Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Μνήμη Δασκαλογιάννη

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την Επανάσταση του 1770 στην Κρήτη (Επανάσταση Δασκαλογιάννη) πραγματοποιήθηκε προχθές Κυριακή στην Ανώπολη Σφακίων.

Το “παρών” έδωσαν πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, πρώην δήμαρχοι Σφακίων, εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων, κομμάτων, εκπαίδευσης, ιστορικών οικογενειών κ.ά.

Την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στον ανδριάντα του αείμνηστου ήρωα των Σφακίων στην πλατεία του χωριού τέλεσε ο π. Παϊσιος.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Σφακίων κ. Μανούσος Χιωτάκης σημείωσε ότι “Γιορτάζουμε σήμερα μια λαμπρή και ένδοξη όσο και επώδυνη σελίδα της τοπικής μας ιστορίας. Την επανάσταση του Ιωάννη Βλάχου, γνωστού ως Δασκαλογιάννη το 1770” και τόνισε ότι “Ο Ιωάννης Βλάχος από την Ανώπολη Σφακίων δεν υπήρξε ένας διάττων αστέρας που μεσουράνησε ξαφνικά και έσβησε τραγικά γδαρμένος ζωντανός από τον Οθωμανό δήμιό του στο Μεγάλο Κάστρο. Οι πρόγονοί του, επαναστάτες και αυτοί γνώρισαν το σκληρό πρόσωπο της Βενετοκρατίας. Δεν θα μπορούσε να υστερήσει λοιπόν κι αυτός σε μεγαλείο και αγωνιστικότητα…”.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής σημείωσε μεταξύ άλλων ότι “σήμερα 251 χρόνια μετά την επανάσταση του Δασκαλογιάννη, την καταστροφή των Σφακίων και τον μαρτυρικό θάνατο του αρχηγού, περνά βαρύ φορτίο σ’ εμάς τους νεότερους να τιμήσουμε αυτή την παρακαταθήκη και να προσπαθήσουμε την χώρα που μας άφησαν με τόσες θυσίες και τόσο αίμα να την παραδώσουμε στα παιδιά μας ακόμα καλύτερη”.

“Πέρυσι ήταν τα 250 χρόνια από την κήρυξη της επανάστασης και λόγω των συνθηκών δεν μπορέσαμε να την γιορτάσουμε και να την τιμήσουμε όπως της αξίζει την επέτειο αυτή”, ανέφερε ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Χανίων κ. Μανούσος Βολουδάκης και τόνισε ότι “ Φέτος, όμως, είναι τα 251 χρόνια από το μαρτύριο του Δασκαλογιάννη και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε γιατί η επανάσταση αυτή είναι συνδεδεμένη τόσο πολύ με αυτό το πρόσωπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε αυτόν εδώ τον τόπο που βρισκόμαστε κι εμείς σήμερα για να τιμήσουμε την μνήμη του αλλά και τις μνήμες όλων των συναγωνιστών του. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε γιατί αυτά τα ορόσημα στην ιστορία μας, βοηθάνε να κρατάμε ζωντανή τη μνήμη”.

Με ιστορικές λεπτομέρειες ανέπτυξε την ομιλία για την επανάσταση του 1770 ο πρόεδρος της Ένωσης Σφακιανών Χανίων κ. Ανδρέας Μανουσέλης σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Παρά το άδοξο τέλος της, η επανάσταση του Δασκαλογιάννη αποτέλεσε σημαντικό προηγούμενο και εμπειρία για όσες ακολούθησαν τον 19ο αιώνα στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Μόλις 50 χρόνια αργότερα, τα Σφακιά έπαιξαν και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανάσταση του 1821, όταν πρόκριτοι και οπλαρχηγοί από όλη την Κρήτη εμπιστεύτηκαν την επιτυχία της επανάστασης σε δέκα Σφακιανούς…”

Συνεχίζοντας ο κ. Μανουσέλης την εξιστόρηση των γεγονότων τόνισε ότι: “Οι Σφακιανοί έδωσαν το “παρών” και στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912 -13 στη Μακεδονία και στην Ήπειρο όπου πολέμησαν οι Βολουδάκης Μανούσος, Μηνιαδάκης ή Μανουσάκης Στυλιανός, Μπικουβαράκης Παύλος, Πολέντας Σταυριανός, Ψαρρός Νικόλαος και δεκάδες άλλοι επώνυμοι και ανώνυμοι, συντελώντας τα μέγιστα στην απελευθέρωση των εκεί ομογενών μας και στην εδαφική ολοκλήρωση της Ελλάδος.

Αυτή είναι με λίγα λόγια η μεγάλη παρακαταθήκη που μας άφησε ο Δασκαλογιάννης, ο επικεφαλής της πρώτης κρητικής επανάστασης η οποία αποτέλεσε τη μαγιά για όσες άλλες μάχες ακολούθησαν καθ’ όλο τον 19ο αιώνα μέχρι την απελευθέρωση της Κρήτης μας και την ένωσή της με τη Μητέρα Ελλάδα…”.

ΤΟ ΚΛΙΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑΣ

Με αρκετούς προσκυνητές εορτάστηκε το πρωί της Κυριακής το αριστερό κλίτος του κεντρικού Ιερού Ναού της Ανώπολης Σφακίων αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα για να ακολουθήσει στη συνέχεια μνημόσυνο στην μνήμη των θυμάτων της επανάστασης του Δασκαλογιάννη.

Για το εορταζόμενο κλίτος ο εφημέριος της Ενορίας αρχιμανδρίτης Παϊσιος Παπασηφάκης μάς πληροφόρησε ότι “κτίστηκε μεταγενέστερα από το διπλανό μικρότερο κλίτος του Αγίου Γεωργίου που είναι βυζαντινό και είχε αρχικά κτήτορα τον ίδιο τον Δασκαλογιάννη. Μετά την επανάσταση, όμως, οι Οθωμανοί έκαψαν όλη την Ανώπολη μετατρέποντας την σε αποκαΐδια και ερείπια. Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να αρχίσει η εκ νέου κατοίκηση της με αναστηλώσεις γκρεμισμένων οικιών και χτίσιμο νέων όπως και εκκλησιών όπως είναι σήμερα ο κεντρικός μας δίκλιτος Ιερός Ναός”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα