«Προσπάθησα με το βιβλίο αυτό να κάνω μια καινούργια επικοινωνία με τον κόσμο. Οπως ξέρετε το ποιητικό βιβλίο στα ράφια του βιβλιοπωλείου είναι νεκρό, δεν το παίρνει κανένας. Ετσι προσπάθησα μέσα από διάφορες περιπλανήσεις να συναντήσω τον κόσμο και να μιλήσω μαζί του». Ο Λεωνίδας Κακάρογλου έκλεισε τον κύκλο των παρουσιάσεων της τελευταίας του ποιητικής συλλογής “Μνήμη σχεδόν πλήρης” (εκδ. Εστία) προχθές το βράδυ στο πολιτιστικό καφενείο “Ταχυδρόμος” στα Κουνουπιδιανά.
Εκεί συνάντησε για μια ακόμα φορά το αναγνωστικό κοινό στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι εκδόσεις της Εστίας, το βιβλιοπωλείο “Το τρενάκι” και το πολιτιστικό καφενείο “Ταχυδρόμος”.
«Λέγανε οι ποιητές παλιά ότι η ποίηση είναι το καταφύγιο που φθονούμε. Η ποίηση λοιπόν του Κακάρογλου είναι μια ευθεία αναμέτρηση με το πεπρωμένο του. Αλήθεια τι θα ήταν τα Χανιά χωρίς τους ποιητές σαν τον Λεωνίδα; Θα ήταν ένας χερσότοπος που θα θέλαμε να τον κάνουμε μουσικό πανδαιμόνιο. Το βιβλίο του Λεωνίδα έχει πολλά προσωπικά στοιχεία, έχει βάθος και οι λέξεις του έχουν βαθιές ρίζες. Ας τις αναζητήσουν οι αναγνώστες», σημείωσε ο δημοσιογράφος Γιώργος Ουντράκης μιλώντας για την ιδιαίτερη ποιητική γλώσσα και έκφραση του Λεωνίδα Κακάρογλου, ενώ ο δημοσιογράφος Μιχαήλ Λαμπαθάκης τόνισε ότι «η στάση ζωής που έχει ο Λεωνίδας Κακάρογλου είναι ποιητική». «Αυτό τον έχει οδηγήσει να γράφει πολύ ανθρώπινα. Συνδέεται άμεσα δηλαδή η φύση του ως άνθρωπος με τη φύση του ως ποιητής», επεσήμανε ο κ. Λαμπαθάκης και πρόσθεσε: «Σε ό,τι αφορά το βιβλίο που λέγεται “Μνήμη σχεδόν πλήρης”, αν και διαφωνώ με τον τίτλο, διότι, όταν υπάρχει πλήρης μνήμη, δεν υπάρχει συνέχεια, η μνήμη του Λεωνίδα Κακάρογλου, όπως αυτή καταγράφεται μέσα από τα ποιήματά του, είναι τόσο πλήρης που όποιος τα διαβάσει θα αισθανθεί όπως ακριβώς αισθάνθηκε ο Λεωνίδας. Επίσης, μέσα στην ποίηση του Λεωνίδα υπάρχουν όχι ποιητικοί μονόλογοι, αλλά μονόλογοι σκέψης. Αναζητά κάτι που αγάπησε πάρα πολύ, αλλά το έχασε και ζει σαν να είναι συνέχεια δίπλα του, ενώ μέσα από αυτή τη δύναμη της σχέσης του υπαρκτού που είναι ο Λεωνίδας και του ανύπαρκτου που είναι αυτό που είχε αγαπήσει κι έχει χάσει, ο ποιητής μπορεί και συνεχίζει και ζει. Αυτό λοιπόν κάνει και το συγκεκριμένο βιβλίο. Σε βοηθάει να συνεχίσεις, να βρεις τρόπους για να έχεις μνήμη πάντα».
Από την πλευρά του ο Λεωνίδας Κακάρογλου, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, επεσήμανε σχετικά με τις θεματικές που τον απασχολούν και αποτυπώνονται μέσα από το “Μνήμη σχεδόν πλήρης” ότι «τα τελευταία χρόνια με απασχολεί ο εγκλεισμός, ο αποχωρισμός και η μοναξιά του ανθρώπου μέσα σε ένα κλειστό σπίτι», ενώ αναφέρθηκε στην επικοινωνία που είχε με το κοινό μέσα από τις εκδηλώσεις παρουσίασης του βιβλίου του: «Προσπάθησα με το βιβλίο αυτό να κάνω μια καινούργια επικοινωνία με τον κόσμο. Όπως ξέρετε το ποιητικό βιβλίο στα ράφια του βιβλιοπωλείου είναι νεκρό, δεν το παίρνει κανένας. Ετσι επιχείρησα μέσα από διάφορες περιπλανήσεις να συναντήσω τον κόσμο και να μιλήσω μαζί του. Το αποτέλεσμα ήταν παραπάνω από ενθουσιώδες. Το βιβλίο βρίσκεται στη δεύτερη έκδοση και σύντομα ίσως εξαντληθεί κι αυτή. Και το λέω αυτό διότι είναι πολύ σημαντικό για ένα ποιητικό βιβλίο που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο, μέσα σχεδόν σε 3 μήνες να προχωρήσει σε 2 εκδόσεις. Νομίζω ότι αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος έχει ανάγκη την επικοινωνία με τους ανθρώπους που γράφουν κι έχουν κάτι να του πουν», ανέφερε ο κ. Κακάρογλου, ενώ επεσήμανε τη θερμή υποδοχή που βρήκε το βιβλίο στο Ηράκλειο καθώς περίπου 200 άτομα πήγαν πρόσφατα στο Κηποθέατρο “Μ. Χατζιδάκις” και παρακολούθησαν την παρουσίαση που έγινε με τη συνδρομή της Σαβίνας Γιαννάτου, της Ευγενίας Καρλαύτη και του Αντρέα Κωνσταντίνου.
Να σημειώσουμε τέλος ότι στην εκδήλωση στα Κουνουπιδιανά διάβασαν ποιήματα οι ηθοποιοί Αντρέας Κωνσταντίνου και Μυρτώ Τσιγκουνάκη, ενώ ο Χρήστος Γαρμπιδάκης παρουσίασε δύο τραγούδια που συνέθεσε σε στίχους από τη συλλογή του Λεωνίδα Κακάρογλου.