Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Μοναδικό στον πλανήτη λουλούδι στον Γκίγκιλο

Πριν από μερικές ημέρες σε τηλεοπτικούς σταθμούς του κέντρου και στα “Χ.Ν.” υπήρξαν ρεπορτάζ για ένα σπάνιο λουλούδι που φυτρώνει μόνο στις πλαγιές του Ολύμπου, του βουνού των δώδεκα θεών της αρχαιότητας.
Ισως δεν είναι γνωστό ότι και στο δικό μας βουνό Γκίγκιλο, απέναντι από το Ξυλόσκαλο, βουνό που Γερμανός φυσιοδίφης πριν 200 χρόνια είχε αναφερθεί ότι εκεί υπήρχε ο θρόνος του Κρηταγενή Δία, υπάρχει φυτό, όχι μόνο ενδημικό της Κρήτης, αλλά που φύεται μόνο στα βράχια των πύργων του Γκίγκιλου, στην πηγή Λινοσελί, στα 1.400 μ. υψόμετρο. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το έτος 1967 από Ελβετό βοτανικό που ανέφερε ότι φύεται στα κάθετα και απότομα γκρεμνά της περιοχής και πουθενά αλλού στον πλανήτη. Του έδωσε την ονομασία Buplerum Kakiskalae και αυτό ζει μέχρι 12 χρόνια, ανθίζει δε μόνο μια φορά στο τέλος της ζωής του, αποχαιρετώντας τα γκρεμνά όπου διαβίωσε.
Η δεύτερη λέξη της ονομασίας του δόθηκε επειδή εκεί πλησίον συναντούμε τη φυσική καμάρα -δύσκολο πέρασμα Κακό Σκαλί. Ανθίζει Ιούλιο – Αύγουστο με μια επιβλητική ταξιανθία μήκους ενός μέτρου. Προστατεύεται από το Π.Δ. 67/81 και από τη Συνθήκη της Βέρνης και θεωρείται σαν ένα από τα πενήντα πλέον απειλούμενα φυτά της Μεσογείου, που κινδυνεύει με άμεση εξαφάνιση.
Μα και ένα άλλο φυτό το Nepeta Sphaciotica φύεται σε υψόμετρο 2.300 μέτρων στην Αλπική ζώνη, στα βόρεια της κορυφής των Λευκών Ορέων, Σβουριχτή και πουθενά αλλού στον πλανήτη. Ομοια φυτά, μοναδικά στον πλανήτη, υπάρχουν επίσης στη νησίδα άγρια Γραμπούσα, στο Ελαφονήσι και ανάμεσα Σούγιας – Αγίας Ρουμέλης και αλλού. Για όλα τα παραπάνω μας πληροφορεί φυλλάδιο έκδοσης, σε συνεργασία με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, της Δ/νσης Δασών Χανίων και του Μ.Α.Ι.Χ. του έτους 2006.
Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες στην Κρήτη έχουν καταγραφεί σχεδόν 1.800 ενδημικά φυτά από τα οποία το 10% υπάρχει μόνο στην Κρήτη και πουθενά αλλού. Τα περισσότερα δηλαδή από οποιοδήποτε άλλο νησί της Μεσογείου. Τα πλέον θαυμαστά υπάρχουν στην υποαλπική ζώνη των 1.200 – 2.000 μ. υψόμετρο, ενώ σπάνια, άλλα μοναδικά, στην Αλπική ζώνη, δηλαδή πάνω από τα 2.200 μέτρα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα