Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Μνημόσυνο του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Αθήνα μπροστά στον ανδριάντα του

Μπροστά στον επιβλητικό ανδριάντα – μνημείο του στη Λεωφ. Βασιλ. Σοφίας (που θα έπρεπε να λέγεται Ελευθερίου Βενιζέλου!), με πρωτοβουλία του παραρτήματος Αττικής του Ιδρύματος, της Παγκρήτιας Ενωσης, της Παγκρητικής και της Κρητικής Εστίας, με τη συμπλήρωση 79 χρόνων από τον θάνατό του, το μεσημέρι της Κυριακής 15 Μαρτίου τελέστηκε το μνημόσυνο του Ελευθερίου Βενιζέλου. Για το ιστορικό του ανδριάντα, που εγώ ομολογώ δεν ήξερα, μας είπε ο κ. Πρασιανάκης, πως: «Το άγαλμα είναι παλαιό.

Η δημιουργία του ξεκίνησε το 1938 με πρόεδρο τον Γ. Παπανδρέου. Μολονότι έτοιμο από καιρό δεν “έβρισκε” θέση στην Αθήνα, κατόπιν στενόμυαλης πεισματικής άρνησης των υπευθύνων με πρωταγωνιστή τον γιο του εκτελεσμένου το ’22 Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, Αριστείδη, που επέμενε πως “όσο ζει να μην βρει θέση ο Ελ. Βενιζέλος στην Αθήνα”. Τελικά το τοποθέτησε ο Παττακός».

Το μέρος που τοποθετήθηκε είναι ένας πανέμορφος τεράστιος χώρος πάνω από τη Βασ. Σοφίας στις υπώρειες του Λυκαβητού. Εδώ φαίνεται πως ήταν οι παλαιοί στρατώνες της Αθήνας. Και όπως μας είπε ο κ. Πρασιανάκης: «Στην άτυχη και ευτυχή αυτή συγκυρία οφειλόταν και η διαμόρφωση του χώρου, μοναδικού σε έκταση και μορφή… από αυτήν εδώ τη θέση ο Ελ. Βενιζέλος στην καλύτερη και μεγαλύτερη απ’ τις απεικονίσεις του σε όλη την Ελλάδα… δεσπόζει ενός χώρου με τον οποίο τον συνδέουν σπουδαία γεγονότα και σημαντικές στιγμές».

Ακουσα επίσης στην κουβέντα που κάναμε πως έγινε κάτι μοναδικό στα ελληνικά χρονικά, να απαλλοτριώσουν και να κατεδαφίσουν και μια πολυκατοικία του Μ.Τ.Σ. Ετσι για να απονείμουμε «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι»! Μας είπε κι άλλα πολλά ο πρόεδρος του παραρτήματος Αττικής του Ιδρύματος “Ελ. Κ. Βενιζέλος” όπως: «Εδώ κοντά στο σπίτι της δεύτερης γυναίκας του, της Ελενας, σημερινή Αγγλική Πρεσβεία, πέρασε τα 15 τελευταία χρόνια της ζωής του». Και παρακάτω ακούσαμε κάτι απίστευτο πως: «Ο Βενιζέλος, μολονότι διετέλεσε τριάντα χρόνια δικηγόρος – πολιτικός και κυβερνήτης, πριν τον γάμο του με την Ελενα το 1921, ζητούσε οικονομική ενίσχυση από τον γιο του τον Σοφοκλή για τα “χρειώδη της καθημερινότητας”. Κρίνω σκόπιμο να αναφέρω πως από εδώ ατενίζει και το μέρος που “γνώρισε και τις σφαίρες της αγνωμοσύνης, τη δεύτερη απόπειρα κατά της ζωής του το 1933, από το “αλητολετσουργιό” της τότε κυβερνητικής εγκληματικής μαφίας (αστ. διοικητής Πανόπουλος, λήσταρχος Καθαρανάσης κ.ά.)».

Εδώ θα αναφέρω και κάτι που ίσως λίγοι γνωρίζουν για τον χωριανό και συγγενή μου συνταγματάρχη Ανδρέα Γυπαράκη. Ο ίδιος μου είπε την ιστορία, όταν τον συνάντησα, εκεί γύρω στο τέλος της δεκαετίας του ’70 στους Αμπελόκηπους που έμενε. Ξέρω πως ο Ανδρέας Γυπαράκης ήταν για πολλά χρόνια ο άγγελος φύλακας του Βενιζέλου και μάλιστα πέθανε κυριολεκτικά “στα χέρια” του στο Παρίσι τον Μάρτη του 1936 στην οδό Μπωζόν 22. Μου είπε, λοιπόν, τότε ο μπαρμπα-Ανδρέας πως ο ίδιος, με κίνδυνο της ζωής του, συνέλαβε και παρέδωσε τον λήσταρχο Καραθανάση (κάποτε θα το κάνω μια “ιστορία τσ’ ασηγωνιώτικης ρίζας”).

Είχε δίκιο ο Κωστής Παλαμάς που έγραψε: «Και θα πεθάνεις. Κι άλλο, το αστέρι της τρανοσύνης σου, δε θα γίνει παρά κεράκι σε παιδιού χέρι, να τρεμοσβήνει. Μόνο το ανάθεμα που θα στήσει μια οργή στον ίσκιο, στα κόκαλά σου, θα πάει σε ψήλος που θα θυμίσει το ανάστημά σου». Τελειώνοντας ο Πρασιανάκης τόνισε τη «σημασία του Ιδρύματος “Ελ. Κ. Βενιζέλος” που εδρεύει στα Χανιά… και την αμέριστη «δημιουργική» δραστηριότητα και προσφορά του γεν. δ/ντή του κ. Ν. Παπαδάκη. «Υπηρετεί, προωθεί και διαδίδει τις αρχές και τις αξίες που πρέσβευε και υπηρέτησε και προβάλλει το μεγάλο, ανεπανάληπτο, έργο που επετέλεσε. Κυριολεκτικά ανέστησε τον Ελ. Βενιζέλο· με δεκάδες εκδηλώσεις, συνέδρια, παραστάσεις, ομιλίες και εκδόσεις έχουν αποτυπώσει το μεγαλύτερο μέρος του έργου του και της προσφοράς του».

Στην εκδήλωση διέκρινα τον πρώην βουλευτή κ. Πρασιανάκη, τους προέδρους της Παγκρήτιας Ενωσης κ. Μαριδάκη, της Παγκρητικής κ. Πατεράκη, προέδρους σωματείων και πλήθος Κρητών του λεκανοπεδίου. Υ.Γ. Ούλες τσι πλια νέες ιστορίες τσ’ Ασηγωνιώτικης Ρίζας τσι πρεμάζωξα και τσ’ έκαμα ένα νέο βιβλίο της σειράς “Ιστορίες τσ’ Ασηγωνιώτικης Ρίζας” με τίτλο “Μαδαρήτικα Αναστορήματα” και το διαθέτουν στα Χανιά το βιβλιοπωλείο “Πετράκη” και στο Ρέθυμνο το βιβλιοπωλείο “Κλαψυνάκη”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα