Στην Αθήνα αναμένεται αύριο ο Μπαράκ Ομπάμα, πραγματοποιώντας την τέταρτη επίσκεψη εν ενεργεία Αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα. Είκοσι πέντε χρόνια πριν, ένας άλλος πρόεδρος, ο Τζορτζ Μπους, επισκεπτόταν τη χώρα μας περνώντας και από τα Χανιά. Aπό το αρχείο των “Χ.Ν.” ανασύρουμε στιγμιότυπα από την επίσκεψη αυτή και δημοσιεύματα που αναδεικνύουν ότι μεταξύ των δύο επισκέψεων υπάρχουν πολλά κοινά, κυρίως σε επίπεδο προσδοκιών από την Ελλάδα.
ΚΑΙ ΤΟΤΕ… ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Το κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά παρέμεναν και το 1991 στο επίκεντρο, αποτελώντας κύριο θέμα συζητήσεων του Μπους με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Η άφιξη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών είχε προκαλέσει αντιδράσεις φορέων και κομμάτων όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα των “Χανιώτικων νέων”. «Στο μεταξύ η άφιξη του κ. Μπους προκάλεσε τις αντιδράσεις φορέων και κομμάτων στον Νομό μας, ενώ η Επιτροπή Φορέων του Ν. Χανίων κατά των Βάσεων διοργάνωσε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στη Δημοτική Αγορά των Χανίων και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης». Ιδια εικόνα και σήμερα καθώς αύριο, με δύο συγκεντρώσεις “υποδέχονται” τον Μπαράκ Ομπάμα φορείς και συλλογικότητες στα Χανιά, αντιδρώντας στην επίσκεψή του. Η πρώτη συγκέντρωση θα γίνει στις 6 μ.μ. στην πλατεία της Αγοράς από την “Πρωτοβουλία ενάντια στην επίσκεψη Ομπάμα” που συγκροτήθηκε από φορείς και συλλογικότητες της πόλης. Την ίδια μέρα, στις 6.30 μ.μ., αντίστοιχη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Νέων Καταστημάτων από την Επιτροπή Ειρήνης και σωματεία προσκείμενα στο ΠΑΜΕ.
ΚΑΙ ΤΟΤΕ… ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ
Αν και το 1991 καλλιεργήθηκαν προσδοκίες, τροφοδοτούμενες από μια αναφορά στον λόγο του Τζορτζ Μπους στη Βουλή για έτος επίλυσης του Κυπριακού, η απάντηση που αυτός έδωσε στη συνέντευξη Τύπου, σε σχετική ερώτηση, αποκάλυψε πως η ελπίδα ήταν μόνο η πρωτοβουλία του γ.γ. του Ο.Η.Ε. Αλβάρο Ντε Κουεγιάρ. Επίσης απογοήτευση προκάλεσε και η διευκρίνισή του ότι η εισβολή στην Κύπρο ήταν διαφορετική από εκείνη στο Κουβέιτ καθώς το θέμα ήταν επίκαιρο εκείνη την εποχή. Η αποφασιστική και κρίσιμη συνδρομή της Ελλάδας στο πλευρό των Η.Π.Α. κατά τη διάρκεια του πόλεμου στον Περσικό Κόλπο μετά από την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ, εκθειάστηκε από τον Τζορτζ Μπους, ο οποίος συζήτησε με τους Ελληνες πολιτικούς και τις δυνατότητες αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας.
Στις 20 Ιουλίου ο Αμερικανός πρόεδρος, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Αμυνας Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, επισκέφθηκε τη ναυτική βάση των Η.Π.Α. στη Σούδα. Εντύπωση είχε προκαλέσει η απόφαση του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να μην αναφερθεί στο Κυπριακό ζήτημα κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των “Χανιώτικων νέων” που τιτλοφορείται “Από τις ελπίδες στις διαψεύσεις”, το οποίο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 20ής Ιουλίου του 1991, «ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Μητσοτάκης στη διάρκεια του χαιρετισμού του, άγνωστο για ποιον λόγο και κάτω από ποιες σκοπιμότητες ή και πιέσεις παρέλειψε παράγραφο που αναφερόταν στο Κυπριακό (το πλήρες κείμενο της προσφώνησης είχε διανεμηθεί νωρίτερα στους δημοσιογράφους)». Αναχωρώντας από την Ελλάδα ο Τζορτζ Μπους επισκέφθηκε την Τουρκία.
Όπως αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο των “Χ.Ν.” «Έφθασε στην Τουρκία ο πρόεδρος Μπους. Ελάχιστες ελπίδες για μία ουσιαστική λύση στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών από την Τουρκία σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα είχαν προκαλέσει την αντίδραση της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου. Όπως διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο των “Χ.Ν.” της 23ης Ιουλίου 1991 «Αναστάτωση από τις δηλώσεις Μπους σε Ελλάδα και Κύπρο. Σε κρίσιμη φάση το Κυπριακό».
Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ