■ Για τα τέσσερα ολοκαυτώµατα του µαρτυρικού χωριού
Τέσσερα ολοκαυτώµατα βίωσε το ηρωικό χωριό Καλλικράτης των Σφακίων στους αγώνες του για την ελευθερία µε πρώτη καταστροφή το 1770 για να ακολουθήσουν οι επόµενες το 1821, το 1866 και µε τελευταία της περιόδου της Κατοχής από τις 8 µέχρι τις 11 Οκτωβρίου 1943.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσε ο ∆ήµος Σφακίων µε την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τίµησαν µε την παρουσία τους ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής µε αρκετούς άλλους νυν και πρώην αυτοδιοικητικούς καθώς επίσης η βουλευτής της Νέας ∆ηµοκρατίας Σέβη Βολουδάκη, ενώ εκπρόσωποι των άλλων βουλευτών του νοµού κατέθεσαν στεφάνια.
Στην καθιερωµένη φετινή ετήσια επέτειο τιµής στη µνήµη όλων των πεσόντων που πραγµατοποιήθηκε στις 11 το πρωί της Κυριακής κεντρικός οµιλητής για τα δραµατικά ιστορικά ντοκουµέντα της εποχής, µε τίτλο “ έγκληµα χωρίς δικαιοσύνη”, ήταν ο δικηγόρος Αθηνών, πρώην δήµαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος του Εθνικού ∆ικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Γεώργιος Λαζουράς.
Η εκδήλωση άρχισε µε επιµνηµόσυνη δέηση που τελέστηκε µε ιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του αρχιερατικού επιτρόπου της πρώην επαρχίας Σφακίων πρωτοπρεσβυτέρου Αθανασίου Κουκουνάρη.
Αµέσως µετά ακολούθησαν χαιρετισµοί από τον οικοδεσπότη δήµαρχο Σφακίων Γιάννη Ζερβό και τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή.
«Τρεις τόποι της Ελλάδας δεν υποδουλωθηκαν ποτέ από τους εκάστοτε κατακτητές, το Σούλι, η Μάνη και τα Σφακιά» επεσήµανε ο δήµαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός για να συνεχίσει σηµειώνοντας ότι «το γεγονός πως όλες οι εξεγέρσεις του Κρητικού Λαού ξεκίνησαν από τα Σφακιά και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των Σφακιανών σε όλους τους αγώνες για την ελευθερία του Έθνους µας, αποτελούσε και την αιτία που ο Καλλικράτης ολοκαυτώθηκε τέσσερις φορές. Σήµερα είναι ηµέρα µνήµης και απόδοσης φόρου τιµής στους ήρωες του Καλλικράτη. Η ανακήρυξη µάλιστα του χωριού αυτού ως µαρτυρικού, επιβραβεύει τους αγώνες και τις θυσίες διαχρονικά των κατοίκων του. Είναι µια προσπάθεια που ξεκινήσαµε και ολοκληρώσαµε σαν ∆ηµοτική Αρχή την περίοδο 2015 – 2019 και ευχαριστούµε όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλλαν σε αυτό τον σκοπό όπου µεταξύ αυτών σηµαντική ήταν η συµβολή του σηµερινού οµιλητή κ. Γεωργίου Λαζουρά ως προέδρου τότε του Εθνικού ∆ικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της πατρίδας µας».
Από µεριάς του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής αφού ευχαρίστησε όλους τους παράγοντες που συνέβαλλαν ώστε ο Καλλικράτης να καταχωρηθεί στα υπόλοιπα µαρτυρικά χωριά της επικράτειας για να τονίσει ότι «Ο Καλλικράτης στη νεότερη ιστορία µετράει τέσσερα ολοκαυτώµατα…».
Παρασκευάς Περάκης και Μιχαήλ Λαμπαθάκης κάνουν… unboxing την επικαιρότητα
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Σηµαντική και λεπτοµερέστατη η ιστορική ανάλυση των γεγονότων του ολοκαυτώµατος του Καλλικράτη από τον κ. Γεώργιο Λαζουρά ο οποίος µεταξύ άλλων υπογράµµισε τα εξής: «Η άριστη, ιδιαίτερα επιµεληµένη και απόλυτα επαρκής πληρότητα του φακέλου που υπέβαλε στην Επιτροπή ο ∆ήµαρχός σας και περιείχε 16 αδιαµφισβήτητα ιστορικά ντοκουµέντα και στοιχεία και η εξέταση του περιεχοµένου αυτών από την Επιτροπή µας, µας συγκλόνισε και οµόφωνα αποφασίσαµε και προτείναµε την αναγνώριση του Καλλικράτη, ως µαρτυρικού χωριού σύµφωνα µε το νόµο. Με βάση δε αυτή την οµόφωνη πρόταση της Επιτροπής µας, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Αλέξανδρος Χαρίτσης πρότεινε και ο τότε Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος εξέδωσε το µε αριθµό 29/2019 (ΦΕΚ Α’54/2-4-2019) προεδρικό διάταγµα, µε το οποίο χαρακτηρίζεται «το χωριό Καλλικράτης του ∆ήµου Σφακίων Νοµού Χανίων ως µαρτυρικό χωριό» και τίµησε µε την παρουσία του εδώ, την πρώτη, µετά την αναγνώριση, επέτειο του Ολοκαυτώµατος του Καλλικράτη”.
Ο ίδιος συνεχίζοντας επεσήµανε ότι “ του Καλλικράτη η ιστορία και η εθνική και πατριωτική δράση των κατοίκων φτάνει πίσω στους αιώνες και ξεκινά από τα βυζαντινά χρόνια µε την άλωση της Κωνσταντινούπολης, όταν ο Μανούσος Καλλικράτης και οι σύντροφοι του, έγιναν, οι τελευταίοι υπερασπιστές του Βυζαντίου. Συνεχίζεται την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όταν στις συνεχείς διαµάχες των Σφακιανών κατά των Τούρκων, οι Καλλικρατιανοί έχουν να επιδείξουν πράξεις ανδρείας και µόνο, ακολούθως στον Μακεδονικό Αγώνα, στον οποίο δύο από τους οπλαρχηγούς που διέπρεψαν, ήταν οι Καλλικρατιανοί, ο καπετάν Ευθύµης Καούδης και ο καπετάν Γιώργης Μακρής”, ενώ αναφέρθηκε και στην συµβολή των Καλλικρατιανών στους Βαλκανικούς πολέµους για να επικεντρωθεί στη συνέχεια στην αντίσταση των κατοίκων του χωριού κατά των Γερµανοιταλών κατακτητών τονίζοντας: “ Πάντοτε στους αγώνες, ο Καλλικράτης δήλωνε παρόν και οι άνδρες του δεν έλειψαν από κανένα κάλεσµα της Πατρίδας. Με τίµηµα, τον ανάλογο φόρο αίµατος, σε άντρες και γυναίκες, του χωριού. Ως µαρτυρικές πόλεις και χωριά στην Ελλάδα έχουν χαρακτηρισθεί, επίσης και 120 και πλέον πόλεις και χωριά που υπέστησαν καταστροφές, εκτελέσεις και ολοκαυτώµατα κατά τη διάρκεια της Γερµανοιταλικής κατοχής, όπως τα Καλάβρυτα, το ∆ίστοµο, το Κοµµένο, ο Χορτιάτης, η Βιάννος, η Κάντανος, τα Ανώγεια, το Κοντοµαρί, το Ροδάκινο, η Καλή Συκιά, το ∆οµένικο και η Τσαριτσάνη Λάρισας, οι Λιγκιάδες και η
Μουσιωτίτσα Ιωάννίνων, η ∆ράµα, η Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις και χωριά της πατρίδας µας, που ανήκουν σε 55 περίπου Καλλικρατικούς ∆ήµους, που, όλοι, συγκροτούν και συµµετέχουν στο ∆ίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδος, περιόδου 1940-1945, µε τον τίτλο «Ελληνικά Ολοκαυτώµατα», µέλος του οποίου ασφαλώς είναι και ο ∆ήµος Σφακίων…
Κυρίες και κύριοι, 81 χρόνια, µετά το Ολοκαύτωµα του Καλλικράτη, και µετά από τις κοσµογονικές αλλαγές που συντελέστηκαν και εξελίσσονται στον πλανήτη µας, Έλληνες, Γερµανοί και πολλοί άλλοι λαοί, προχωρούµε µαζί, ως µέλη της ίδιας Ένωσης, για τη δηµιουργία, ενός, κοινού, Ευρωπαϊκού µέλλοντος…».
Ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, απαγγελία του Εθνικού µας Ύµνου, απόδοση ριζίτικου τραγουδιού από τον Νίκο Μανουσέλη και τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού, χορός από τον µουσικοχορευτικό σύλλογο “Τα Σφακιά” για να κλείσει η εκδήλωση την οποία συντόνιζε ο αντιδήµαρχος Σφακίων Βαρδής Γυπαράκης µε παράθεση γεύµατος στο θαυµάσιο εστιατόριο “Το Αρµί του Καλλικράτη”.