Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025

Μνήμες από δύο τραγωδίες χθες στα Χανιά

«Ποτέ να μην ξανασυμβεί δυσάρεστο γεγονός στην πόλη μας και στα σπίτια μας».

Mε αυτή την ευχή, σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, μίλησε η πρόεδρος του Συλλόγου των θυμάτων του ναυαγίου του πλοίου “Ηράκλειον”, Χρυσή Ταμπακάκη, στις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό Γηροκομείο και στην πλατεία Τάλω με αφορμή τις δύο τραγωδίες που συγκλόνισαν τα Χανιά και όλη τη χώρα.

 

Παράλληλα, ξύπνησαν μνήμες τόσο από την τραγωδία με το ναυάγιο του “Ηράκλειον” πριν πενήντα χρόνια (8 Δεκεμβρίου 1966), κοντά στη βραχονησίδα Φαλκονέρα, όσο και από το αεροπορικό δυστύχημα, τρία χρόνια μετά (8 Δεκεμβρίου 1969) στην Κερατέα, σε πτήση από τα Χανιά προς Αθήνα.

Στο Δημοτικό Γηροκομείο, τελέστηκε στον Ι.Ν. Οσίου Παταπίου, Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού και ακολούθησε μνημόσυνο υπέρ των θυμάτων του ναυαγίου του επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου “Ηράκλειον” και των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος στην Κερατέα. Ακολούθησαν δρώμενα στην αίθουσα εκδηλώσεων του ιδρύματος με τη συμμετοχή της ειδικής συνεργάτιδος του Γενικού Αρχείου του Κράτους Ζαχαρένιας Σημανδηράκη και του 10ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων.

Επίσης, παρουσιάστηκε έργο – μινιατούρα του πλοίου “Ηράκλειον” που προσέφερε ο κ. Στέλιος Λεβάκης. Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο στην πλατεία Τάλω.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ

Στην ομιλία της η ειδική συνεργάτης του Γενικού Αρχείου του Κράτους Ζαχαρένια Σημανδηράκη, αναφερόμενη στο ναυάγιο έκανε λόγο για «μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες των μεταπολεμικών ετών που είδαν οι ελληνικές θάλασσες», που «εκτυλίχθηκε στα ανοιχτά του Αιγαίου, κοντά στη βραχονησίδα Φαλκονέρα, για να βυθίσει στην οδύνη τα Χανιά, αλλά και όλη την Ελλάδα, που θρήνησαν τον χαμό των εκατοντάδων ανθρώπων. Διακόσιοι σαράντα επτά άνθρωποι χάθηκαν στην παγωμένη θάλασσα, ενώ μόλις 47 ανασύρθηκαν ζωντανοί. Ανάμεσα σ’ αυτούς που χάθηκαν και η φοιτήτρια Αλκηστης Αγοραστάκη, που έσωσε πολλούς, αλλά η ίδια, τελικά, πνίγηκε. Το ναυάγιο του οχηματαγωγού έγινε η αφορμή για πολλές εξελίξεις στον χώρο της ακτοπλοΐας». Στη συνέχεια η κα Σημανδηράκη αναφέρθηκε στο ιστορικό του πλοίου και στις δίκες που ακολούθησαν, αλλά και στην αεροπορική τραγωδία λέγοντας: «Την ημέρα που συμπληρώνονταν ακριβώς 3 χρόνια από το ναυάγιο, στις 8 Δεκεμβρίου 1969, συνέβη αεροπορικό δυστύχημα της Ολυμπιακής Αεροπορίας στην Κερατέα με 90 νεκρούς, σε πτήση από Χανιά προς Αθήνα. Το γεγονός αυτό ώθησε την επόμενη μέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων με ομόφωνη απόφασή του να κηρύξει την 8η Δεκεμβρίου, ως αποφράδα ημέρα για τα Χανιά. Κάθε χρόνο τελείται στην πόλη μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων και από τις δύο αυτές τραγωδίες».

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΥΜΑΤΩΝ

Σε χαιρετισμό της η πρόεδρος του Συλλόγου των θυμάτων του ναυαγίου, Χρυσή Ταμπακάκη, υπογράμμισε ότι συμπληρώθηκαν «50 χρόνια που αυστηρά κάθε χρόνο μαζευόμαστε σε αυτόν τον ιερό τόπο για να μνημονεύσουμε τους αγαπημένους μας ανθρώπους, προσπαθώντας να τους φέρουμε κοντά μας, με τη σκέψη μας, γιατί η απουσία τους έχει σημαδέψει τη ζωή μας, την καρδιά μας, τα όνειρά μας. Σίγουρα ο καθένας απ’ εμάς θα ήταν διαφορετικός στη ζωή του εάν δεν είχε συμβεί αυτό το δυστύχημα». Η ίδια ευχαρίστησε για τη μινιατούρα του πλοίου, τον κ. Στέλιο Λεβάκη καθώς επίσης τον πρόεδρο του Γηροκομείου κ. Κουκλάκη και τον διευθυντή του ιδρύματος κ. Γωνιωτάκη, που επέτρεψαν την τοποθέτηση της μινιατούρας «δίπλα στο σπασμένο σωσίβιο του πλοίου “Ηράκλειον”», που, όπως είπε, είχε «βρεθεί στην περιοχή Κολυμπαρίου από τον γιο του κ. Αλέξανδρου Παπαδερού». Καταλήγοντας διετύπωσε την ευχή «ποτέ να μην ξανασυμβεί δυσάρεστο γεγονός στην πόλη μας και στα σπίτια μας».

ΤΟ 10ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΚΗΣΤΗ ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗ

Το δρώμενο του 10ου δημοτικού σχολείου περιλάμβανε ιδιαίτερες αναφορές στην Αλκηστη Αγοραστάκη. Η διευθύντρια του σχολείου Μαρία Κληματσάκη και μαθητές παρουσίασαν μαρτυρίες για το ναυάγιο και τη θυσία της Αλκ. Αγοραστάκη. Οπως ανέφερε η διευθύντρια του σχολείου, «η Ακαδημία Αθηνών, συγκινημένη από το μεγαλείο της θυσίας της Αλκηστης Αγοραστάκη, αποφάσισε να την τιμήσει σε πανηγυριακή συνεδρίασή της στις 28 Δεκεμβρίου 1967, αποδίδοντας τιμή στην οικογένειά της. Ο πανηγυρικός λόγος εκφωνήθηκε από τον ακαδημαϊκό Ηλία Βενέζη». Στην έναρξη της εκδήλωσης ζήτησε και μίλησε για τα γεγονότα ο κ. Ζαχαρίας Χαλκόπουλος, ο οποίος είχε υπηρετήσει στο πολεμικό “Λόγχη”. Στίχους με αφορμή το ναυάγιο διάβασε ο κ. Γιώργος Κούλας. Σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Δημοτικού Γηροκομείου, Γιώργος Κουκλάκης, ζήτησε «να μην ξεχάσουμε ποτέ αυτή την ημέρα που είχε συγκλονίσει τα Χανιά, την Κρήτη, την Ελλάδα». Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο μητροπολιτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, κ. Δαμασκηνός.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα