Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Μνήμη μαχητών του ΕΛΑΣ στην Παναγία Κεραμειών

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε χθες εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πεσόντες στη Μάχη της Παναγιάς στα Κεραμειά, εκεί όπου η Ε’ Μεραρχία του ΕΛΑΣ πολέμησε απέναντι στα ναζιστικά στρατεύματα.

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Δήμο Χανίων και την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος, έδωσαν -μεταξύ άλλων- το “παρών” οι περιφερειακοί σύμβουλοι Λευτέρης Κοπάσης και Αλέκος Μαρινάκης, οι αντιδήμαρχοι Χανίων Μιχάλης Τσουπάκης και Ιωάννης Νικηφοράκης, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και όπως πάντα παρέα ριζιτών από τον ιστορικό λαογραφικό σύλλογο “Κρητικές Μαδάρες”, ενώ ξεχωριστό χρώμα στην εκδήλωση έδωσε η παρουσία του συλλόγου ιστορικών οχημάτων.
Στο μνημείο που είναι στην πλατεία του χωριού και έχει φιλοτεχνήσει ο καταξιωμένος Χανιώτης γλύπτης Γιάννης Μαρκαντωνάκης, άρχισε η εκδήλωση με χαιρετισμό – καλωσόρισμα της συντονίστριας Κωστούλας Παπαδάκη, μέλος του Δ.Σ. του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Χανίων για να συνεχιστεί με την έπαρση της σημαίας και τον εθνικό ύμνο.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Χαράλαμπος Πετράκης και ο αντιδήμαρχος Χανίων Ιωάννης Νικηφοράκης, ο οποίος γνωστοποίησε ότι ετοιμάζεται «μελέτη ανάπλασης του μνημείου».
Σύντομο χαιρετισμό έκανε και ο Γιάννης Μαρκαντωνάκης εξηγώντας τη σημασία των δύο Μινωιτών με τους δύο Κρητικούς πάνω στο σώμα ενός αμυνόμενου Γερμανού.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μηνάς Αντύπας υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης ο οποίος ανέπτυξε λεπτομερώς τα διαδραματιζόμενα γεγονότα της εποχής.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι «η δημιουργία του ΕΛΑΣ ήταν η πιο σημαντική κατάκτηση του εργατικού – λαϊκού κινήματος, στα χρόνια της Κατοχής. Σήμαινε ότι διαμορφώθηκε στρατιωτικό κέντρο με δική του διάρθρωση, λειτουργία και πειθαρχία, η οποία υπερέβαινε το αστικό πλαίσιο των καταπιεστικών στρατιωτικών κανονισμών και της αντιλαϊκής – αντικομμουνιστικής διαπαιδαγώγησης».
Η ομάδα των ριζιτών “Κρητικές Μαδάρες” απέδωσαν ριζίτικα τραγούδια, ενώ ένα μέλος ο Πέτρος Τσακιράκης διάβασε αυτοσχέδιους στίχους στο ποίημα που έγραψε ο ίδιος με τίτλο: “Γιάντα να γίνει πόλεμος”.
Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Στέφανος Μυλωνάκης αναφέρθηκε σ’ ένα μικρό σχόλιο με τίτλο “Ο στόχος”.
Ακολούθησε σύντομο ιστορικό της μάχης από τη Θεανώ Μποράκη μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΑΕΑ, ενώ δύο νέοι, αγόρι και κορίτσι της θεατρικής ομάδας της ΚΝΕ απήγγειλαν αποσπάσματα από τις Γειτονιές του Κόσμου του Γιάννη Ρίτσου, και οι μουσικοί καλλιτέχνες Τζόε Ντάλτον και Παναγιώτης Βιτίνης έκαναν αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι.
Έγινε προσκλητήριο νεκρών 36 στον αριθμό, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ακολούθησαν οι καταθέσεις στεφάνων και η εκδήλωση τελείωσε με πλουσιοπάροχο γεύμα, καλό κρασί, νόστιμο τυρί και γλυκά που πρόσφεραν οι κάτοικοι του φιλόξενου ιστορικού χωριού σε όλους τους παρευρισκομένους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα