Έξι σημαντικές παρεμβάσεις στην ενδοχώρα που άλλες έχουν υλοποιηθεί, άλλες γίνονται τώρα ή βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της μελέτης παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση της Περιφέρειας Κρήτης στο αμφιθέατρο του Aρχαιολογικού Mουσείου Χανίων το απόγευμα της Τετάρτης.
«Είναι δράσεις που στοχεύουν στο να τονώσουμε την ενδοχώρα. Δεν τις θεωρούμαι συμπληρωματικές στο τουριστικό προϊόν της Κρήτης. Με τις δράσεις αυτές θα μπορούμε να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο και να δώσουμε ζωή στην ενδοχώρα και τα ορεινά χωριά » δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Ν. Καλογερής. Για ένα «δίπτυχο- δίπολο περιβάλλον πολιτισμός, δύο πεδία που καθορίζουν τη φυσιογνωμία των Χανίων και όλης της Κρήτης» έκανε λόγο η προϊσταμένη της Αρχαιολογίας Χανίων κ. Ελένη Παπαδοπούλου, ενώ ο ειδικός συνεργάτης της Περιφέρειας κ. Δημήτρης Μιχελογιάννης μίλησε στους δημοσιογράφους για κάθε μια από τις παρεμβάσεις αυτές.
Η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Βάλια Βαγιωνάκη μιλά εφ’ όλης της ύλης εν όψει των εκλογών
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Τα έξι έργα είναι:
• Διαδρομή για ΑμΕΑ στο Φαράγγι Σαμαριάς: Μια μελέτη που εκπονείται αυτήν την εποχή ώστε άτομα με ειδικές ανάγκες να μπορούν να επισκέπτονται το φαράγγι . «Η διαδρομή θα είναι από τη νότια είσοδο του φαραγγιού (φυλάκιο εισόδου έως τις “Πόρτες”), θα είναι μήκους 1400 μ. με υλικό φιλικό στο περιβάλλον , γεφυρώσεις, κατάλληλο πλάτος και άρση των υψομετρικών διαφορών» επισήμανε ο αρχιτέκτονας μηχανικός κ. Γιώργος Πετράκης.
•Αποκατάσταση 5 εκκλησιών στο Φαράγγι Σαμαριάς (Αγ. Νικόλαος, Αγ. Γεώργιος, Οσία Μαρία του 14ου αιώνα, Μεταμόρφωση Χριστού, Αφέντης Χριστός) : Τη σχετική μελέτη εκπόνησαν οι αρχαιολόγοι Γιάννης Φαντάκης και Χαράλαμπος Φιωτάκης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων. Η κ. Ελένη Παπαδοπούλου υπογράμμισε πως το έργο είναι σε εξέλιξη από την αρχαιολογία και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 με προϋπολογισμό 350.000 ευρώ. • Πολιτιστικό τοπίο και φύση, δίκτυο επίσκεψη στο Δ. Σφακίων: Αφορά την ανάδειξη ιστορικών μνημείων (κουλέδες και εκκλησίας από την Αγ. Ρουμέλη μέχρι το Φραγκοκάστελο) στα νότια των Σφακίων. Η μελέτη εκπονήθηκε από τον κ. Νίκο Σκουτέλη από το Πολυτεχνείο Κρήτη έχει εγκριθεί από το ΚΑΣ και στόχος είναι να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ.
• Ανάπλαση ιστορικών συνόλων στο Οροπέδιο Ομαλού: Τη μελέτη ανάπλασης των ιστορικών εκπόνησε ο κ. Αλέξανδρος Βαζάκας από το Πολυτεχνείο Κρήτης. Αφορά κούμους και ιστορικά κτήρια όπως το σπίτι του Χατζημιχάλη Γιάνναρη , το σπήλαιο του Τζανή και τη σύνδεση τους μέσω διαδρομών.
•Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Λισού: Το έργο έχει υλοποιηθεί και ολοκληρωθεί από την Εφορία Αρχαιοτήτων Χανίων και είναι επισκέψιμο. «Είναι ένας χώρος φυσικού κάλλους που η πρόσβαση γίνεται είτε μέσω θαλάσσης, είτε μέσω του μονοπατιού Ε4 . Και εκεί το έργο υλοποιήθηκε από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας σε μελέτη χρηματοδότησης του Δήμου Καντάνου- Σελίνου σε προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείου Πολιτισμού» είπε η κ. Ε. Παπαδοπούλου.
• Μονοπάτια Chania Trails: 600 χιλιόμετρα πεζοπορικών διαδρομών στην Π.Ε. Χανίων. Όπως τόνισε ο κ. Δ. Μιχελογιάννης στους 7 δήμους θα γίνουν 60 διαδρομές. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί αυτές στους Δήμους Χανίων (7 διαδρομές) και Αποκορώνου (12 διαδρομές), σε 2 – 3 μήνες θα έχουν τελειώσει 12 διαδρομές στο Δήμο Πλατανιά, μέχρι τέλος του 2023 οι 14 του Δήμου Καντάνου-Σελίνου και εντός του 2024 οι διαδρομές σε Κίσσαμο και Σφακιά. Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο δήμαρχος Χανίων κ. Π. Σημανδηράκης, οι αντιδήμαρχοι Σφακίων κ. Α. Σφηνιά και Καντάνου Σελίνου κ. Γ. Γεντεκάκης, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Μιχ. Ζερβάκης κα.