Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Μυθικός ο “αυτόχειρας” της Ακρόπολης;

Μια χώρα με αναγνωρισμένους ήρωες δεν έχει ανάγκη, να κατασκευάζει έναν επιπλέον και να τον αναπαράγει επετειακά με διαστάσεις θρύλου. Ομως οι φήμες, που κυκλοφόρησαν, μετά την 27 Απριλίου 1941 στην Αθήνα από την είσοδο της Βέρμαχτ, έφτιαξαν τον ήρωα Κων. Κουκίδη, που τυλίχτηκε με την ελληνική σημαία κι έπεσε στο γκρεμό απ’ την Ακρόπολη.
Σε καιρούς, που μια χώρα βρίσκεται υπό κατοχήν χρειάζεται η δημιουργία θρυλικών ηρώων για την τόνωση του ηθικού του λαού. Ετσι η προπαγάνδα μεταμορφώνεται σε ιστορικό γεγονός και παίρνει εθνικές διαστάσεις.
Ιστοριογράφοι της εποχής, που αναφέρονται στα του 1941 έχουν καταγράψει ακόμα και τους αριθμούς των τάνκς, που μπήκαν στην Αθήνα, τα ονόματα των Μονάδων και των Αξ/κών οι οποίοι ανέβηκαν στην Ακρόπολη να υψώσουν τη Σβάστικα. Το όνομα Κουκίδης δεν αναφέρεται. Στο βιβλίο του ο Δ. Γατόπουλος “Ιστορία της Κατοχής” γράφει: «Περί την 10ην π.μ. υψώθη πρώτον η σημαία των ναζί με τον αγκυλωτό Σταυρό, παραπλεύρως δε ταύτης η ελληνική». Τον χαρακτηρίζει ο Μεν. Λουντέμης ως «φρουρό της δικής μας σεμνής μνήμης». Αναφέρεται στο επίσημο “μαρτυρολόγιο” του ΚΚΕ (1944) με τίτλο “έπεσαν για τη ζωή”, τον περιλαμβάνει ο Τ. Κοντογιαννίδης στο βιβλίο του “Ηρωες και προδότες στην Κατοχική Ελλάδα” κ.ά..
Σκόρπιες μαρτυρίες, συγκεχυμένες διηγήσεις γεμάτες ομίχλη αναπαράχθηκαν και πήραν διαστάσεις θρύλου για τον “ηρωϊκό αυτόχειρα”, χωρίς να επιβεβαιωθεί η ύπαρξή του από επίσημες πηγές. Μαρτυρίες μερικών τον θέλουν προϊόν κατασκευασμένης φαντασίας, ντυμένου με στολή αεροπόρου, άλλοι τσολιά, να κατάγεται από τις Σέρρες, ή από την Καλαμάτα. Οι φήμες του φέρνουν ν’ αρνείται τη διαταγή υποστολής της σημαίας ή ότι την κατέβασαν οι Γερμανοί και του την έδωσαν. Ο Κουκίδης έχοντάς στην αγκαλιά του πήδησε στον γκρεμό. Αλλη εκδοχή είναι ότι την κατέβασε τυλίχθηκε μ’ αυτήν και βούτηξε στο κενό.
Αξ/κός της Ανακτορικής φρουράς αποκλείει την ύπαρξη ευζώνου. «Αν ήταν στρατιώτης στους Ευζώνους, δεν υπήρχε περίπτωση να μην τον ήξερα». Ο δ/ντής της Δ.Ι.Σ./ ΓΕΣ στην ΕΤ1 δήλωσε: «Το ΓΕΣ έχει καταγράψει όλους τους φαντάρους και τους αξ/κούς της περιόδου. Κάπου θα ‘πρεπε, να ανήκε ο Κουκίδης. Ούτε εύζωνας υπήρξε, ούτε φαντάρος». Κι όμως από τις 27/4/1944 υπάρχει στο στρατώνα της προεδρικής φρουράς εντοιχισμένη πλάκα, που γράφεται: “Πλατεία Εύζωνα Κουκίδη Κων/νου… έπεσε υπέρ πατρίδος την 27 Απρι. 1941 κατακρημνισθείς απ’ τον ιερό βράχο της Ακροπόλεως τυλιγμένος με την ελληνική σημαία”.
Ο κ. Αβραμόπουλος ως δήμαρχος Αθηναίων είχε παραδεχθεί ότι «από έρευνες δεν βρέθηκαν στοιχεία… Κάτω από εκείνες τις ώρες, ίσως, να χρειάζονταν και οι θρύλοι, για να τονώσουν το φρόνημα του λαού». Ομως ο ίδιος αποκάλυψε τιμητική πλάκα στη μνήμη του Κουκίδη στο Β/Α τμήμα του βράχου της Ακρόπολης παρουσία του Υπ. Δικαιοσύνης κ. Σταθόπουλου του ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου με τον Ρώσο ομολογό του Ιγκόρ Ιβάνωφ, του πρ. της Βουλής κ. Γείτονα, του κ. Παυλόπουλου ως εκπροσώπου της Ν.Δ. και άλλων αντιστασιακών παραγόντων.
Η είδηση για το όνομα του αυτόχειρα δημοσιεύθηκε στη Daily Mail (9/6/1941) σε ανταπόκριση απ’ το Κάϊρο. Για την αυτοκτονία του φρουρού της Ακρόπολης κάνει λόγο και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος στο ημερολόγιο του, ο «Αγγλος πράκτορας Νίκολας Χάμοντ και οι Κ. Χατζηπατέρας και Μαρία Φαφαλιού σε “λεύκωμα μαρτύρων 40-41”.
Ερχεται τώρα η 27η Απριλίου 2018 71 χρόνια ακριβώς από εκείνη την ημέρα του “μύθου” της Ελληνικής ιστορίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα