Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Μνήμη ηρώων στο Κολυμπάρι (φωτογραφίες)

 

Προεξάρχοντος του μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου τελέσθηκε  το πρωί  της Κυριακής στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς στο Κολυμπάρι επιμνημόσυνη δέηση εις μνήμην των αγωνιστών της Επανάστασης του 1866. Το «παρών» έδωσαν πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές του Νομού, εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας, Φορέων, Συλλόγων και αρκετός κόσμος, ανάμεσα τους απόγονοι των αγωνιστών.
Η εκδήλωση τιμής και μνήμης συνεχίστηκε στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης με καλωσόρισμα από τον διευθυντή της κ. Κωνσταντίνο Ζορμπά, χαιρετισμούς από τους διοργανωτές και ριζίτικο τραγούδι από το Σύλλογο Ριζιτών “Η Κίσσαμος”, ομιλία από τον  τέως Δήμαρχο Κολυμπαρίου κ. Πολυχρόνη Πολυχρονίδη για το γεγονός της επετείου και απονομές τιμητικών διπλωμάτων στους ορκισθέντες αγωνιστές που παρέλαβαν πλησιέστεροι απόγονοί τους.
Στον χαιρετισμό του ο μητροπολίτης κ. Αμφιλόχιος αναφέρθηκε στη συμβολή των διοργανωτών για την επέτειο, επισημαίνοντας ότι «η ιστορία γράφεται αλλά δεν μπορεί να ξαναγράφεται κι επειδή τα φαινόμενα των καιρών θα πρέπει να μας προβληματίζουν και να μας θέτουν ενώπιον των ευθυνών μας περισσότερο και λιγότερο να μας οδηγούν σε εφησυχασμό» για να τονίσει: « Γι’ αυτά τα πιστεύω και τα ιδανικά θα πρέπει και πάλι να ανορθωθεί η Ελληνική ψυχή και να αγωνισθεί για να μπορεί να καυχάται όχι απλώς μοιρολατρικά για το παρελθόν της, αλλά κυρίως να ονειρεύεται και να κτίζει το μέλλον της και δεν μπορεί να υπάρξει Ελλάδα ή νέα Ελλάδα, όπως κάποιοι  την ονομάζουν, χωρίς τα σύμβολα και τα πιστεύω και τα ιδανικά και για τα οποία θυσιάστηκε το γένος και οι πρόγονοι μας και τους οποίους σήμερα με πολύ σεβασμό  βαθύτατα κλίνουμε το γόνυ και υποκλινόμαστε ενώπιον της ψυχής τους και της ζέστης της καρδιάς τους».
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης υπογράμμισε: « Τα παιδιά θα πρέπει να μαθαίνουν τι κάνανε και για πιιο λόγο οι πρόγονοί μας και να βάλουνε στόχους μεγάλους. …Η βάση της επανάστασης για το ξεκίνημα της απελευθέρωσης  της Κρήτης, της Ελλάδας και όλων των νησιών μας ξεκινούσε τότε με μια αναφορά… Αν δεν υπήρχε η κοινή αναφορά στην ορθοδοξία δεν θα είχαμε απελευθέρωση».
Ο κ. Πολυχρόνης Πολυχρονίδης αναφερόμενος στην επανάσταση εστίασε το γεγονός στην έναρξη της από το Καθολικό της Μονής Γωνιάς με πρωτεργάτες κληρικούς επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: « Η βραδιά της 20ης Φεβρουαρίου 1866 και μια ολόκληρη άλλη σειρά γεγονότων απέδειξε περίτρανα  τη συμπόρευση Εκκλησίας και λαού της περιοχής μας και γενικότερα της Κρήτης τόσο εις τους ειρηνικούς όσο και εις τους επαναστατικούς και εθνικούς αγώνες τους οποίους η Μονή Γωνιάς υπήρξε πάντα προπύργιο Ορθοδοξίας και εθνικών αγώνων γι’ αυτό και υποκλινόμαστε στους αγώνες αυτών των αγωνιστών και θα προσπαθήσουμε να μιμηθούμε και να αξιοποιήσουμε τη δημοκρατία και τα αγαθά τα οποία προέκυψαν από όλους αυτούς τους αγώνες που μας έφεραν τη λευτεριά στην πατρίδα μας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα