Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Μόλυνση και μικροσωματίδια αιτία πρόκλησης καρκίνων

Νέες έρευνες συσχετίζουν τη μόλυνση του περιβάλλοντος με την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα και του μαστού. Στο μεταξύ, 66.000 άνθρωποι εμφάνισαν πέρυσι καρκίνο στην Ελλάδα με τις 33.000 να χάνουν τη μάχη με τη νόσο.
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, σε εσπερίδα που διοργάνωσε το παράρτημα Χανίων της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας το απόγευμα του Σαββάτου στην αίθουσα διαλέξεων του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους για τα επιδημιολογικά στοιχεία που υπάρχουν η παθολόγος- ογκολόγος Σταυρούλα Μανωλάκου τόνισε ότι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής δείχνει ότι έως το 2035 θα καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου κατά 25% παγκοσμίως.
Ως προς τους παράγοντες κινδύνου ανέφερε ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται το κάπνισμα, το αλκοόλ, η κακή διατροφή, η μειωμένη φυσική άσκηση αλλά και το ψυχολογικό στρες. Ωστόσο, νέες έρευνες συσχετίζουν την εμφάνιση καρκίνου με τη μόλυνση του περιβάλλοντος: «Δύο μεγάλες μελέτες των τελευταίων δύο ετών που παρουσιάστηκαν στο ευρωπαϊκό συνέδριο ογκολογίας, συσχετίζουν – η πρώτη – την περιβαλλοντική ρύπανση με την εμφάνιση μετάλλαξης και τον καρκίνο του πνεύμονα σε μη καπνιστές και η δεύτερη με τον καρκίνο του μαστού. Αυτό καταδεικνύει ότι θα πρέπει να εξαλειφθεί η ύπαρξη μικροσωματιδίων και μετάλλων, νικελίου, βενζινίου αλλά και αμιάντου, που συναντάμε συχνά στην καθημερινότητά μας».
Ο χειρουργός – επιμελητής Β΄ στο Νοσοκομείο Χανίων Γιώργος Πετράκης ανέφερε ότι πέρυσι 66.000 Έλληνες εμφάνισαν την κακοήθη νόσο εκ των οποίων οι 33.000 κατέληξαν. «Σύγχρονες θεραπείες υπάρχουν όπως οι ανοσοθεραπείες, οι οποίες όμως κοστίζουν πολύ κι αυτή θα είναι η πρόκληση των νέων οικονομικών της υγείας και των νέων συστημάτων υγείας. Εμείς ως γιατροί θεωρούμε ότι η θεραπεία θα πρέπει να είναι ανθρωποκεντρική κι όχι να έχει στο επίκεντρο τα οικονομικά. Γι’ αυτό και θα πρέπει οι εκάστοτε κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να βρουν λύσεις ώστε να καλύψουν τα τεράστια έξοδα των θεραπειών», τόνισε ο κ. Πετράκης.
Ως προς τις προληπτικές εξετάσεις ο κ. Πετράκης ανέφερε ότι συνίσταται κολονοσκόπιση μετά τα 50 έτη, μαστογραφία μετά τα 40, ουρολογικός έλεγχος και PSA μετά τα 50 και εμβολισμός για τον HPV.
Η ψυχολόγος υγείας και συστημική ψυχοθεραπεύτρια Ζωή Γιαννούση, με μεγάλη εμπειρία σε ογκολογικές κλινικές, υπογράμμισε ότι δυστυχώς δεν είναι υποχρεωτική η παροχή ψυχολογικής στήριξης των ογκολογικών ασθενών και των οικογενειών τους. «Κάποιες δομές συμπεριλαμβάνουν ψυχολόγους στις υπηρεσίες τους κάποιες άλλες όχι. Δεν είναι δηλαδή ενταγμένη υποχρεωτικά στο σύστημα υγείας παρότι οι έρευνες δείχνουν ότι όταν παρέχεται ψυχολογική φροντίδα σε χώρους όπου περιθάλπεται ο ασθενής είναι πιο αποτελεσματική και καλή η θεραπεία του», ανέφερε, ενώ ως προς τη συσχέτιση της ψυχολογίας με την εμφάνιση καρκίνων, επεσήμανε ότι οι μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κακή ψυχολογία επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό κι αυτό δημιουργεί πρόβλημα προσαρμογής σε θεραπείες κ.λπ.
Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Χανίων της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Μανόλης Φραγκάκης ανέφερε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κατά του καρκίνου και της σημασίας της έγκαιρης πρόληψης αλλά και της πρόσβασης όλων των ασθενών στη θεραπεία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα