ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ
Ταξιδεύει από Αυστραλία στην Ελλάδα για να καλλιεργεί τα χωράφια του
Τον γύρο του κόσμου κάνει η ιστορία ενός Έλληνα ομογενή. Μετανάστευσε 17 χρονών στην Αυστραλία, κατάγεται από τη Μεσσηνία και εδώ και μερικά χρόνια ταξιδεύει κάθε χρόνο από τη Μελβούρνη έως την ιδιαίτερη πατρίδα του για να καλλιεργήσει τα χωράφια και τα αμπέλια του, να τρυγήσει, να μαζέψει τις ελιές και να πάρει το λάδι του πίσω στην Αυστραλία.
Την ενδιαφέρουσα περίπτωσή του, που δεν είναι η μόνη, αφού αρκετοί Ελληνοαυστραλοί συνταξιούχοι επισκέπτονται ετησίως την Ελλάδα, μένουν μερικούς μήνες και καλλιεργούν τα χωράφια τους, παρουσιάζει ο «Νέος Κόσμος» της Αυστραλίας.
«Ένιωθα δέσμιός της και η ανάγκη να φύγω όσο πιο μακριά γίνεται, όσο περνούσε ο καιρός, γινόταν όλο και πιο επιτακτική» λέει ο εξηντάχρονος σήμερα Δημήτρης Αποστολόπουλος που στα 17 του, αποφάσισε να φύγει μακριά από την αγροτική ζωή στην Κορώνη και να πάει στην Αυστραλία, «αγκαλιά» με τα όνειρά του.
«Η γη δεν μου έφταιγε βέβαια. Οι συνθήκες ήταν τέτοιες που όσα και να σου έδινε, στο τέλος έμενες να χρωστάς στον μπακάλη και στον έμπορα. Μια ζωή με το βερεσέ. Έβλεπα τη γη σαν τύραννο» λέει. Αφού αναφέρεται στο ταξίδι στην Αυστραλία και στις δουλειές που έκανε, στέκεται στο πρώτο ταξίδι του στην Ελλάδα, μετά από 18 ολόκληρα χρόνια, που τον έκανε να μην μπορεί να πιστέψει στα μάτια του: «Είδα τεράστιες αλλαγές. Καινούρια σπίτια, καινούργια αυτοκίνητα, τρακτέρ στα χωράφια. Ανθρώπους που ζούσαν στην άνεση».
Ο ίδιος όμως θα μιλήσει για τη δική του «ανάσταση» που συντελέστηκε σ’ αυτό το ταξίδι μέσα του, για την έντονη έλξη που ένοιωσε για τη γη, που χρόνια πριν του προκαλούσε ένα μίγμα φόβου και απέχθειας -αφού ένοιωθε να τον φυλακίζει- «μια ακατανίκητη επιθυμία να “τα βρω” με όσα άφησα πίσω μου, τότε, και σήμερα με τραβούσαν ορμητικά κοντά τους. Τα αμπέλια δεν υπήρχαν πλέον, τα λίγα όμως λιόδεντρα που είχε φυτέψει η μητέρα μου εκεί, ήταν σα να άπλωναν τα χέρια τους, σε μια έκκληση να μείνω κοντά τους. Αρχισα να φυτεύω, σχεδόν με μανία καινούρια λιόδεντρα, να γυρίζω πίσω κάθε χρόνο και να τα βλέπω να θεριεύουν να μου μιλάνε, να ζητάνε την προσοχή μου. Εκεί έγινε ένα φοβερό, συναισθηματικό δέσιμο που με κρατά δέσμιο, αλλά μ’ έναν τρόπο, “απελευθερωτικό”, μ’ έναν τρόπο που με λυτρώνει».
Ο Δημήτρης Αποστολόπουλος θ’ αφήσει για λίγο τον ελαιώνα για να μιλήσει για το άλλο όνειρό του που πραγματοποιήθηκε, το χτίσιμο ενός νέου, καινούργιου σπιτιού, με όλες τις σύγχρονες ανέσεις, αλλά τον παραδοσιακό χαρακτήρα, με τη χτιστή βρύση στην αυλή, στην αγαπημένη του Ασίνη: «Το βλέπω και δεν το πιστεύω. Τόσο όμορφο, τόσο άψογα δεμένο με το περιβάλλον, φαίνεται σα να ήταν πάντα εκεί και με περίμενε. Βέβαια δεν ήταν καθόλου έτσι. Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να το χτίσω. Τώρα το απολαμβάνω από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι τέλη του Νοέμβρη που είναι το μάζεμα της ελιάς».
Αυξάνοντας τον αριθμό των λιόδεντρων, έφτασε σήμερα στο σημείο ο Δημήτρης Αποστολόπουλος να κάνει εξαγωγή στην Αυστραλία: «Δεν είναι μεγάλες οι ποσότητες, για μένα όμως είναι μεγάλη ικανοποίηση να το απολαμβάνουν άνθρωποι από κάθε άκρη της γης και αυτοί που ξέρουν να λένε “δεν έχουμε φάει ποτέ τέτοιο λάδι”. Όχι μόνο Έλληνες, αλλά όλοι οι μεσογειακοί λαοί, ξέρουν ποιο είναι το ποιοτικό λάδι και τώρα αρχίζουν να το μαθαίνουν και οι Αυστραλοί».
Πρόκριση στο τζούνιορ του Γουίμπλεντον για 2 Ελληνόπουλα
Είναι ελληνικής καταγωγής Αυστραλοί κέρδισαν μαζί το νταμπλ των τζούνιορ του Γουίμπλεντον για λογαριασμό της Αυστραλίας και έκαναν υπερήφανους τόσο τους Αυστραλούς όσο και τους ομογενείς.
Παρά τον καύσωνα και το γεγονός ότι αγωνίζονταν με σκληρούς αντιπάλους και θερμοκρασίες 43 βαθμών που μέσα στο γήπεδο έφταναν τους 46 κατάφεραν να νικήσουν και να περάσουν στον β’ γύρο του Australian Open που διεξάγεται στη Μελβούρνη, όπως αναφέρει ο “Νέος Κόσμος”.
Ο ομογενής Νικ Κύργιος προκρίθηκε ύστερα από την άνετη νίκη του κόντρα στον Γερμανό Μπέντζαμιν Μπέκερ (Νο 83 στην παγκόσμια κατάταξη).
Ο Θανάσης Κοκκινάκης πήρε την πρόκριση έπειτα από έναν επικό αγώνα κόντρα στον Ιγκορ Σίτζλιγκ (7-6 (7-4), 0-6, 7-6 (7-3), 6-2).
Γραμματόσημα για την ελληνική προεδρία
Αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων με τίτλο “Ελληνική Προεδρία” θέτουν σε κυκλοφορία από σήμερα τα ΕΛ.ΤΑ. με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2014 από την Ελλάδα.
Τα τέσσερα γραμματόσημα που έχουν παραστάσεις όπως «Ωδές Αιγαίου» (ξυλογραφία 2006), συνθετικά στοιχεία του λογοτύπου της ελληνικής Προεδρίας με το καραβάκι, σπάραγμα τοιχογραφίας (Ίκλαινα Μεσσηνίας 1400 – 1300 π.Χ.) θα διατίθενται από τα ταχυδρομικά καταστήματα έως τις 14 Ιανουαρίου 2015, ενώ πλήρεις σειρές θα διατίθενται και από το κεντρικό Φιλοτελικό Κατάστημα.
«Η κυλιόμενη Προεδρία έρχεται στα χέρια της Ελλάδας για πέμπτη φορά από την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας στην ελληνική πλευρά την ευκαιρία να επηρεάσει την πολιτική του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της θητείας της, σε μια περίοδο κρίσιμη, σε ένα περιβάλλον διαρκώς και ισχυρώς μεταβαλλόμενο και ρευστό» σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους τα ΕΛ.ΤΑ.
Ενα πιάτο φαγητό
για όσους το έχουν ανάγκη
Ένα πιάτο ζεστό μαγειρεμένο φαγητό προσφέρεται από χθες και για ακόμα μία εβδομάδα περίπου στους πολίτες που το έχουν ανάγκη στην περιοχή της Μηχανιώνας στη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για τη δράση «Συνεργαζόμαστε Τώρα Όλοι ενάντια στην Πείνα» (ΣΤΟΠ), που ξεκίνησε πιλοτικά στην περιοχή αυτή, με τη συμμετοχή εθελοντών και συντονίστρια αρχή την αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας και Πολιτισμού του Δήμου Θερμαϊκού.
«Όλοι μαγειρεύουμε στα σπίτια μας και ένα πιάτο φαγητό που περισσεύει μπορούμε να το προσφέρουμε» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ψυχολόγος Φαίη Αναστασιάδου που εργάζεται σε δομές της αντιδημαρχίας κοινωνικής προστασίας.
Η δράση υλοποιείται πιλοτικά στη Μηχανιώνα και εφόσον έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε δεν αποκλείεται να επεκταθεί και στις υπόλοιπες περιοχές του δήμου, πρόσθεσε.
Στη δράση μπορούν να συμμετέχουν δημότες όχι μόνο από τον Δήμο Θερμαϊκού, αλλά και από άλλες περιοχές, ακόμα και εκτός του Νομού Θεσσαλονίκης. Το φαγητό θα διανέμεται σε άπορα άτομα που είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα των αρμόδιων υπηρεσιών της αντιδημαρχίας κοινωνικής πολιτικής.
Το φαγητό φυλάσσεται σε ειδικές εγκαταστάσεις σε κτήριο που βρίσκεται δίπλα στο κτήριο της αντιδημαρχίας, σε κεντρικό σημείο της Μηχανιώνας και τα μηνύματα από την ανταπόκριση του κόσμου σ’ αυτό το κάλεσμα είναι ενθαρρυντικά, ανέφερε η κα Αναστασιάδου.
Τη δράση υλοποιούν η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση δήμου Θερμαϊκού (ΔΗΚΕΘ), οι Δημοτικές Πολιτιστικές, Περιβαλλοντικές, Αθλητικές, Κοινωνικές, Υπηρεσίες Δήμου Θερμαϊκού (ΔΗΠΠΑΚΥΘ) και δίκτυο εθελοντών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.