Δεν ξέρω αν παρακολουθήσατε την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν όχι, μην το επιχειρήσετε γιατί θα σας πιάσει κατάθλιψη. Στην Ημερήσια διάταξη σημαντικά θέματα για την πόλη μας, όπως αυτό της μαρίνας στην Ν. Χώρα καθώς και του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου. Όσον αφορά το στρατόπεδο, τώρα που μένει ανενεργό, αντί να συζητούν πάνω στις αποφάσεις των προηγούμενων Δημοτικών Συμβουλίων, αλλά και την απαίτηση της κοινωνίας για Μητροπολιτικό Πάρκο, κουταλομετρούσαν μπακαλίστικα, οι… πατέρες της πόλης.
Πόσα στρέμματα θα δώσουμε στον Στρατό και αν θα του δίνουμε μερικά χιλιάρικα λιγότερα για ενοίκιο τον χρόνο. Μίζεροι… άτολμοι… και χωρίς όραμα οι τοπικοί μας Άρχοντες, που διαπραγματεύονται για αυτό το ζωτικής σημασίας θέμα, για τον πολίτημε ποιον; Με τον διευθυντή του Ταμείου Εθνικής Άμυνα ο οποίος τον ενδιαφέρει να κάνει στρατιωτικές κατοικίες. Μέχρι εκεί φτάνει το μποϊ τους: να διαπραγματεύονται, με κάποιον υπάλληλο του ΥΠΕΘΑ. Κάποιος πρέπει να τους πει, ότι τις πολιτικές αποφάσεις της διαπραγματεύεσαι, με πολιτικά πρόσωπα, με κυβερνητικά στελέχη, κάποιος πρέπει να τους θυμίσει, ότι ο ΥΠΕΘΑ τότε Μεϊμαράκης το παρέδιδε για 40 χρόνια στον Δήμο, με μια υπουργική απόφαση, κάποιος πρέπει να τους υποδείξει, ότι έχουμε και το προνόμιο να έχουμε Χανιώτη προθυπουργό… Ούτε αυτό φαίνεται είναι ικανοί να το εκμεταλλευτούν. Βεβαια το δείγμα γραφής, για τα οράματάτους, το πήραμε από την επέμβαση στο Δημοτικό Κήπο, όπου ξοδεύουν πάνω από 800.000 ευρώ για να κάνουν μια πόρτα, κι αυτή με μπετά… έτσι για να ταιριάζει με το τσιμεντένιο πάρκο δίπλα… κι απ’ ό,τι ακούω έκαναν λάθος και στη μελέτη και θα κόψουν τώρα πεύκα για να γίνει η ράμπα. Ντροπή και θλίψη που δεν τόλμησαν να ενοποιήσουν τα δύο πάρκα.
Εδώ λοιπόν δεν μπορούμε να μην κάνουμε τις απαραίτητες συγκρίσεις με άλλους τοπικούς Άρχοντες οι οποίοι ενδιαφέρονται πρωτίστως για να κάνουν την πόλη τους βιώσιμη. Ακούμε τον δήμαρχο του Δήμου Π. Μελά κ. Δ. Δεμουρτζίδη, να μας εξηγεί πώς κατάφερε να αποκτήσει ο Δήμος του, το στρατόπεδο Π. Μελά 350 στρεμμάτων για να το κάνει Μητροπολιτικό Πάρκο.
«…Δημοτική Αρχή, Περιφέρεια και Κεντρική Διοίκηση του Κράτους, δεν λύσαμε απλά μια δύσκολη εξίσωση. Απέναντι στην αδράνεια, τη μιζέρια και τη γραφειοκρατία, προτάξαμε τη δύναμη της συνέργειας…». Ερώτημα πρώτον: Εδώ γιατί δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν τέτοιες συνέργειες;
Ο Δήμος Π. Μελά, όχι μόνο κατάφερε να πάρει και τα 350 στρέμματα του στρατοπέδου Π. Μελά… αλλά σχεδίασε και ξεκίνησε τις εργασίες για μητροπολιτικό πάρκο με προϋπολογισμό και εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, 27,4 εκατομμυρίων ευρώ και χρονικό ορίζοντα διετίας να τελειώσει. Ερώτημα δεύτερον: Εδώ οι Άρχοντες τι κατάφεραν όλα αυτά τα χρόνια. Μέχρι τώρα απολύτως τίποτα, γιατί προφανώς δεν οραματίστηκαν και προφανώς δεν μπορούν να καταλάβουν αυτό που λέει ο δήμαρχος Π. Μελά…
«…με τη δημιουργία του Πάρκου, θα αλλάξει η καθημερινότητά του πολίτη, θα αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής, θα είναι ένας πνεύμονας πρασίνου…».
Ο πρωθυπουργός όταν πήγε πρόσφατα στον χώρο του στρατοπέδου, για να επιθεωρήσει τις εργασίες, μάς είπε ότι είναι ευτυχής, γιατί ήταν προσωπική του δέσμευση, να μετατραπεί το στρατοπεδο σε χώρο πρασίνου, για μια υπόθεση, που εκκρεμούσε 20 χρόνια και τώρα γίνεται πράξη. Ερώτημα τρίτον: η δικιά μας περίπτωση εκκρεμεί πολύ περισσότερα χρόνια. Εδώ οι θεσμικοί παράγοντες του Νομού τι έκαναν για να πάρουν μια αντίστοιχη δέσμευση από τον πρωθυπουργό; Απ’ ό,τι προκύπτει από τα λεγόμενα στο Δημοτικό Συμβούλιο, μάλλον οι Άρχοντες της πόλης, δεσμεύτηκαν στον διευθυντή του Υπουργείου να του παραχωρήσουν αυτά που απαιτεί. Τέλος υπάρχει κι ένα κρίσιμο τέταρτο ερώτημα: Θα γίνει πάρκινγκ τελικά όπως διαρρέει η Δημοτική Αρχή το Στρατόπεδο;
Αγαπητέ Σήφη,το σημερινό σου άρθρο είναι πολύ χρήσιμο!
θα επιτρέψει στους Χανιώτες να συγκρίνουν το στρατόπεδο Μαρκοπούλου( 54 στρέμματα) με το πολύ μεγαλύτερο του στρατόπεδο Παύλου Μελά ( 350 στρέμματα)!