Τα θύματα ακόμα ενός ναζιστικού εγκλήματος στα Χανιά, στις 28 Αυγούστου του 1944 στα Τσουρουνιανά του Δήμου Κισσάμου, τίμησαν χθες το πρωί κάτοικοι και φορείς της περιοχής. Στο χώρο του μνημείου που πρόσφατα ανακαινίσθηκε πραγματοποιήθηκε επίμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των 7 εκτελεσθέντων των Τσουρουνιανών και 2 του γειτονικού Άι Κυρ Γιάννη.
Στα τραγικά γεγονότα αναφέρθηκε η κ. Κυριακή Τσουρουνάκη φοιτήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πατρών. Αφού παρέθεσε στοιχεία για την ναζιστική εισβολή, τη Μάχη της Κρήτης και τη συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής σε αυτή αλλά και τη φιλοξενία στρατιωτών των συμμάχων αναφέρθηκε στα γεγονότα του 1944… « Ξημερώματα της 29ης, ισχυρές δυνάμεις του κατακτητή έχουν περικυκλώσει αθόρυβα το χωριό. Οι άντρες μετά την επίθεση στο Τοπολιανό φαράγγι, κρυβόταν τα βράδια στο βουνό για προστασία αφήνοντας τα γυναικόπαιδα και τους ηλικιωμένους στα σπίτια. Εκείνο το πρωί όμως, ήταν διαφορετικό. Οι γυναίκες έντρομες έρχονται αντίκρυ με τους Γερμανούς. Έρχονταν από την απέναντι πλαγιά και πυροβολούν αδιακρίτως. Από τους πρώτους που πέφτουν χτυπημένοι θανάσιμα ήταν ο 20χρονος Νίκος Τσουρουνάκης, ο οποίος προσπάθησε μαζί με την αδελφή του Καλλιόπη να ξεφύγουν τον κλοιό. Λίγο αργότερα μέσα στο χωριό ο 80χρονος Νικόλαος Περράκης σκοτώνεται.
Ενώ, στα πλάγια του χωριού ο 18χρονος Γιώργος Κωνστ. Τσουρουνάκης και ο 85χρονος Οδυσσέας Μοτάκης πέφτουν από τα Γερμανικά πυρά! Οι υπόλοιποι Γερμανοί αφού λεηλάτησαν τα σπίτια, δεν άφησαν τίποτα όρθιο. Περιόρισαν τα γυναικόπαιδα στην εκκλησία και έσπασαν, έκαψαν, άδειασαν τα σπίτια και φόρτωσαν τα λάφειρα στα ζώα πριν αποχωρήσουν. Όμως, το δράμα δεν τελειώνει εδώ. Οι Γερμανοί κατορθώνουν να εντοπίσουν στα πιο απίθανα μέρη τους κρυμμένους κατοίκους. Στα Σταυράκια, τους έχουν περικυκλώσει, οι οποίοι προσπαθώντας να διαφύγουν στο δάσος της Μηλιάς σκοτώνονται από τα πολυβόλα του κατακτητή. Εκεί, σκοτώνεται ο Γιώργος Τσουρουνάκης, πατέρας 6 μικρών παιδιών, ο Κώστας Μπιριτάκης από τον Ταυρωνίτη που διέμενε στο χωριό της μητέρας του αλλά και ο τραυματίας του αλβανικού Μετώπου Εμμανουήλ Γεωργίου Τσουρουνάκης ( αδελφός του Νίκου που είχε σκοτωθεί νωρίτερα).
Το ίδιο αυτό πρωινό οι Γερμανοί εκτέλεσαν στον Άι κυρ Γιάννη στη θέση Μύλος τον 19χρονο Τζανινάκη Ιωάννη και τον 35χρονο Παλιμετάκη Εμμανουήλ». Μιλώντας για την επόμενη ημέρα του χωριού υπογράμμισε πως «τις εκτελέσεις διαδέχεται ο θρήνος των γυναικών και των μικρών παιδιών, αλλά και όσων επέζησαν της θηριωδίας και αναλαμβάνουν το χρέος του ενταφιασμού για τα αδέλφια, τους πατεράδες, τους άντρες, τα παιδιά τους. Το δράμα των γυναικών, συνεχιζόταν για πολλά χρόνια.
Ο ανδρικός πληθυσμός σχεδόν εξαφανίστηκε. Οι Γερμανοί φεύγοντας άφησαν οικογένειες ξεκληρισμένες, χωρίς κανένα στήριγμα. Αμέσως μετά την ταφή των δικών τους, οι γυναίκες έπρεπε να φροντίσουν τα παιδιά τους, να τα θρέψουν, να τα αποκαταστήσουν και να διαφυλάξουν την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια τους. Και τα κατάφεραν! Άντεξαν στον πόνο, δούλεψαν στα χωράφια τους, μεγάλωσαν τα παιδιά τους, ανέστησαν το χωριό…». Ο δήμαρχος Κισσάμου Γιώργος Μυλωνάκης στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην «αποφράδα ημέρα της 28ης Αυγούστου του 1944» και επισήμανε ότι «έχουμε το χρέος όλοι εμείς και ειδικά οι νέοι μας να διδαχθούμε από τα διαχρονικά μηνύματα της θυσίας των αθώων που μαρτύρησαν στα χέρια του κατακτητή ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ παρόμοια γεγονότα και κυρίως να μην γεννηθούν ποτέ και να μην ευδοκιμήσουν οι αιτίες που τα προξένησαν.» Παράλληλα ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην ανακατασκευή του μνημείου και της βρύσης του χωριού και ευχαρίστησε την αρχιτέκτονα κ. Νεκταρία Λαϊνάκη για τη μελέτη, τον κ. Γιώργο Καστανάκη για την παραχώρηση των πετρών, τον Γιώργο Περράκη για την επίβλεψη κα.
Στις εκδηλώσεις έδωσαν το παρών επίσης οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γιώργος Κονταξάκης και Αλέκος Μαρινάκης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θοδωρής Σταθάκης, ο δημοτικός σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Γιώργος Φραγκιουδάκης, η πρόεδρος του Δ.Σ. Κισσάμου Νίκη Κατερινάκη- Παπακωνσταντίνου, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων και πολιτιστικών συλλόγων, και μέλη της οικογένειας Τσουρουνάκη που προσέφερε κέρασμα. Γ.ΚΩΝ.