Οι Eυρωπαίοι ηγέτες για να ξεπεράσουν τα αδιέξοδά τους, τα παραπέμπουν σε Συνόδους.
Όταν δεν σκέπτονται, συσκέπτονται! Η τριήμερη έκτακτη Σύνοδος της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες είχε στην ατζέντα της τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τα ενεργειακά, τον τρόπο ανεφοδιασμού των χωρών για την αντιμετώπιση του επισιτιστικού προβλήματος και τις εξωτερικές σχέσεις.
Στους κόλπους της Ε.Ε. έχουμε τους μετριοπαθείς, που θέλουν ανοιχτές πόρτες συνδιαλλαγής με τη Μόσχα και τους αδιάλλακτους, όπως οι χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) που όταν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, ρίχνουν λάδι στη φωτιά.
Στην αρχιτεκτονική της Ε.Ε. υπάρχει δυστοκία στη λήψη αποφάσεων. Στα εσωτερικά, πού είναι τα ενεργειακά, ποιο το κόστος των καυσίμων και πώς λειτουργεί η αγορά, οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία. Στα εξωτερικά, που εμπεριέχονται και οι κυρώσεις είναι απαραίτητη η ομοφωνία, η οποία, αν δεν υπάρξει, δημιουργεί ανεπίλυτα προβλήματα. Εν προκειμένω με τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία υπάρχουν κράτη – μέλη της Ε.Ε. που δεν θέλουν, να καταπνίξουν την οικονομία τους και χρησιμοποιούν το βέτο εμποδίζοντας τις αποφάσεις.
Συνήθως για σοβαρά θέματα επιτυγχάνεται μια φραστική συναίνεση, που καταλήγει σε ευχολόγια, σπανίως πραγματοποιούμενα και τούτο διότι η Ευρώπη είναι πτωχή από προσωπικότητες και οι αντιδράσεις τους είναι από υποτονικές έως αδιάφορες. Δεν αντιλαμβάνονται ότι υποδαυλίζουν την αστάθεια στην περιοχή, την οποία βλέπει ο Ερντογάν και ενθαρρύνεται, να ζητάει, ό,τι του “καπνίσει”.
Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής κατεγράφησαν οι θέσεις κάθε κράτους μέλους για την εξασφάλιση ισορροπιών, εν όψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ τέλος Ιουνίου. Σημειωτέον, ότι η Τουρκία για να άρει το βέτο ένταξης στη συμμαχία Σουηδίας και Φινλανδίας θα ζητήσει αναγνώριση του ψευδοκράτους των Τουρκοκυπρίων και ό,τι άλλο σοφιστεί ως εκείνη την ημέρα.
Σχετικώς με τις αντιδράσεις του Ορμπάν για τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, που πίσω απ’ αυτόν κρύπτεται η Γερμανία, φαίνεται, ότι ξεπεράστηκαν, διότι κατόπιν προτροπής του Μακρόν, να είναι προσεγγίσιμες, αποφασίστηκε, να περικοπεί το 90% της ροής του ρωσικού πετρελαίου προς την Ευρώπη. Τούτο βλάπτει πρωτίστως τη Γερμανία, όχι όμως τη Γαλλία, επειδή δεν έχει εξάρτηση από εισαγωγή ενέργειας, διότι λειτουργούν πυρηνικά εργοστάσια. Η Γερμανία θα κινδυνεύσει, να φθάσει σε σημείο κατάρρευσης.
Οι στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν, ότι ο ρωσοουκρανικός πόλεμος είναι προκατασκευασμένος, για να υπάρξει μια νέα τάξη πραγμάτων, στην οποίαν οι Αμερικανοί θέλουν την ΕΕ, να παίξει τον ρόλο δορυφόρου τους. Επομένως ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι ο Πούτιν να πετύχει τους σκοπούς του.
Ωστόσο αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά, ότι στις Βρυξέλλες υπάρχουν “μοιραίοι και άβουλοι” που δεν συμφωνούν σε κοινές αποφάσεις, ώστε να προβλέψουν πως θ’ αντιμετωπίσουν τη θύελλα των επιπτώσεων απ’ τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.