Στις 2 Ιουλίου η Ωντρεϋ Ντιπερόν από την ηλεκτρονική εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ.ΒΕ αναφέρεται στον νομπελίστα στα Οικονομικά Πωλ Κρούγκμαν, που προσφέρει μία σύντομη αλλά ενδιαφέρουσα ανάλυση μεταξύ του Βελγίου και των γειτονικών χωρών του, της Γαλλίας και της Ολλανδίας. Ο έγκυρος αυτός επιστήμονας, αναφέρει ότι η βελγική οικονομία έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις από τους γείτονές της, από την αρχή της κρίσης.
Εικόνα 1: Η εξέλιξη του Α.Ε.Π.
«Πώς το καταφέρνουν αυτό»; αναρωτιέται ο οικονομολόγος αυτός. Και δίνει μόνος του την απάντησης ότι θεωρεί ως πιο πιθανή υπόθεση το ότι η χώρα έχει επωφεληθεί από το γεγονός ότι δεν είχε καμία κυβέρνηση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούσε να επιβάλει λιτότητα. Και συνεχίζει ότι «το λέω έτσι, κακόβουλα.
Ο κ. Κρούγκμαν δείχνει στους δύο πίνακες που έχουν σχεδιαστεί με βάση τα στοιχεία του Δ.Ν.Τ. την αύξηση του Α.Ε.Π. από το 2007 (Εικόνα 1) και το ποσοστό της αύξησης του προϋπολογισμού ως ποσοστό του δυνητικού Α.Ε.Π. κατά την ίδια περίοδο. (Για τη χώρα μας, βλέπουμε ότι η αναλογία αυτή μειώνεται, πράγμα που σημαίνει ότι οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν λιγότερο γρήγορα από το Α.Ε.Π. στο Βέλγιο, σε αντίθεση με τις άλλες δύο χώρες).
Εικόνα 2: Διαρθρωτικές αλλαγές στον προϋπολογισμό
Φυσικά, ο Κρούγκμαν δεν είναι η πρώτη που κάνει αυτή τη σύγκριση, επειδή η χώρα αυτή έχει καταφέρει να βάλει όλους τους οικονομικούς δείκτες στο πράσινο κατά τη διάρκεια 541 ημερών -το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά το οποίο μια χώρα απαλλαγμένη από κυβέρνηση- εφάρμοσε σωστές αποφάσεις. Μάλιστα, μπορεί να πει κανείς ότι αιτία αυτής της επιτυχίας, η μείωση των δημοσίων δαπανών, χάρις στην απουσία πολιτικών που επιδιώκουν πολιτική λιτότητας.
Και στο Βέλγιο διακοπές ρεύματος για τα νοικοκυριά
Στη χώρα μας είμαστε σε περίοδο έντονου προβληματισμού για την ιδιωτικοποίηση της λεγόμενης “μικρής Δ.Ε.Η”. Ανεξάρτητα ότι είμαι κατά της ιδιωτικοποίησης αυτής μεταφέρω από τη στήλη μια παράξενη για τα δικά μας δεδομένα, προοπτική που μελετάται στη φίλη χώρα Βέλγιο. Η ηγεσία του διαχειριστή δικτύου (ηλεκτρισμού) του Βελγίου “ELIA” μπορεί να παίξει με τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας με διακοπές προς ορισμένους βιομηχανικούς πελάτες και ιδιώτες σε κρίσιμες στιγμές. «Η πολιτική αυτή είναι πολύ φθηνότερη από την κατασκευή νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας», τόνισε ο κ. Βαντερμέιρεν Διευθύνων Σύμβουλος της Ελιάς και η κα Μύριαμ Μαές, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του διαχειριστή δικτύου της φίλης χώρας, αναφέρει στην ηλ. έκδοσή της η έγκυρη οικονομική βελγική “Η ΗΧΩ”.
«Για να εξασφαλιστεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, θα πρέπει να παίξει κανείς με τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο στην παραγωγή», λέει η Μύριαμ Μαές, ο νέος πρόεδρος του διαχειριστή δικτύου Ελιά. «Δεν θέλουμε να κινδυνολογίσουμε, αλλά περιμένουμε με ανυπομονησία το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για το στρατηγικό απόθεμα», προσθέτει ο κ. Βαντερμέιρεν.
Μετά το κλείσιμο μιας σειράς σταθμών, η ασφάλεια του εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας στο Βέλγιο είναι υπό πίεση. Προειδοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους των διακοπών ρεύματος την επόμενη χειμερινή περίοδο γίνονται γνωστές στο ευρύ κοινό.
Για τον λόγο αυτό η μείωση της παροχής που πρέπει να καταβληθεί σε μια σειρά από εγκαταστάσεις που έχουν κλείσει, και θα πρέπει να καταβληθεί για να παραμείνουν διαθέσιμα συγκεκριμένα αποθέματα κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής της ζήτησης. Το αποθεματικό αυτό ορίζεται σε 800 MW, για να περάσει ο χειμώνας με ασφάλεια. Η κυβέρνηση της χώρας, αφήνει να εννοηθεί ότι, αν οι προσφορές είναι αρκετά πολυάριθμες, θα μπορούσε να αυξήσει το μέγεθος του αποθεματικού. Αλλά ο διαχειριστής δικτύου “ΕΛΙΑ” πιστεύει ότι η δυνατότητα είναι σχετικά περιορισμένη .
Πάντως εντύπωση μου προξένησε η προνοητικότητα του διαχειριστή δικτύου, που τοποθετεί το πρόβλημα αν οι καταναλωτές ηλ. ενέργειας, βιομηχανίες και νοικοκυριά θα δεχόταν έναντι αμοιβής τη διακοπή συγκεκριμένες ώρες, λίγες ώρες ανά έτος, στις κρίσιμες στιγμές.
Η υλοποίηση αυτών των μηχανισμών διαχείρισης της ζήτησης απαιτεί εκτενείς διαβουλεύσεις, μεταξύ άλλων με τις περιφερειακές ρυθμιστικές αρχές και το σύστημα μετάδοσης, σε μια τέτοια περίπτωση μάλλον δεν θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το χειμώνα.
Αραγε έχει σκεφθεί κανείς ανάλογη κατάσταση στη χώρα μας;