Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Μνημόνια φεύγουν, συμβάσεις μένουν

Τέσσερις κυβερνήσεις επί επτά χρόνια μας έφεραν τρία μνημόνια που στο τελευταίο φαίνεται ότι έγιναν κάποια βήματα, με τα οποία λένε πως επιστρέφει η χώρα σε ομαλότητα, παρά το τεράστιο κόστος στην ελληνική κοινωνία. Το πρόβλημα παραμένει, αν μετά τον Αύγουστο, που ετοιμαζόμαστε να βγούμε στις ελεύθερες αγορές, θα ‘χουμε θεσμική υποστήριξη ή δεν θα εμπνέουμε εμπιστοσύνη στη διεθνή οικομομία, λόγω μειωμένης κυριαρχίας.
Είναι προφανές ότι είμαστε και παραμένουμε το εξιλαστήριο θύμα της Ευρωζώνης και λιγότερο υπεύθυνοι για την τιμωρία, που μας επεβλήθη. Η κα Θάνου ως πρωθυπουργός, όταν βρέθηκε ενώπιον των Ευρωπαίων τους το είπε, χωρίς περιστροφές, ότι «η Ελλάδα παραμένει ένα πειραματόζωο». Δεν υπήρξαν πρωθ/ργοί κύρους όπως ο Κων/νος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου, να βλέπαμε πώς θα χειρίζονταν τους κανόνες του “συστήματος”, αν έπρεπε να τους τηρήσουν ή εάν διαπίστωναν ότι ήσαν λάθος, θα ‘πρεπε να τους διορθώσουν και να μην μας έσπρωχναν στον πειραματισμό.
Βρέθηκαν ηγέτες, που απέτυχαν και εγκατέλειψαν από δειλία ή φόβο την ανάληψη ευθυνών. Το “σύστημα” αποδείχθηκε να αποτυγχάνει και στην επιλογή των πρωθυπουργών, που ας μην αυταπατώμεθα, δεν προέρχονται πάντα απ’ την απόλυτη έκφραση της λαϊκής θέλησης. Πήγαν λοιπόν οι συστηματικοί στην αντίπερα όχθη, πήραν τον Τσίπρα απ’ το 4%, του στρογγύλεψαν τις γωνίες, τον κατέστησαν σιγά – σιγά προσωπικότητα, να τον μάθουν οι αρχηγοί του κόσμου και τον έκαναν πρωθυπουργό, αφού διαπίστωσαν ότι θα τα κατάφερνε με έναν ………………… συμβούλων γύρω του, «πειθόμενος τοις κείνων ρήμασι». Τώρα εξυπηρετεί το “σύστημα”, αυτούς που τον έφτιαξαν, είναι και εξυπνότερος από τους άλλους, και δεν κινδυνεύει από πουθενά, εκτός από εκείνους που τον ανέδειξαν. Αν του αφαιρέσουν την εμπιστοσύνη τους, θα καταρρεύσει σε μια ώρα, αφού λύσει χρονίζοντα προβλήματα στο πλαίσιο των σκοπιμοτήτων τους.
Είμαστε θεατές στο ίδιο έργο που επαναλαμβάνεται με παραλλαγές. Το παραμύθι κάθε φορά μεταλλάσσεται. Μπήκαμε στο 2018 και διαδίδεται σ’ όλους τους τόνους, η έξοδος απ’ το μνημόνιο και η είσοδος στις ελεύθερες αγορές. Μην παραπλανώμεθα, ότι θα απαλλαγούμε απ’ τα μνημόνια τον Αύγουστο. Φεύγουν τα μνημόνια μένουν οι συμβάσεις. Και όπως λένε διεθνολόγοι, οι συμβάσεις είναι ισχυρότερες των συνταγματικών εξουσιών. Οι τρεις συμβάσεις, που υπεγράφησαν απ’ τις μνημονιακές κυβερνήσεις, έχουν δεσμευτική ισχύ και βρίσκονται σε εξάρτηση απ’ τους κανόνες της Ε.Ε. που επεμβαίνει ακόμα και στην κατάρτιση του Π/Υ. Εξασφαλίζεται πρώτα η εξόφληση των δανείων και ύστερα προβλέπονται κονδύλια για Αμυνα, Ασφάλεια, Παιδεία, Πρόνοια και Εισοδηματική Πολιτική.
Έχουμε πάρει πολλά λεφτά, η αποπληρωμή των οποίων έχει συνδεθεί μ’ όλο τον πλούτο του Ελληνικού Δημοσίου. Μεταφέρθηκε στο Υπερταμείο για 99 χρόνια. Υποθηκευμένα είναι και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι τράπεζες και η ιδιωτική περιουσία των Ελλήνων. Όλες οι συμβάσεις υπάγονται στο Αγγλικό Δίκαιο και κάθε διαφορά δικάζεται στο Λουξεμβουργιανό “Δουκάτο”.
Τι λένε τα “παιδιά”; Ξεχάστε ονομαστική μείωση του χρέους. Τα λεφτά θα τα επιστρέψετε όλα με τους τόκους. Κάποια διευκόλυνση στην επιμήκυνση και στα επιτόκια μπορεί να γίνει. Θα σας βοηθήσουμε να μπείτε στις χρηματαγορές. Μας ρίχνουν βορά στο στόμα των κερδοσκόπων με μεγαλύτερα επιτόκια. Κι εμείς, ενώ καιγόμαστε, τραγουδάμε επειδή θα βγούμε στις Αγορές!!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Πολύ σωστή διάγνωση των συμπτωμάτων της ασθένειας.Να ερωτηθούμε ως κοινωνία και ως λαός α)για τα αίτια της ασθένειας και β) αν μπορούσαμε να αποφύγουμε την ασθένεια. Ας μην αναφερθούμε στο γεωπολιτικό “παιχνίδι”πριν και μετά την μεταπολίτευση και σε χρήσιμους ηλίθιους άς μείνουμε στον οικονομικό τομέα.Διαχειριστήκαμε με σύνεση και προς το Εθνικό συμφέρον τα πακέτα Ντελόρ,Σαντέρ τα Μ.Ο.Π. κλπ,κλπ,κλπ; Μήπως δημιουργήσαμε μια κοινωνία του “έλα μωρέ” και του ρεσάλτο στον ταβλά με τα κουλούρια;Μήπως χάθηκε η ευκαιρία ΕΜΕΙΣ να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος ; Δυστυχώς στην περίπτωσή μας δικαιώθηκαν οι γιαγιάδες μας όταν έλεγαν”σαν μάθει ο σκύλος στα πετσιά όλο πετσιά γυρεύει”.Πρίν πάμε στην εύκολη λύση της αναζήτησης ευθυνών των άλλων,άς δούμε πρώτα τα δικά μας λάθη.Ο Διγενής συνήθιζε να λέει στους αγωνιστές της ΕΟΚΑ “Αν λαχταράς την λευτεριά σε ξένους μην ελπίζεις,μόνος πάρτην αν μπορείς αλλιώς δεν την αξίζεις”.Μια και το σκοπιανό “συζητείται”αυτή την περίοδο ας αναρωτηθούμε μήπως τότε χάθηκε μία ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε με καλύτερους όρους το κυριότερο Εθνικό μας θέμα τα Ελληνοτουρικά. Ως γνωστόν το 1982 υπογράφηκε η συνθήκη του Montego Bay για το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.Η πατρίδα μας με την ισχύ του πλήρες μέλους της ΕΟΚ , με την ενίσχυση των πακέτων Ντελόρ των Μ.Ο.Π.κλπ, με έναν Πρωθυπουργό με ισχυρή λαΙκή απήχηση και μια “ευθυγραμμισμένη” αντίπολίτευση,είχε να αντιμετωπίσει ένα χρεοκοπημένο αντίπαλο με το ΔΝΤ να αλωνίζει και την χούντα του Εβρέν (δηλαδή πολιτική δυσχέρεια για να μην πω απομόνωση) στον σβέρκο του.Το πως διαχειριστήκαμε τις ευκαιρίες το δείχνει η ιστορία. Όπως ξέρουμε όσο και άν θέλουν κάποιοι προς ίδιον όφελος την παραμορφώσουν οι πληγές στο σώμα της δύσμοιρης πατρίδας είναι επώδυνες…..Με ιδιαίτερη εκτήμηση

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα