Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Μνημειώδες έργο για τον Ελευθέριο Βενιζέλο από τον Νικόλαο Παπαδάκη

Παρουσιάστηκε στην Αθήνα από την “Καθημερινή” το βιβλίο “Ελευθέριος Βενιζέλος
– Ο άνθρωπος, ο ηγέτης”

Παρουσίαση από την “Καθημερινή” του βιβλίου του Νικόλαου Παπαδάκη γενικού διευθυντή ιδρύματος “Ελευθέριος Βενιζέλος” στο Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης, “Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή”.

Το απόγευμα της Πέμπτης 9 Ιανουαρίου παρουσίασε η “Καθημερινή” το μνημειώδες έργο του Νικόλαου Παπαδάκη “Ελευθέριος Βενιζέλος – Ο άνθρωπος, ο ηγέτης”. Η παρουσίαση έγινε στο Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης, “Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή”.
Το μουσείο βρίσκεται περίπου στο κέντρο της Αθήνας, λίγο παραπάνω από το “Καλλιμάρμαρο” Στάδιο στην οδό Ερατοσθένους, δίπλα στον άγιο Σπυρίδωνα.
Πρόκειται για ένα πανέμορφο μεσοπολεμικό κτήριο που κάποιος το χαρακτήρισε «Διαμάντι της Αθήνας». Εχω την εντύπωση πως οι ιδρυτές δεν εφείσθησαν χρημάτων κατά τη διαμόρφωση του κτηριακού συγκροτήματος. Ήθελαν ένα κτήριο που να είναι αντάξιο της συλλογής τους. Οπως είναι γνωστό, το μουσείο “Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή”, φιλοξενεί έργα διασήμων ζωγράφων, όπως των Πικάσσο, Βαν Γκονγκ, Μονέ, Ελ Γκρέκο και άλλων, μα και όλων σχεδόν των διασήμων Ελλήνων, όπως των Γαΐτη, Μυταρά, Μώραλη, Φασιανού, Παρθένη, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Τσαρούχη, Τόμπρα και άλλων.
Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να κτιστεί το μουσείο στη Ρηγίλλης. Όμως, ήσαν, ας πούμε, «άτυχοι». Κατά την εκσκαφή, ανακάλυψαν το “Λύκειο του Αριστοτέλη”! Που, νομίζω, χρόνια το έψαχναν οι αρχαιολόγοι. Ετσι, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την αρχική ιδέα και στράφηκαν στην αγορά του μεσοπολεμικού κτηρίου, στην οδό Ερατοσθένους. Ξοδεύοντας αρκετά χρήματα, διαμόρφωσαν ένα κτηριακό συγκρότημα, δίνοντάς του μια όψη εσωτερική και εξωτερική, αντάξια των εκθεμάτων – ζωγραφικοί πίνακες που σκόπευαν να εκθέσουν. Παράλληλα με τις κύριες αίθουσες, το συγκρότημα διαθέτει και αρκετούς βοηθητικούς χώρους, όπως μια ευρύχωρη είσοδο, καφέ – εστιατόριο, τεράστια βιβλιοθήκη με πάνω από 6.000 τόμους, αίθουσα περιοδικών εκθέσεων. Διαθέτει επίσης και ένα κομψό αμφιθέατρο, περίπου 190 θέσεων, με δικό του φουαγιέ. Σε αυτό το υπέροχο αμφιθέατρο ξετρουλιασμένα, όπως θα έλεγε ο φίλος ο Βαγγέλης, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου. Στην αρχή της εκδήλωσης, προβλήθηκε βίντεο με εντυπωσιακά στιγμιότυπα από τη ζωή του Βενιζέλου, μικρής διάρκειας.
Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο διευθυντής της “Καθημερινής”, Αλέξης Παπαχελάς. «Αν πριν από 60-70 χρόνια κάποιος έλεγε πως η “Καθημερινή” θα έβγαζε τη βιογραφία του Βενιζέλου, θα ακουγόταν παράδοξο» υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας πόσο σφοδρός πολέμιος του Κρητικού πολιτικού υπήρξε ο ιδρυτής της εφημερίδας Γεώργιος Βλάχος. «Ομως οι χώρες ωριμάζουν, οι εφημερίδες ωριμάζουν και η ιστορία ωριμάζει μέσα μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αν έχει κάνει κάτι η “Καθημερινή” είναι πως έχει συμβάλει στην έννοια της εθνικής συνεννόησης και στο να ξεπεραστούν οι διχασμοί». Συνέχισε αναφερόμενος στο μεγάλο βεληνεκές της προσωπικότητας του Βενιζέλου, ο οποίος ήταν ένας «απόστολος του κοσμοπολίτικου ελληνισμού, μιας χώρας που κοιτάζει τον υπόλοιπο κόσμο στα μάτια χωρίς να φοβάται» και ταυτόχρονα ήταν και αρχιτέκτων της σχολής του πολιτικού ρεαλισμού στην Ελλάδα. Ως ηγέτης βέβαια έκανε και λάθη. «Το σημαντικό στοιχείο του βιβλίου είναι πως παρουσιάζει ανάγλυφη την προσωπικότητά του και βλέπουμε τον άνθρωπο πίσω από τον πολιτικό» υπογράμμισε ο διευθυντής της “Καθημερινής”, λέγοντας πως στη χώρα μας σπανίζουν οι καλές βιογραφίες.
Ο ιστορικός Γιώργος Μαυρογορδάτος εστίασε την ομιλία του στις δυσκολίες που έχει να υπερπηδήσει ο βιογράφος του Βενιζέλου. Ο Κρης πολιτικός κυριάρχησε για πολλά έτη στον δημόσιο βίο, εκφώνησε άπειρους πολιτικούς λόγους στη Βουλή και σε μπαλκόνια, ήταν μανιώδης επιστολογράφος, είχε εντονότατη διεθνή παρουσία, πρωτοστάτησε στις πιο καίριες διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα πριν και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή «ήταν ένας προικισμένος υπεράνθρωπος» με τον όρο του Μαξ Βέμπερ, «με ικανότητες απρόσιτες στον μέσο άνθρωπο».
Τελευταίος πήρε τον λόγο ο συγγραφέας της βιογραφίας, Νίκος Παπαδάκης, διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών & Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, ο οποίος επισήμανε την απουσία ολοκληρωμένων και εύληπτων βιογραφιών που να απευθύνονται όχι σε ένα στενό κύκλο ακαδημαϊκών, αλλά στο ευρύτερο κοινό. «Αυτή ακριβώς την έλλειψη φιλοδοξεί να καλύψει η παρούσα έκδοση επιχειρώντας να κερδίσει μία σημαντική μερίδα του αναγνωστικού κοινού, από μαθητές των σχολείων μέχρι επιστήμονες, οι οποίοι δεν έχουν χρόνο ή αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε διάφορα συγγράμματα, ώστε να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για την προσωπικότητα και την εποχή του Βενιζέλου. Και ασφαλώς, ο σκοπός αυτός υπηρετείται σε μεγάλο βαθμό μέσω της Καθημερινής, μιας εφημερίδας που είναι πρώτη σε κυκλοφορία και επομένως είναι βέβαιο ότι το έργο θα φτάσει σε χιλιάδες σπίτια στην Ελλάδα και θα κερδίσει πολύ περισσότερους αναγνώστες από το αν παρέμενε στις προθήκες των βιβλιοπωλείων». Τόνισε επίσης την προσπάθεια που καταβλήθηκε να δοθεί η βιογραφία με απλό τρόπο και να διαβάζεται, όπως έχει γραφτεί, σαν μυθιστόρημα. «Αλλά δεν είναι μυθιστόρημα, είναι ένα έργο που στηρίζεται σε πηγές και σε μια εξαντλητική βιβλιογραφία».
Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος της “Καθημερινής” Ηλίας Μαγκλίνης.
Στην εκδήλωση έδωσαν το “παρών” ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, η πρέσβης της Μ. Βρετανίας Kate Smith, οι βουλευτές Αγγελος Συρίγος και Μανούσος Βολουδάκης, οι πρώην υπουργοί και βουλευτές Πέτρος Ευθυμίου, Νίκος Σηφουνάκης, Μίμης Ανδρουλάκης, Βαγγέλης Αποστολάκης, Κυριάκος Βιρβιδάκης, Στέλιος Νικηφοράκης και Γιώργος Πρασιανάκης. Ακόμη, η πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φαλή Βογιατζάκη, ο πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως Γιώργος Μαριδάκης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων Μανώλης Πατεράκης, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Μπαμπινιώτης, ιστορικοί, δημοσιογράφοι, πρόεδροι Κρητικών Σωματείων και πλήθος κόσμου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα