Σβήνει τις ελπίδες των υπερ-χρεωμένων συντελεστών της αγροτικής παραγωγής για μια επανεκκίνηση με ρύθμιση ή και διαγραφή χρεών (προς τράπεζες, ταμεία, Εφορία κ.λπ.) μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού που θα αρχίσει να τρέχει από τον Αύγουστο ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου. Απαντώντας στις 9 Ιουνίου σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου, τονίζει ότι «οι αγρότες κατά κανόνα δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα και επομένως δεν εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό, αλλά στο νόμο για τα υπερ-χρεωμένα νοικοκυριά».
«Εμπορική ιδιότητα θα μπορούσαν να έχουν μόνο οι αγρότες, που δεν καλλιεργούν οι ίδιοι τις εκτάσεις τους, αλλά χρησιμοποιούν οργανωμένη επιχείρηση για την εκμετάλλευσή τους», σημειώνει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Μάλιστα όπως διευκρινίζει: «Η τελευταία κατηγορία αγροτών μπορεί να ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Στο πλαίσιο του μηχανισμού ρύθμισης, ο οποίος αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις, ακόμη και στις ατομικές, με οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ και τη δυνατότητα εξόφλησης χρεών προς το Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, Τράπεζες, Εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις (δηλαδή σε διάστημα δεκαετίας), οι αγρότες θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν όλες τις οφειλές τους, εφαρμόζοντας ένα ολιστικό πλαίσιο ρύθμισης, ακόμη και τις απαιτήσεις που βρίσκονται στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, αλλά και προς όλες τις Τράπεζες(κατά συνέπεια και προς την τράπεζα Πειραιώς), συμπεριλαμβάνοντας και τις μη επιχειρηματικές οφειλές, εξασφαλίζοντας γενναίες μειώσεις επιτοκίων, επιμηκύνσεις περιόδου αποπληρωμής έως και διαγραφές οφειλών τους».
Αναλυτικά η απάντηση του υπουργού έχει ως εξής:
ΘΕΜΑ: Απάντηση στην Ερώτηση 5775/23-05-2017
Σχετικά με την ανωτέρω Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής κ. Βασίλης Κεγκέρογλου και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, σας γνωστοποιούμε πως οι αγρότες κατά κανόνα δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα και επομένως δεν εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό, αλλά στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Εμπορική ιδιότητα θα μπορούσαν να έχουν μόνο οι αγρότες, που δεν καλλιεργούν οι ίδιοι τις εκτάσεις τους, αλλά χρησιμοποιούν οργανωμένη επιχείρηση για την εκμετάλλευσή τους.
Η τελευταία κατηγορία αγροτών μπορεί να ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Στο πλαίσιο του μηχανισμού ρύθμισης, ο οποίος αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις, ακόμη και στις ατομικές, με οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ και τη δυνατότητα εξόφλησης χρεών προς το Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, Τράπεζες, Εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις (δηλαδή σε διάστημα δεκαετίας), οι αγρότες θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν όλες τις οφειλές τους, εφαρμόζοντας ένα ολιστικό πλαίσιο ρύθμισης, ακόμη και τις απαιτήσεις που βρίσκονται στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, αλλά και προς όλες τις Τράπεζες(κατά συνέπεια και προς την τράπεζα Πειραιώς), συμπεριλαμβάνοντας και τις μη επιχειρηματικές οφειλές, εξασφαλίζοντας γενναίες μειώσεις επιτοκίων, επιμηκύνσεις περιόδου αποπληρωμής έως και διαγραφές οφειλών τους.
Βασικός στόχος του νόμου είναι μια δίκαιη συμφωνία με όλους, η οποία θα βασίζεται στις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής της επιχείρησης.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης του Βασίλη Κεγκέρολου έχει ως εξής:
Σύγχυση και εύλογα ερωτήματα προκύπτουν από τις αντικρουόμενες δηλώσεις Υπουργών της Κυβέρνησης σχετικά με το θέμα των ρυθμίσεων για τα αγροτικά δάνεια.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, πρόσφατα δήλωσε ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, που ψηφίστηκε στη Βουλή, μπορεί να περιλαμβάνει και τα δάνεια που βρίσκονται σε εκκαθάριση, αλλά δεν αφορά τους μεμονωμένους αγρότες, παρά μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν τη «πτωχευτική ικανότητα».
Την ίδια ώρα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης δήλωσε τα αντίθετα, αφού υποστήριξε ότι οι αγρότες που διατηρούν βιβλία εσόδων εξόδων υπάγονται στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.
Επειδή χιλιάδες αγρότες βρίσκονται σε σύγχυση από τα παραπάνω και
επειδή, όπως φαίνεται καθίσταται αναγκαία μια νομοθετική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την βιώσιμη ρύθμιση των δανείων αυτών.
Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:
-Ποιες κατηγορίες αγροτών με κόκκινα αγροτικά δάνεια εντάσσονται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό;
-Γιατί δεν εντάσσονται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό όλα τα δάνεια για όλους τους παραγωγούς του αγροτικού τομέα;
-Εντάσσονται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό τα δάνεια της πρώην ΑΤΕ που διαχειρίζεται ο εκκαθαριστής της πρ.ΑΤΕ;
-Εντάσσονται στις διαδικασίες εξωδικαστικού συμβιβασμού όσα δάνεια αγροτών έχουν παραμείνει στη Πειραιώς;
-Τι ισχύει για τα δάνεια που έχουν λάβει αγρότες από άλλες τράπεζες;».
ΠΗΓΗ: agronews.gr