■ Μέγας ευεργέτης των Σφακίων
Την καθιερωµένη ετήσια εκδήλωση µνήµης και τιµής στον µέγα ευεργέτη της πρώην επαρχίας Σφακίων, τον άξιο άνθρωπο, το διαµάντι της κοινωνίας και της πολιτικής ζωής εκείνης της περιόδου, Γεώργιο Ξενουδάκη, τίµησε το πρωί της Παρασκευής στην Ίµπρο η ∆ηµοτική Αρχή Σφακίων.
Το ‘‘παρών’’ έδωσαν η βουλευτής Νέας ∆ηµοκρατίας Χανίων Σέβη Βολουδάκη, οι προϊστάµενοι πρωτοβάθµιας και δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης Χανίων µε δασκάλους, καθηγητές και µαθητές των Σφακίων, εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθµού, συλλόγων, φορέων και αρκετού κόσµου.
Η εκδήλωση άρχισε µε Θεία Λειτουργία και µνηµόσυνο που τελέστηκε στον κεντρικό Ιερό Ναό του χωριού αφιερωµένο στον Ευαγγελισµό και την Κοίµηση της Θεοτόκου για να συνεχιστεί εντός του ναού λόγω βροχερού καιρού χαιρετισµός από τον οικοδεσπότη δήµαρχο Γιάννη Ζερβό, οµιλία για τη ζωή και το πλούσιο έργο του αείµνηστου Γεωργίου Ξενουδάκη από τη φιλόλογο τέως διευθύντρια Λυκείου Σούδας Μαρία Μαράκη και µικρές σύντοµες ιστορίες της βιογραφίας του από µαθητές.
Η συνέχεια δόθηκε στο µνηµείο του ευεργέτη µε καταθέσεις στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και τον Εθνικό Ύµνο που ψάλθηκε από όλους για να τελειώσει η εκδήλωση µε παράθεση γεύµατος σε όλους σε ταβέρνα της Ίµπρου
Στον χαιρετισµό του ο δήµαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκόµενους και τους προσκεκληµένους επεσήµανε:
«Στην εκδήλωση τιµής και µνήµης για το µεγάλο πατριώτη, τον έντιµο πολιτικό, τον θερµό υποστηρικτή της Ένωσης της Κρήτης µε τη µητέρα Ελλάδα, τον µεγάλο Εθνικό ευεργέτη Γεώργιο Ξενουδάκη θα αναφερθεί η φιλόλογος καθηγήτρια Μαρία Μαράκη καθόσον η λαµπρή πρωτοπόρα και πολυσχιδής προσωπικότητα του είναι δύσκολο να καταγραφεί µε έναν απλό χαιρετισµό.
Θέλω, όµως να κάνω µια πολύ µικρή αναφορά για τον ευεργέτη αυτό του νέου Ελληνισµού, ο οποίος αφιέρωσε πράγµατι ολόκληρη τη ζωή του και τις γνώσεις του για την απελευθέρωση της χώρας και ιδιαίτερα της γενέτειρας του Κρήτης από το ζυγό της Τουρκοκρατίας και προσφέροντας µε το ευεργέτηµα του την ευκαιρία για µόρφωση στους µαθητές της επαρχίας».
Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ
Για την σπάνια προσφορά στην παιδεία και την πολυσχιδή δραστηριότητα του αείµνηστου ευεργέτη των Σφακίων Γεωργίου Ξενουδάκη, αναφέρθηκε λεπτοµερώς η κα Μαρία Μαράκη υπογραµµίζοντας, µεταξύ άλλων, τα εξής: «Ο Γεώργιος Ξενουδάκης του Νικολάου γεννήθηκε στην Ίµπρο των Σφακίων το 1816 ή 1818. Κατά τη διάρκεια της Κρητικής Επανάστασης του 1821 στα Σφακιά, αφού είδε τον πατέρα του να δολοφονείται από τους Οθωµανούς µε φρικτό τρόπο αιχµαλωτίστηκε και πουλήθηκε σε σκλαβοπάζαρο της Αιγύπτου.
Ευτυχώς για τον ίδιο εξαγοράστηκε από τον Γάλλο διπλωµάτη Μερσιέ και έµεινε στην Αίγυπτο για λίγα χρόνια, όπου διδάχτηκε από τον µορφωµένο προστάτη του τη Γαλλική γλώσσα και παιδεία, τις ιδέες του διαφωτισµού και τα κηρύγµατα της Γαλλικής Επανάστασης κατά την κρίσιµη εφηβική του ηλικία. Η ελπίδα λοιπόν δεν χάθηκε µέσα στην καταχνιά της ζωής του και τη µαυρίλα της σκλαβιάς του µε τη ζωή να του επιφυλάσσει και άλλες ευχάριστες εκπλήξεις και να µοιάζει σαν παραµύθι… ∆εν θα µπορούσε λοιπόν να υπάρχει καλύτερο µνηµόσυνο για τον τιµώµενο Σφακιανό αγωνιστή και ευεργέτη της επαρχίας που ανάλωσε τη ζωή του για την Κρήτη και τον αγαπηµένο του γενέθλιο τόπο, από αυτό που γίνεται σήµερα εδώ στη γενέτειρα του την Ίµπρο παρουσία των παιδιών και των νέων των Σφακίων. Άλλωστε γύρω από αυτά τα παιδιά και την παιδεία τους σε µια ελεύθερη από οθωµανικό ζυγό Κρήτη, στράφηκε ολόκληρη η ζωή του, χωρίς να ζητήσει ποτέ ανταλλάγµατα και δόξες, αυτός ο ανιδιοτελής πατριώτης. Είναι σήµερα µια δικαίωση για τον ίδιο η παρουσία των παιδιών σε αυτή τη σεµνή τελετή, αλλά και µια εξαιρετική ευκαιρία να διδαχθούν οι νέοι, αρχές και αξίες που λείπουν από την εποχή µας».
Συνεχίζοντας η κα Μαράκη επεσήµανε ότι «παρά τις αντιξοότητες της εποχής ο Γεώργιος Ξενουδάκης πρωτοστάτησε στη συνέχεια στην ίδρυση του ∆ήµου Αδάµαντα της Μήλου, όπου είχαν καταφύγει συµπατριώτες του τα χρόνια της Οθωµανικής κατοχής. Κατόρθωσε µάλιστα να εκλεγεί βουλευτής των µεταβαστών Κρητών και µέσα από αυτή τη θέση να υπερασπιστεί τη φωνή ολόκληρης της Κρήτης. Ως βουλευτής αγωνίστηκε για το Κρητικό Ζήτηµα και για την Ένωση της Κρήτης µε την Ελλάδα µε πύρινες οµιλίες και παρεµβάσεις του στη βουλή των Ελλήνων… Από το κληροδότηµα του κατασκευάστηκαν συνολικά 15 δηµοτικά σχολεία στην επαρχία Σφακίων, στη Γαύδο και στο Βατουδιάρη καθώς επίσης και ένα Γυµνάσιο στη Χώρα Σφακίων και καλύφθηκαν οι µισθοί των διδασκόντων όπως και τα έξοδα λειτουργίας όλων των σχολείων της ευρύτερης περιοχής των Σφακίων. Η προσφορά του Γεωργίου Ξενουδάκη στην ιδιαίτερη του πατρίδα αναγνωρίστηκε αµέσως µετά τον θάνατό του αναγνωρίζοντας τον ως µέγα ευεργέτη. Μια αναγνώριση που τιµά όχι µόνο τον τιµώµενο που αποτελεί παράδειγµα προς µίµηση…».
Από µεριάς της η βουλευτής Χανίων της Νέας ∆ηµοκρατίας Σέβη Βολουδάκη µε δήλωσή της στα “Χ.ν.”¨τόνισε: «Τιµούµε σήµερα τη µνήµη του Γεωργίου Ξενουδάκη, αυτού του µεγάλου Σφακιανού ευεργέτη που χάρη σε αυτόν ακόµη παιδιά φοιτούν και σπουδάζουν στην επαρχία Σφακίων. Είναι πολύ σηµαντικό για εµάς για όλους τους πολίτες της επαρχίας να θυµόµαστε τη µνήµη αυτών των ανθρώπων που µας βοήθησαν πάρα πολύ, που συνεχίζουν να µας βοηθούν και πρέπει και εµείς από την πλευρά µας να κάνουµε ότι µπορούµε να φανούµε αντάξιοι και να συνεχίσουµε το παράδειγµά τους».