Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Μνήμη έτους ,αω΄κα΄

Η επανάσταση των Ελλήνων πριν 200 χρόνια ήταν ο προπομπός, που άνοιξε τα μάτια στους λαούς, να δουν με ποιον τρόπο ανασταίνονται οι σκλαβωμένοι. Ο ξεσηκωμός φούντωσε υπακούοντας στις τοπικές εξεγέρσεις, όπου το φρόνημα των μαχητών ήταν αγώνας “υπέρ βωμών και εστιών”. Πάντα εκεί, που υπάρχουν συνειδήσεις γίνονται επαναστάσεις. Οι νεότεροι μαθαίνουν σήμερα ανά τον κόσμο, ότι η ιστορία της Eλληνικής Επανάστασης δεν αποσιωπάται, δεν παραποιείται, ούτε αποϊδεολογικοποιείται στον βωμό της νέας τάξης πραγμάτων με την εναρμόνιση των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων, ως προς τις εθνολογικές αντιλήψεις. Στο παρόν είναι πάντοτε χρήσιμο το παρελθόν.

Το θαύμα της 25ης Μαρτίου 1821 (,αω΄κα΄) δεν αναλύεται με λόγια, δεν επιδέχεται επιπολαιότητες.

Υπερίσχυσε ο μικρός του μεγαλύτερου και ο αδύνατος του ισχυρού, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα του ποταμού. Τον ανέτρεψε, μέριασε τους βράχους, αποτίναξε ό,τι “έσκιαζε η φοβέρα” και ό,τι “πλάκωνε η σκλαβιά” και αξιολόγησε κάπως τα ιδανικά της ελευθερίας.
Η ημέρα εξόρμησης την 25η Μαρτίου είχε οριστεί από τη Φιλική Εταιρεία. Συνέπιπτε με την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου σηκώθηκε το λάβαρο της επανάστασης στην Αγία Λαύρα. Τότε ο κόσμος δεν θα ασχολούνταν με τα βιοποριστικά του επαγγέλματα. Η ημερομηνία συμβόλιζε το ορόσημο της εαρινής βλάστησης, που όπως αφυπνίζεται η φύση έτσι ξύπνησε και το ελληνικό έθνος.

Τούτη την πατρίδα την έχουμε όλοι μαζί οι εγγράμματοι και οι αμαθείς, οι πολιτικοί, οι στρατιωτικοί, οι πλούσιοι, οι φτωχοί και πρέπει να τη διατηρήσουμε, όπως είναι σήμερα, γιατί όπως είχε πει ο Ρήγας Φεραίος «όσο δύσκολο είναι να αποκτήσει κανείς την ελευθερία, τόσο εύκολο είναι να τη χάσει».

Στα εθνικά μας ελαττώματα εντάσσεται η αρχομανία, η διχόνοια, η οικογενειοκρατία. Οι άνθρωποι της εξουσίας δεν έχουν καιρό να διαβάζουν. Αν διάβαζαν θα καταλάβαιναν από ποιους κινδύνους πέρασε η επανάσταση των Γραικών, που μετέπειτα ονομάστηκαν Έλληνες. Αυτοί κατά τον Αριστοτέλη (Μετεωρολογικά) κατοικούσαν κοντά στη Δωδώνη και λεγόντουσαν Σελλοί. “Ώκουν οι Σελλοί και οι καλούμενοι τότε μεν Γραικοί νυν δε Έλληνες”.
Από το νικηφόρο, λοιπόν, αποτέλεσμα των προγόνων μας συμπεραίνουμε και πιστεύουμε, ότι τούτος ο τόπος έχει τις παραξενιές του στα εδάφη του, στον ουρανό του, στις θάλασσες του. Η “ράτσα” των Ελλήνων, η οποία τον κατοικεί έχει ιδιαίτερα γνωρίσματα. Ο τρόπος που ενεργούν είναι άγνωστος σε πολλούς λαούς. Μπορούν να κάνουν δικό τους τον ξένο, να τον αφομοιώσουν και αν ο ξένος τυχαίνει να είναι κατακτητής τον κατακτούν κι αυτόν.
Το ελληνικό στοιχείο μέσα από μία ιστορία γεμάτη διακυμάνσεις, εισβολές, μεταναστεύσεις και τραγωδίες, όσο και να νοθεύτηκε, υπερίσχυε, κυριαρχούσε και εξουσίαζε.
Πάντως όσοι πέρασαν από ‘δω και “μπόλιασαν” το αίμα μας, δεν το χάλασαν!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα