Με την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων της Μεταπολιτευτικής Επανάστασης, άρχισε η επετειακή εκδήλωση χθες στον Βάμο Αποκορώνου.
Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο οικοδεσπότης δήμαρχος Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής και ο πρόεδρος του συλλόγου Βοϊοτών Βαγγέλης Παπαγιώτας ο οποίος πρόσφερε αναμνηστικά δώρα. Το “παρών” έδωσαν – μεταξύ άλλων – ο Γ.Γ. του ΕΟΤ Δ. Φραγκάκης, ο εκπρόσωπος του Α/ΓΕΝ Παναγ. Μαρκόπουλου.
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος κ. Κουκιανάκης, στάθηκε στον ηρωικό χαρακτήρα των γεγονότων της εποχής ενώ επεσήμανε την υποστήριξη των Πολιτιστικών Συλλόγων Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Ντουλιανών, Πλάκας – Αλμυρίδας και Τσιβαρά στην εδκήλωση.
Για «μία από τις σημαντικότερες Επαναστάσεις που οδήγησαν σιγά, σιγά μαζί με τις άλλες στην απελευθέρωση της Κρήτης από τον Τουρκικό ζυγό», έκανε λόγο ο κ. Καλογερής, ενώ ο πρόεδρος του συλλόγου Βοϊοτών Κοζάνης κ. Παπαγιώτας σημείωσε: «Βρισκόμαστε εδώ στη γενέτειρα του ήρωα Παπαμαλέκου του ανθρώπου που με τον θάνατό του ελευθέρωσε την Σιάτιστα και μετέπειτα την Μακεδονία, διότι όπως λένε και οι συγγραφείς εάν δεν ελευθερωνόταν η Σιάτιστα, η Ελλάδα θα ήταν μέχρι τη Λάρισα” για να συνεχίσει εκφράζοντας ευχαριστίες για την φιλοξενία του συλλόγου τους και ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προσέφερε δώρα από το ορεινό χωριό τους…».
«πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός που κρατάει ζωντανή την παράδοση και την ιστορία και που φυσικά έχει θετική έκβαση στον τουρισμό μας, γιατί τουρισμός δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα, αλλά και η ιστορία μας, οι άνθρωποι που θυσιάστηκαν αγωνιζόμενοι και τιμούμε την μνήμη τους», σχολίασε ο κ. Φραγκάκης.
ΟΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΑΜΟΥ
Μαθήτριες της τρίτης τάξης του γυμνασίου του Βάμου οι Δήμητρα Ματσαμάκη και Κατερίνα Χατζηδάκη, ανέπτυξαν λεπτομερώς τα ιστορικά ντοκουμέντα εκείνης της περιόδου με εναλλάξ αναφορά. Πρώτη άρχισε η Δήμητρα υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Η Κρήτη υπήρξε ανέκαθεν, μια δύσκολη επαρχία για τους κατακτητές, τόσο για τους Ενετούς – που την κυβέρνησαν τέσσερις αιώνες – όσο και για τους Οθωμανούς – που την κυβέρνησαν δυόμιση. Κατά το μεγαλύτερο μέρος του 19ου αιώνα, η πολιτική ζωή του νησιού υπήρξε ιδιαίτερα ταραχώδης, καθώς η χριστιανική πλειονότητα αγωνιζόταν διαρκώς για την κατάλυση της οθωμανικής κυριαρχίας και την χειραφέτηση της… Στις 18 Μαϊου ο Αμπντουλάχ διέταξε επίθεση κατά του Βάμου με 3.500 άνδρες. Δυστυχώς, τις ημέρες εκείνες περισσότεροι από 500 αγωνιστές είχαν αφήσει τις θέσεις τους στον Τσιβαρά για να συμμετάσχουν σε συνέλευση στους Αρμένους, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει μόλις 80 άνδρες στο κρίσιμο πέρασμα. Κατά συνέπεια, οι Τούρκοι κατάφεραν να διασπάσουν τη γραμμή των επαναστατών και να φτάσουν μέχρι το Βάμο. Οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν γρήγορα σε όλη την περιφέρεια του χωριού, αν και στα Τσικολιανά και τα Μαμουνιανά ο Παπαμαλέκος και οι άνδρες του κατάφεραν να κρατήσουν τις θέσεις τους και ν αποτρέψουν περαιτέρω προέλαση των Τούρκων προς τα δυτικά. Παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό, οι Μεταπολιτευτικοί σύντομα πέρασαν στην αντεπίθεση και χίλιοι περίπου άνδρες υπό τον Παπαμαλέκο επιτέθηκαν κατά του διοικητηρίου. Οι συγκρούσεις μέσα και γύρω από αυτό διήρκησαν περίπου δύο ώρες, ώσπου ο Τούρκος διοικητής συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να κρατήσει τις θέσεις του και διέταξε έξοδο προς τον Τσιβαρά. Κατά την αποχώρηση τους οι Τούρκοι πυρπόλησαν το Βάμο, τον Τσιβαρά και τα Ντουλιανά, σκοτώνοντας αδιακρίτως αμάχους και προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές… ».
Συνεχίζοντας η δεύτερη μαθήτρια Κατερίνα επεσήμανε: «Παρά την ανισότητα των αντιμαχομένων, οι επαναστάτες κατάφεραν να αποκρούσουν τις τουρκικές δυνάμεις χάρη στην έγκαιρη επέμβαση του οπλαρχηγού Γιάννη Καλογερή, από τους Κάμπους Κυδωνίας. Οι απώλειες των μουσουλμάνων αναφέρεται ότι ξεπέρασε τους 800 νεκρούς και τραυματίες, ενώ των χριστιανών περιορίστηκαν στους είκοσι. Η μάχη της Αλμυρίδας ήταν η τελευταία που έλαβε χώρα στον Αποκόρωνα το 1896, καθώς οι Τούρκοι παραιτήθηκαν στη συνέχεια από κάθε επιθετική ενέργεια και έμειναν κλεισμένοι στα φρούρια του Ιτζεδίν και των Καλυβών…».
Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκε πλουσιοπάροχο κέρασμα από τον δήμο Αποκορώνου σε όλους όσους συμμετείχαν τιμώντας την μνήμη των πεσόντων. Παραθέτουμε στιγμιότυπα από την εκδήλωση της οποίας τελετάρχης ήταν ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βάμου Γιώργος Χατζηδάκης.