Θέμα χρόνου είναι η πλήρης κατάρρευση της “Βίλας Τρεβιζάν”, του ιστορικού ενετικού κτίσματος του 17ου αιώνα στον Δραπανιά Κισσάμου που αποτελεί ιδιωτική ιδιοκτησία.
Η βίλα έχει αφεθεί στη φθορά και αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση σε λίγα χρόνια δεν θα υφίσταται.
Πριν από δύο χρόνια ένα μεγάλο τμήμα της βίλας είχε καταρρεύσει και τότε τα “Χ.ν.” είχαν προχωρήσει σε εκτενή δημοσιεύματα. Η βίλα περιφράχθηκε με συρματόπλεγμα ώστε να μην πλησιάζουν σε αυτή πολίτες.
Σήμερα όμως η κατάσταση του κτηρίου είναι ακόμα χειρότερη. Σε ένα τουλάχιστον σημείο η περίφραξη έχει φύγει από τη θέση κάτι που επιτρέπει την είσοδο ανθρώπων, ενώ το σύνολο του κτίσματος δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση.
Την ίδια στιγμή που η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδοτεί με μεγάλα ποσά την ανακατασκευή μεταξύ άλλων ιστορικών μοναστηριών, κίνηση που σαφώς συμβάλλει στην προστασία των μνημείων αυτών δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για ενετικά μνημεία όπως οι Ενετικές βίλες στον Δραπανιά, στα Ροδωπού και στις Καλάθενες Κισάμου. Ούτε για να κινηθεί η διαδικασία απαλλοτρίωσης τους, που αποτελεί το πρώτο βήμα, πόσο μάλλον για την αποκατάσταση τους. Σημειώνεται πως για τις Ενετικές βίλες των Χανίων είχε παρουσιαστεί στα πλαίσια αφιερωμάτων των “Χ.ν.” μια σειρά από προτάσεις από την αρχιτέκτονα κ. Ι. Σωτηρίου για την πλήρη αποκατάσταση της βίλας.
Σημειώνεται πως η βίλα αποτελεί ένα από τα ωραιότερα δείγματα φεουδαρχικής κατοικίας της υπαίθρου συνδυάζοντας υψηλή Αναγεννησιακή αρχιτεκτονική και προηγμένη τεχνική πέτρινων κτηρίων. Τοπικά στοιχεία που διατηρήθηκαν μέσα από τη μακρόχρονη ιστορία και παράδοση της Κρήτης που έχουν επηρεάσει τόσο την αρχιτεκτονική σύνθεση όσο και την κατασκευή του κτηρίου. Το ισόγειο χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση της σοδειάς και τη φύλαξη των αλόγων.
Στον πρώτο όροφο ξεχωρίζει το εντυπωσιακό τεράστιο δίλοβο παράθυρο ενώ η εσωτερική διακόσμηση γίνεται από στοιχεία σμιλευμένα σε πέτρα όπως η φαρδιά κορνίζα κάτω από τα δοκάρια της οροφής της αίθουσας υποδοχής.