Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έτοιμη να συνδράμει με ανθρωπιστική βοήθεια τη Γάζα

Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και των ομήρων, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνοντας το λόγο στην διεθνή διάσκεψη για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, που πραγματοποιείται στο Παρίσι μετά από πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα όπως και Κύπρος βρίσκονται κοντά στην περιοχή της κρίσης σημειώνοντας πως το ελληνικό κράτος ήδη έχει παράσχει, με εναέρια μέσα, ανθρωπιστική βοήθεια στην λωρίδα της Γάζας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε επίσης υπέρ της κυπριακής πρότασης περί δημιουργίας ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο στη Γάζα και σημείωσε πως η Ελλάδα προτίθεται να συμμετάσχει ενεργά στο εγχείρημα. Τέλος ο πρωθυπουργός την αναγκαιότητα «να ξεκινήσουμε την συζήτηση για πολιτική λύση στη σύγκρουση αυτή, που είναι και ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσουμε ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή».

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΑΥΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑΚΗ

«Σε εξέλιξη στο Παρίσι βρίσκεται η διεθνής ανθρωπιστική διάσκεψη για τους αμάχους της Γάζας που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην οποία συμμετέχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Ο πρωθυπουργός έχει τονίσει πολλές φορές τη θέση της Ελλάδας, την υποστήριξη του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και την καταδίκη της τρομοκρατικής Χαμάς», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο podcast του Politico. «Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι με την πάροδο των ημερών έχουμε εκφράσει αυξημένη ανησυχία για το δράμα αθώων αμάχων και για τις τρομακτικές εικόνες από τη Γάζα και πιστεύω ότι ενώ αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί έχει σημασία ο τρόπος που το κάνει. Έχει ιδιαίτερη σημασία όπως τόνισε ο πρωθυπουργός γι αυτό το λόγο ήμασταν στην πρώτη γραμμή -όταν λέω εμείς αναφέρομαι στην Ελλάδα- όσον αφορά στην αναγνώριση της ανάγκης για μια ανθρωπιστική παύση προκειμένου να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους και να επιτραπεί στους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα στη Γάζα, οι οποίοι θέλουν και έχουν τη δυνατότητα να φύγουν, να το πράξουν σε συνθήκες ασφαλείας».

Στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε το πρωί ο πρωθυπουργός με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχάμεντ Ιμπραήμ Στάγιεχ κατά τη διάρκεια της οποία συζητήθηκε η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. «Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την αυξανόμενη ανησυχία του για τις απώλειες αμάχων και υπογράμμισε την ανάγκη ανθρωπιστικών παύσεων για να υπάρξει σταθερή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα». Είπε επίσης πως «ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει με ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε επαφή κα με την Κυπριακή Δημοκρατία και τους εμπλεκόμενους εταίρους για την πιθανότητα ανθρωπιστικού διαδρόμου διά θαλάσσης για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας».

Στο σημείο αυτό επανέλαβε πως ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση, ότι δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό και ότι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού λαού είναι η Παλαιστινιακή Αρχή τονίζοντας «τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στη λύση των δύο κρατών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε στη συνέχεια ότι τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τη διαφάνεια στη διαχείριση των οφειλών, τον ανταγωνισμό στο Τραπεζικό Σύστημα και την προστασία για τους πραγματικά ευάλωτους και με το οποίο ενσωματώνεται στην ελληνική έννομη τάξη η Οδηγία 2021/2167.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στους πέντε άξονες πάνω στους οποίους κινούνται οι ρυθμίσεις του ν/σ καθώς και στις βασικές ρυθμίσεις του.

Ακολούθως πέρασε στην ανακοίνωση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, της εφαρμογής των μέτρων που ισχύουν για τους αγρότες της Θεσσαλίας και για τους αγρότες του Έβρου που επλήγησαν από την πυρκαγιά του Αυγούστου. «Το ύψος των αποζημιώσεων ανά προϊόν θα είναι ταυτόσημο με εκείνο της Θεσσαλίας, ενώ και εκείνοι που δεν ήταν υποχρεωμένοι να ασφαλισθούν στον ΕΛΓΑ θα λάβουν αποζημιώσεις μέσω του Γεωργικού Αποθεματικού.

Ήδη, χθες, ο ΕΛΓΑ πίστωσε σε 2.035 δικαιούχους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, 16.500.000 ευρώ, ως προκαταβολές αποζημιώσεων για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου από τη θεομηνία Daniel. Και στην περίπτωση του Έβρου θα ισχύσει το ακατάσχετο των αποζημιώσεων για τους πληγέντες, ενώ θα ενεργοποιηθεί το Μέτρο 5.2 για δωρεάν αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή- επίσης δωρεάν- των σταβλικών εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν νόμιμα».

Αναφέρθηκε ακόμη στην ανακοίνωση ευνοϊκών ρυθμίσεων για το ρεύμα των αγροτών στη Θεσσαλία. «Συγκεκριμένα δημιουργείται ρύθμιση η οποία θα περιέχει μια περίοδο χάριτος μιας διετίας και μετά μία πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεων που υπάρχουν σε αγροτικό ρεύμα για τους πλημμυροπαθείς, με μηδενικό επιτόκιο.

Οι υποχρεώσεις που θα τεθούν σε ρύθμιση αφορούν πλημμυροπαθείς αγρότες και τις καταναλώσεις τους από την 1η Μαΐου μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου του 2023, συν τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές που υπήρχαν για τους αγρότες αυτούς.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει με κάθε τρόπο τους συμπολίτες μας που επλήγησαν από τις πρωτοφανείς πλημμύρες. Γι’ αυτό, στο πλαίσιο του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης των περιοχών στη Θεσσαλία, πέρα από τα οριζόντια μέτρα της κρατικής αρωγής, ενεργοποιούμε όπου χρειάζεται και στοχευμένα μέτρα», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέλυσε επίσης παρεμβάσεις «για την αντιμετώπιση της εισαγόμενης ακρίβειας. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, από την αρχή του 2023 μέχρι και τις 3 Νοεμβρίου 2023 έχουν διενεργηθεί 19.557 έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ. Έχουν διαπιστωθεί 1.521 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 6.904.032 και έχουν εξοφληθεί ή βεβαιωθεί από τις αρμόδιες ΔΟΥ τα 1.299 εξ αυτών, ύψους 4.348.762 ευρώ», ανέφερε.

Ειδική μνεία έκανε στο «Καλάθι των Μαθητών», στο Μarket pass, στην αναβαθμισμένη πλατφόρμα e-katanalotis, στη διαφάνεια στις τιμές των οπωροκηπευτικών, και στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος με μόνιμα μέτρα. «Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα μείνουν, προς όφελος της κοινωνίας, ακόμα και όταν η ακρίβεια υποχωρήσει», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι ξεκινούν από σήμερα, οι αιτήσεις για το Youth Pass, το voucher αξίας 150 ευρώ που θα διανεμηθεί σε 200.000 νέους ηλικίας από 18 ως 19 ετών.

«Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι ποιότητας των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων, που θα ενισχύσουν τον στόλο των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, κατά την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών, Γιάννη Ξιφαρά και της Επιτροπής Παραλαβής Λεωφορείων και Παρελκόμενων του διαγωνισμού, η οποία αποτελείται από στελέχη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της ΟΣΥ ΑΕ, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Yutong International Holding», στην Κίνα», είπε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ανέφερε πως αύριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης μετά τη σύνοδο της Ολομέλειας, θα πραγματοποιήσουν κοινές δηλώσεις».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα