»Τιµήθηκαν τρεις Βάµβουκες µε πολυσήµαντη πατριωτική δράση
Σε µια επιβλητική τελετή που έγινε στα Λιβάδια, παρόντος και του υφυπουργού Εθνικής Άµυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη, τιµήθηκαν τρία επίλεκτα µέλη της οικογένειας Βάµβουκα µε πολυσήµαντη δράση στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες
Ήταν εκδήλωση τιµής για τον Γεώργιο Κ. Βάµβουκα (Κριάρη), τον Γεώργιο ∆. Βάµβουκα (Τσιρµιρή) και τον Αναστάσιο Γ. Βάµβουκα τον αεροπόρο που σκοτώθηκε στην Κορέα.
Ενδιαφέρουσα ήταν η οµιλία και του εγγονού του τιµώµενου Γεωργίου ∆. Βάµβουκα (Τσιρµιρή), του κ. Τάσου Βάµβουκα, πρώην δηµάρχου Χανίων που αναφερόµενος στην οικογένειά του είπε µεταξύ άλλων :
«Οι πρώτες πληροφορίες για την οικογένεια Βάµβουκα ανάγονται στα χρόνια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, καθώς αναφέρεται ότι στο χωριό Βενί Μυλοποτάµου, η οικογένεια Βάµβουκα, που ήταν η αρχαιότερη, ήλθε το 961 µ.Χ από την Κωνσταντινούπολη, µαζί µε τα στρατεύµατα του Νικηφόρου Φωκά.
Το αρχικό πραγµατικό όνοµα των προπατόρων µου ήταν Ψαροµήλλιγγος.. Το όνοµα Ψαροµίλληγγος άλλαξε κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας εξ αιτίας ενός γεγονότος που µας έχει µεταφερθεί από προφορική παράδοση, και σχετίζεται µε τον απαγχονισµό του γενναίου επαναστάτη προγόνου της οικογένειας Ιωάννη Ψαροµηλλίγγου, τον οποίο οι Ενετοί κρέµασαν σε πλάτανο και αφού έθεσαν στο στόµα του κόπρο αιγών, απέκοψαν την κεφαλή του….»
Κεντρικός οµιλητής ήταν ο Ανώτερος Αξιωµατικός ΕΛ.ΑΣ. ε.α κ. Βασίλης Αποστολάκης που αναφερόµενος αναλυτικά στους τρείς ήρωες, είπε για τον καθένα και τα παρακάτω :
• Αναστάσιος Βάµβουκας Σµηναγός
Ο Αναστάσιος Γεωργίου – ∆έσποινας Βάµβουκας γεννήθηκε, στην Αθήνα, το 1923 και γράφτηκε στα Μητρώα Αρρένων του δήµου Χανίων, το 1937.
Κατατάσσεται στη Σχολή Αεροπορίας, 2 Ιουνίου 1945 και ονοµάζεται Ανθυποσµηναγός 13 Μαΐου 1948.
Τοποθετείται στην Αεροπορική βάση, Σέδες (Θέρµη Θεσσαλονίκης) και αποστέλλεται στο Αεροδρόµιο Κοζάνης, από όπου παίρνει µέρος σε 150 αποστολές.
Μάιος 1949. Βαλλόµενος από αντιαεροπορικά πυρά, εκτελεί αναγκαστική προσγείωση, στο Σαραντάπορο, τραυµατίζεται, σοβαρά, και νοσηλεύεται στο Νοσοκοµείο της Αεροπορίας, επί 40 ηµέρες.
Μετά την περιπέτεια αυτή, η τιµητική αποστρατεία και η µετάπτωση, σε κατάσταση πολεµικής διαθεσιµότητας, είναι επακόλουθη. Όµως, ο ηρωικός Αεροπόρος, ζητά να παραµείνει στην ενεργό Υπηρεσία, µε την ειδικότητα του Ιπταµένου. Η Πολιτεία ικανοποιεί το αίτηµά του.
25 Μαΐου 1951. Προάγεται στο βαθµό του Υποσµηναγού.
26 Μαΐου 1951. Την επαύριον της προαγωγής του, απογειώνεται, µε αεροσκάφος τύπου ΝΤΑΚΟΤΑ, ως Κυβερνήτης από το Ταεγκού, προς το Κίµπο, κοντά στη Σεούλ, πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, για εκτέλεση πολεµικής αποστολής, µε συγκυβερνήτη τον Έφεδρο Ανθυποσµηναγό Νικόλα Μάµαλη και Μηχανικό τον Αρχισµηνία Ανδρέα Αρτσίτα, όπου, λόγω σφοδρής κακοκαιρίας, πέφτει κοντά στο Ταεζόν και όλο το πλήρωµα περνά στην αθανασία.
•Γεώργιος Βάµβουκας «Τσιρµιρής»
Ο Γεώργιος ∆ηµητρίου- Ζαφειρώς Βάµβουκας, µε το προσωνύµιο «Τσιρµιρής», πατέρας του Ηρωικού πιλότου γεννήθηκε το 1892, στα Λιβάδια. Η Κρήτη ακόµη Τουρκοκρατούµενη.
Με την κήρυξη του Α΄ Βαλκανικού πολέµου, τον Οκτώβριο 1912, αποσπάται από τη Χωροφυλακή στο Στρατό Ξηράς, και πάντα στην πρώτη γραµµή, παίρνει µέρος σε όλες τις Μάχες, από το Σαραντάπορο, µέχρι τη Θεσσαλονίκη, όπου αξιώνεται και εκείνος να εισέλθει απελευθερωτής.
Μάιος 1919. Συµµετέχει, ως Ανθυποµοίραρχος στο Τάγµα Χωροφυλακής, που µεταβαίνει στη Σµύρνη, για την παγίωση της τάξης και της ασφάλειας στην περιοχή. ∆ιοικητής στο ∆ερµιτζίκι αναπτύσσει εθνική και πολεµική δράση και κοσµείται µε περγαµηνές δόξας και τιµής. Με τη Χωροφυλακή έχουν ανοίξει ένα φοβερό «κλεφτοπόλεµο», η οποία Χωροφυλακή υπερασπίζεται, µέχρι θανάτου, τα ιερά και τα όσια της Φυλής και δίνει ανάσα ανακούφισης στο Χριστιανικό πληθυσµό.
Κι έρχεται ο µοιραίος Αύγουστος του 1922. Κι εδώ ο γενναίος Αξιωµατικός Γεώργιος Βάµβουκας διακρίνεται, όταν οχυρώνεται στη Νότια πλευρά της Ερυθραίας, επικεφαλής 700 Χωροφυλάκων και αντιµετωπίζει τις λυσσαλέες επιθέσεις των Τούρκων.
Με οπλιταγωγό και µε την προστασία του θωρηκτού «ΛΗΜΝΟΣ» περνά, µε τους άνδρες του, στη Χίο.
Με την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού Πολέµου επανέρχεται στο Σώµα.
Και στη Μάχη της Κρήτης, Μάιος 1941 και στην Εθνική Αντίσταση 1941-1944 ο «Τσιρµιρής» δραστηριοποιείται και διακρίνεται, ως επικεφαλής οµάδας ανταρτών, αλλά και στέλεχος της Συµµαχικής αντικατασκοπίας στην περιοχή του Ψηλορείτη.
•Γεώργιος Βάµβουκας «Κριάρης»
Ο Γεώργιος Κωνσταντίνου – Παρασκευής Βάµβουκας, µε το προσωνύµιο «Κριάρης» γεννήθηκε το 1888, στα Λιβάδια. .
Το προσωνύµιο «Κριάρης» υποδηλώνει το σθένος, την αποφασιστικότητα και το θάρρος του να επιτίθεται, µε ορµή, σαν κριάρι, στο τείχος του Εχθρού. Κατατάσσεται στον Ελληνικό Στρατό. Συµµετέχει στους νικηφόρους Βαλκανικούς πολέµους 1912-1913.
Έχει δραστήρια συµµετοχή στη Μικρασιατική εκστρατεία 1919-1922.
Και κατά τη Μάχη της Κρήτης και κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής κατοχής, πολέµησε, µε απαράµιλλη γενναιότητα τον κατακτητή.
Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσµίου πολέµου, ως Ταξίαρχος Πεζικού, διατελεί, για περίπου τρία χρόνια, Στρατιωτικός ∆ιοικητής Κρήτης, όπου και αποστρατεύεται, το 1949 µε τον βαθµό του Υποστρατήγου.
Μετά την κατάθεση στεφάνων, την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύµνου ακολούθησε το ποίηµα που έγραψε ο ταλαντούχος ποιητής και πρόεδρος του ∆.Σ δήµου Μυλοποτάµου κ. Γιώργος Κιαγιάς που ερµήνευσε ιδανικά το Συγκρότηµα του Γεωργίου Βάµβουκα (Φλασκή). Και το κλείσιµο έγινε µε παραδοσιακούς χορούς από τον ιστορικό Λαογραφικό Όµιλο «Λάζαρος και Μανόλης Χνάρης».
Η αβραµιαία φιλοξενία που προσφέρθηκε στους εκατοντάδες παρευρισκοµένους ακολούθησε τα πρότυπα που έκαναν τα Λιβάδια ονοµαστά µαζί µε τη δράση των ηρώων τους.
Η εκδήλωση που άφησε άριστες εντυπώσεις οργανώθηκε µε τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης του δήµου Μυλοποτάµου, της ∆ηµοτικής Κοινότητας Λιβαδίων και του Πολιτιστικού Συλλόγου απανταχού Λιβαδιωτών ο «Τίµιος Σταυρός».
Μεταξύ των αρχών από όλη την Κρήτη που τίµησαν µε την παρουσία τους την εκδήλωση ήταν ο βουλευτής κ. Μανόλης Χνάρης, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, η αντιπεριφερειάρχης κα Μαρία Λιονή, ο αντιπεριφερειάρχης επιχειρηµατικότητας Μιχάλης Βάµβουκας , ο εντεταλµένος Περιφερειακός Σύµβούλος Μιχάλης Σαρρής, οι δήµαρχοι Ανωγείων κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης, Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννης Ταταράκης, Μυλοποτάµου κ. Γιώργη ςΚλάδος (Βιτζιλας) κ.α