Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Μνημόνιο και Aτομα με Αναπηρία

Στην Ελλάδα όπου τα άτομα με αναπηρία ανέρχονται στο 10% του πληθυσμού, το ποσοστό ανεργίας των ΑμεΑ ανέρχεται στο 84%.

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) τα οποία δυστυχώς συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να αντιμετωπίζουν στην Ευρώπη ένα έντονο κοινωνικό αποκλεισμό που οφείλεται σε διάφορους παράγοντες και εμπόδια, τα οποία σύμφωνα με τη ρητορική των Βρυξελλών υποτίθεται ότι θα τα εξαλείψει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως το 2030.

Σήμερα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν πάνω από 80 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας που βιώνουν στην πράξη την κοινωνική απομόνωση λόγω κάποιας μορφής αναπηρίας. Για τον λόγο αυτόν είναι επιτακτική ανάγκη να τους παρέχονται ίσες ευκαιρίες συμμετοχής στην εργασία, στην εκπαίδευση και στα πολιτιστικά αγαθά.
Με βάση στοιχεία της Eurostat, οι πιθανότητες ενός ατόμου με κάποια μορφή βαριάς αναπηρίας να συμμετάσχει στην αγορά εργασίας είναι μόλις 25%. Αντιθέτως, το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 66% για κάποιον που δεν έχει κάποια μορφή αναπηρίας.
Από τα 80 εκατομμύρια ΑμεΑ  που υπάρχουν στην ΕΕ μόλις το 58,5% έχει πρόσβαση στην αγορά εργασίας  έναντι του 80,5% των ατόμων χωρίς αναπηρία. Επιπλέον λιγότερο από 30% των ΑμεΑ έχει ολοκληρώσει  σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ενώ την ίδια στιγμή η σύγχρονη οικονομική και τεχνολογική εξέλιξη προσφέρει θέσεις εργασίας για άτομα με αναπηρία
Στην Ελλάδα όπου τα άτομα με αναπηρία ανέρχονται στο 10% του πληθυσμού, το ποσοστό ανεργίας των ΑμεΑ ανέρχεται στο 84%.
Τα στοιχεία αυτά τονίζουν την ανάγκη να διαμορφωθεί μια στρατηγική  άμεσης και καθολικής πρόσβασης των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας.
Σημαντικό ζήτημα αποτελεί και η αντιμετώπιση της γυναίκας με αναπηρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου 46 εκατομμύρια γυναίκες έχουν κάποια μορφή αναπηρίας. Από αυτές, έχει υπολογιστεί πως το 34% έχει ήδη υποστεί  σωματική ή σεξουαλική βία από το σύντροφό τους.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να επισημανθεί ότι μεγάλο ποσοστό αστέγων υποφέρει από κάποια μορφή αναπηρίας.

Πρέπει λοιπόν να αναληφθεί  ενεργή δράση για την εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία, δράση η οποία οφείλει να επικεντρωθεί κυρίως στους εξής τομείς:

1) Στον τομέα της προσβασιμότητας, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο  για την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών στην κοινωνία.

2) Στον τομέα της συμμετοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπου σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η Συνθήκη του Μαρακές για την πρόσβαση ατόμων με προβλήματα όρασης σε δημοσιευμένα έργα, σύμφωνα με την οποία ορισμένοι φορείς εκπαίδευσης μπορούν να διανέμουν σε τυφλούς ή σε άτομα με μειωμένη όραση ή με άλλα προβλήματα ανάγνωσης, αντίτυπα δημοσιευμένων έργων, με σκοπό την υποβοήθηση της εκπαίδευσής τους. Μάλιστα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απεφάνθη ότι πρέπει να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή της Συνθήκης αυτής.

3) Στον τομέα της ισότητας, για την εξάλειψη των κοινωνικών και πολιτικών διακρίσεων.

4) Στον τομέα της απασχόλησης  και της κατάρτισης, όπου ήδη δίνονται ευκαιρίες σε άτομα με  αναπηρία (Ψηφιακή Ένωση, Erasmus+).

5) Στον τομέα της κοινωνικής προστασίας και της υγείας ιδίως μέσω της  παροχής πλήρους και δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης.
Επιπλέον η ΕΕ οφείλει να εναρμονίσει τη στρατηγική της για τα ΑμεΑ με την αντίστοιχη δράση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών καθώς και με την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η οποία αποσκοπεί στην καταπολέμηση των διακρίσεων και στην εξάλειψη του κοινωνικού ρατσισμού.

Από την άλλη, στην Ελλάδα η τρόικα, τα μνημόνια και οι πολιτικές λιτότητας εξουθένωσαν ακόμη περισσότερο τα άτομα με αναπηρία, διαλύοντας το κοινωνικό κράτος και το σύστημα υγείας και μειώνοντας τα επιδόματα πρόνοιας και τις αναπηρικές συντάξεις, οι οποίες κυμαίνονται στο εξευτελιστικό ποσό των 200 ευρώ. Ειδικότερα, με το νόμο 4387/2016 (τον  γνωστό και ως νόμο Κατρούγκαλου) οι αναπηρικές συντάξεις θα μειωθούν έως και 35% σε σχέση με την σύνταξη που έπαιρναν οι δικαιούχοι πριν τις 13 Μαΐου 2016. Οι δικαιούχοι επίσης θα είναι μειωμένοι καθώς με το νόμο αυτό αλλάζουν και οι προϋποθέσεις χορήγησης αναπηρικών συντάξεων.
Η βάρβαρη και απάνθρωπη αντιμετώπιση των αναπήρων από τους δανειστές και την κυβέρνηση θα επιδεινωθεί στα πλαίσια της προσεχούς αξιολόγησης ενόψει μάλιστα και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Άλλωστε είναι γνωστό ότι σημαντικός αριθμός ΑμεΑ αδυνατεί να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις με αποτέλεσμα τα σπίτια πολλών ΑμεΑ να κινδυνεύουν να βγουν στο σφυρί και έτσι να τα αρπάξουν τα κοράκια. Και μάλιστα με δανεικά μια και σύμφωνα με τη νέα στρατηγική των τραπεζών όσοι θα συμμετάσχουν στους πλειστηριασμούς «χτυπώντας» ακίνητα  θα μπορούν να δανειοδοτούνται από τις τράπεζες σε ποσοστό 75% επί της αξίας του εκπλειστηριαζομένου ακινήτου προκειμένου να το αποκτήσουν.
Έχει καταστεί πλέον σαφές ότι η τρόικα και τα μνημόνια πετούν τα ΑμεΑ στον σύγχρονο κοινωνικό καιάδα.
Και όλα αυτά τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία συμμετέχει στην τρόικα διακηρύσσει προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση  εμπλουτίζει δήθεν την στρατηγική της ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική και να καλύπτει πραγματικά τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία.
«Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις»».

* Ο Νότης Μαριάς είναι ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνομονιακοί Πολίτες


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα