία την περσινή αλλά η Περιφέρεια δεν τον φτιάχνει! Στις επίμονες ερωτήσεις μας λένε πηγαίνετε στα δικαστήρια» αναφέρει ο κ. Τάσος Μπαντάς, κάτοικος και ιδιοκτήτης στην περιοχή. Ο ίδιος αναρωτιέται «πως είναι δυνατόν ένας αγροτικός δρόμος όπως αυτός δίπλα στο ποτάμι που εξυπηρετεί τόσους κάτοικους στη Λίμνη και στο Ζουνάκι να είναι ανοικτός για 1,5 χιλ. και για 300 μέτρα κλειστός; Για ποιο λόγο δεν τον ανοίγουν ;»
Ιδιοκτήτης γης και κάτοικος της περιοχής και η κ. Ευαγγελία Κασελάκη.«Δεν μπορούμε να πάμε στα χωράφια μας, να πάμε στην περιουσία μας! Την μια μας λέει ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ότι χάλασαν τα μηχανήματα, την άλλη ότι δεν έχουν χρήματα και άλλες τέτοιες αστειότητες. Εμείς θέλουμε να ρωτήσουμε. Ο δρόμος είναι ανοικτός για 1,5 και πλέον χιλιόμετρο. Τι συμβαίνει και σταμάτησε στο συγκεκριμένο σημείο; Γιατί δεν προχώρησε η διάνοιξη του μέχρι τη Λίμνη;» τονίζει.
Ένας άλλος κάτοικος ο κ. Γιώργος Γιαννακάκης που είναι και ο μεγαλύτερος της παρέας, 80 ετών, μας εξηγεί πως «από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου χρησιμοποιούσαμε αυτό το μονοπάτι που ήταν τότε για να πηγαίνουμε στο σχολείο. Τότε που είχαμε μουλάρια ήταν μονοπάτι, μετά με τα αγροτικά αυτοκίνητα έγινε δρόμος και εξυπηρετούσε για χρόνια όλη την περιοχή. Εδώ και μερικές εβδομάδες έχει κλείσει και δεν μπορούμε να πάμε στην περιουσία μας».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Γιάννης Μποτωνάκης. Μας δείχνει το οικόπεδο του και μας λέει ότι στη μεγάλη κακοκαιρία του 2019 έχασε δεκάδες πορτοκαλιές.
«Ζήτησα όταν έφτιαχναν το ποτάμι να στηρίξουν τη μεριά που είναι το οικόπεδο μου με κάποιες πέτρες για να μην το χάσω στην επόμενη κακοκαιριά. Μου λένε ότι δεν έχουν χρήματα και δύο μήνες μετά βλέπω να ξοδεύονται χιλιάδες ευρώ για να στηρίξουν τις όχθες του ποταμού σε άλλα σημεία που είναι άλλοι ιδιοκτήτες! Κινδυνεύω να χάσω την περιουσία που αγόρασα με αίμα και βλέποντας να μην κάνουν κάτι απευθύνθηκα στη δικαιοσύνη. Όταν το έμαθαν μου είπε υπάλληλος της Περιφέρειας ότι επειδή πήγες στη δικαιοσύνη δεν θα σου το φτιάξουμε!» καταγγέλει ο κ. Μποτωνάκης.

Ο Δήμος Πλατανιά

Θέσαμε το ζήτημα στον κ. Γιάννη Μαλανδράκη, δήμαρχο Πλατανιά καθώς ο Δήμος έχει την ευθύνη για το άνοιγμα των αγροτικών δρόμων. «Η ουσία της υπόθεσης έχει ως εξής. Είχαμε ένα παραποτάμιο δρόμο που τον πήρε το ποτάμι το 2019 και κάναμε άπειρες προσπάθειες να τον αποκαταστήσουμε. Το 2020 η Περιφέρεια θέλησε να διαπλατύνει το ποτάμι για να διευκολύνει τη διέξοδο του νερού. Στο συγκεκριμένο σημείο διακόπτεται ο αγροτικός δρόμος, γιατί η Περιφέρεια κάνει 30 μέτρα πλάτος τον ποταμό σήκωσε ένα υψηλό ανάχωμα και “έφαγε” τον παραποτάμιο δρόμο διαπλατύνοντας το πρανές του ποταμού. Eυθύνη είναι του Δήμου είναι να φτιάξει πάλι το δρόμο, αλλά που θα τον φτιάξει ακριβώς; Αφού η Περιφέρεια επέκτεινε το ποτάμι, ο δρόμος χάθηκε. Τώρα πρέπει να μας παραχωρήσει χώρο κάποιος ιδιοκτήτης, μόνο έτσι θα μπορούσε να γίνει ο δρόμος» δηλώνει.
Πέρα από το δρόμο, βασική αιτία των προβλημάτων όπου υπάρχουν χείμαρροι, ρέματα, ποτάμια στα Χανιά είναι το γεγονός ότι σε ελάχιστες περιοχές έχουν γίνει οι απαραίτητες οριοθετήσεις. Ιδιοκτήτες γης αριστερά και δεξιά των ρεμάτων θεωρούν ότι αυτοί είναι οι “νόμιμοι” και ζητούν τη διαμόρφωση του ποταμιού κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προστατευτούν οι δικές τους περιουσίες, με αποτέλεσμα να προκαλούνται συνεχώς έριδες, εντάσεις και αντιπαραθέσεις στις τοπικές κοινωνίες. Την ίδια στιγμή οι υπηρεσίες τους αντιμετωπίζουν όλους ως “καταπατητές” – χωρίς να κάνουν λάθος στις περισσότερες περιπτώσεις – όμως από την άλλη οριοθετήσεις των ρεμάτων που θα έλυναν το πρόβλημα προχωρούν με ρυθμούς…χελώνας.

Ένα γεφυράκι «κίνδυνος – θάνατος»

Την ίδια στιγμή το γεφυράκι που οδηγεί στο χωριό Λίμνη, δεν είναι σε καλή κατάσταση. Είναι πολύ στενό, δεν υπάρχουν μπάρες προστασίας και ειδικά τα μεγάλα αυτοκίνητα (φορτηγά, λεωφορεία) περνούν με δυσκολία. «Καθημερινά περνάει το σχολικό, δεν υπάρχουν μπάρες και δυσκολεύεται το λεωφορείο να στρίψει. Την ίδια ώρα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το ποτάμι πέφτουν με ορμή τα νερά στο γεφυράκι. Ποιος θα μας βεβαιώσει ότι είναι ασφαλές;» λένε κάτοικοι της περιοχής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Ένα παρομοιο παραδειγμα κατολίσθησης της όχθης του Αλμυρου Ποταμου στη περιοχη της Γεωργιουπολης Αποκορώνου Χανίων στη θέση “Ποταμός” της Τοπικής Κοινότητας Καλαμιτσιου Αμυγδαλι-Εξωπολης με συνέπεια την εξαφάνιση παραποταμιας διόδου που εξυπηρετεί του ιδιοκτήτες των χωραφιών συνέβει πριν τα φετινά Χριστουγεννα με τις προσφατες έντονες βροχοπτώσεις…….Ελπιζουμε μετά από παρεμβασεις της Περιφέρειας Κρήτης να αποκατασταθεί η όχθη του Αλμυρου Ποταμου στη θέση “Ποταμός” της Τοπικής Κοινότητας Καλαμιτσιου Αμυγδαλι-Εξωπολης του Δήμου Αποκορώνου μιας περιοχης NATURA 2000 ώστε να αποκατασταθεί η παραποταμια δίοδος που εξυπηρετεί κ τους ιδιοκτήτες των γυρω χωραφιών!!!!!!!!!!!!!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα