ΠΡΙΝ 19 χρόνια (το 2001) δόθηκε εντολή, από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και μετά από τον ΟΑΣΠ, να γίνει προσεισμικός έλεγχος στα περίπου 80.000 κτήρια του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ωστόσο, σήμερα, δύο δεκαετίες μετά, όπως επισημαίνει μιλώντας στα “ΝΕΑ” (10/11/20) ο ακαδημαϊκός, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Παναγιώτης Καρύδης, έχουν ελεγχθεί μόνον 25.000 κτήρια!
ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ, μετά από πρόσφατη έρευνα των “Χ.ν.” αλλά και παλαιότερη του δημοσιογράφου Γ. Κώνστα (27 Ιουλίου 2018), υπάρχει πλειάδα ετοιμόρροπων δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων -άρα επικίνδυνων- που πρέπει να ελεγχθούν.
ΥΠΑΡΧΕΙ προγραμματισμός για προσεισμικό έλεγχο των δημόσιων κτηρίων; Υπάρχει δυνατότητα ελέγχου ιδιωτικών κτηρίων από δημόσιο φορέα, όταν για παράδειγμα δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ ιδιοκτητών μιας πολυκατοικίας σχετικά με τις αναγκαίες και επικίνδυνες επισκευές;
ΚΙ ΑΚΟΜΗ, υπάρχει μελέτη ασφαλών χώρων στους οποίους θα καταφύγει ο κόσμος μετά από ένα μεγάλο σεισμό; Επί εποχής παλαιότερων νομαρχών είχε εκπονηθεί κάποιο σχέδιο με πινακίδες (φωτ.) στην πόλη για την προσφυγή του κόσμου σε ορισμένα σημεία ανά περιοχή. Τι απέγιναν τα σχέδια; Επικαιροποιήθηκαν; Τροποποήθηκαν; Υπάρχει προγραμματισμός για τακτικές ενημερώσεις του κόσμου ή θα βρεθούμε πάλι προ τετελεσμένων γεγονότων, όπως οι εν δυνάμει “σεισμοί, λιμοί, λοιμοί και καταποντισμοί;” Όπου να ’ναι αγριεύει κι ο καιρός!
Στο 15ο επεισόδιο, σχολιάζουμε τον βασανιστή των σκύλων στα Κεραμειά, περιμένουμε την ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς και ψάχνουμε διαδικτυακά για χαμένα αριστουργήματα τέχνης.