ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Δ.
Κατασκήνωση για παιδιά ανέργων
Τουλάχιστον 40.000 παιδιά ανέργων και οικονομικά αδύναμων οικογενειών από όλη την Ελλάδα πρόκειται να κάνουν διακοπές χωρίς το βάρος των εξόδων. Η δυνατότητα αυτή θα δοθεί από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που θα ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2014.
Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο, τον ερχόμενο Ιανουάριο θα εκδοθεί υπουργική απόφαση, με την οποία θα προσδιορίζονται οι διαδικασίες συμμετοχής, οι δικαιούχοι, οι κατασκηνώσεις και κάθε άλλη λεπτομέρεια και προϋπόθεση συμμετοχής. Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος, το ΙΚΑ θα προχωρήσει άμεσα στην είσπραξη από κάθε εργοδότη του προβλεπόμενου ποσού ανά εργαζόμενο. Ήδη το Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει ανακοινώσει ότι το ποσό θα εισπραχθεί ως ασφαλιστική εισφορά που αφορά τον Αύγουστο του 2013.
«Η στήριξη των ανέργων, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και γενικά η ενίσχυση του κοινωνικού προσώπου της χώρας μέσω στοχευμένων και καλά σχεδιασμένων πολιτικών, αποτελεί πρώτη και κρίσιμη προτεραιότητα για το Υπουργείο Εργασίας. Για αυτόν τον λόγο, με τον νόμο 4144/2013 διευρύναμε και ενισχύσαμε τις αρμοδιότητες κοινωνικής παρέμβασης του ΟΑΕΔ», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ενώ συμπλήρωσε: «Το πρώτο βήμα έγινε με την πρόσφατη αναβίωση του προγράμματος του “κοινωνικού τουρισμού”. Ξεκινάμε την υλοποίηση, για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2014, ειδικού ετήσιου κατασκηνωτικού προγράμματος για παιδιά ανέργων και οικονομικά αδύναμων οικογενειών, σεβόμενοι και τη σχετική συμφωνία των κοινωνικών εταίρων».
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ξεκίνησε το σεμινάριο της “Google”
Ξεκίνησε χθες στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και θα διαρκέσει έως την Πέμπτη ένα δωρεάν τετραήμερο σεμινάριο που διοργανώνει η Google στην Αθήνα. Το «Google Launchpad» απευθύνεται σε νεοσύστατες καινοτομικές τεχνολογικές επιχειρήσεις (start-ups) και προγραμματιστές (developers) από όλη την Ελλάδα, με στόχο να μοιραστούν ιδέες και τεχνικές δεξιότητες, ώστε να σχηματίσουν ομάδες, να δημιουργήσουν νέα προϊόντα για την αγορά και να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Στελέχη της Google και άλλοι προγραμματιστές από το εξωτερικό θα καθοδηγήσουν τους συμμετέχοντες και θα τους παρουσιάσουν τα αναγκαία εργαλεία – κλειδιά για την επιτυχία στην ελληνική και τη διεθνή αγορά. Στο τέλος του σεμιναρίου οι ομάδες θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε μια επιτροπή επιχειρηματιών και οι καλύτερες ιδέες θα λάβουν περαιτέρω υποστήριξη για την πραγματοποίησή τους.
Η υποστήριξη θα αφορά τρίμηνη παροχή γραφείων και εγκαταστάσεων, νομικών, λογιστικών και άλλων συμβουλευτικών υπηρεσιών από την ελληνική εταιρεία iqbility (μέλος του ομίλου Quest), καθώς επίσης βοήθεια από την ελληνική ομάδα Found.ation για την ανάπτυξη ιστοσελίδων (web design και web development). Επιπλέον οι συμμετέχουσες ομάδες θα λάβουν πίστωση 2.000 δολαρίων για χρήση της πλατφόρμας Google Cloud, προκειμένου να ξεκινήσουν τη δική τους διαδικτυακή (web) ή κινητή (mobile) εφαρμογή.
Η Αθήνα είναι η δεύτερη πόλη που φιλοξενεί το «Google Launchpad» μετά το Τελ Αβίβ. Η εν λόγω εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσπάθειας της Google να ενισχύσει τους επιχειρηματίες διεθνώς μέσω προγραμμάτων, συνεργασιών και των προϊόντων της, προσφέροντας νέες ευκαιρίες σε ανθρώπους και επιχειρήσεις.
Μάλιστα, όπως σας είχαμε αναφέρει, την Πέμπτη θα βρεθεί στην Αθήνα ο εκτελεστικός πρόεδρος της Google Έρικ Σμιτ για να μιλήσει σε ανοικτή εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα «Η Τεχνολογία ως έναυσμα για την ανάπτυξη». Θα προλογίσει και θα συντονίσει ο καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ. Η ομιλία θα γίνει στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά. Ο Σμιτ αναμένεται επίσης να μιλήσει στο «Google Launchpad».
ΑΠΟ ΤΟ 2017
Αθήνα – Θεσσαλονίκη σε 3,5 ώρες
Ένα έργο που χιλιάδες πολίτες περιμένουν πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2017. Οι σιδηροδρομικές διαδικασίες στον άξονα ΠΑΘΕΠ (Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ειδομένη, Προμαχώνας) θα τελειοποιηθούν και η απόσταση από Αθήνα στην Θεσσαλονίκη θα καλύπτεται σε μόλις 3.5 ώρες!
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το έργο ολοκλήρωσης της σιδηροδρομικής γραμμής Τιθορέας – Δομοκού, προϋπολογισμού 415.000.000 ευρώ, ανατέθηκε στην κοινοπραξία «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – J &P- ΑΒΑΞ Α.Ε. – ΤΕΡΝΑ Α.Ε.» μετά από διαγωνισμό που έγινε στις 13 Νοεμβρίου 2012, στον οποίο είχαν προσέλθει άλλες τρεις εργοληπτικές επιχειρήσεις.
Το έργο υλοποιείται στον νομό Φθιώτιδας μεταξύ των σιδηροδρομικών σταθμών Τιθορέας και Δομοκού. Η νέα χάραξη, μήκους 120 χλμ., έχει σχεδιαστεί για ταχύτητες 160 – 200 χλμ./ώρα και αντικαθιστά το ορεινό τμήμα της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής. Το πρώτο τμήμα (Σ.Σ. Τιθορέας – Σ.Σ. Λιανοκλαδίου) περιλαμβάνει τη δίδυμη σήραγγα Καλλιδρόμου μήκους 9,036 χλμ, ενώ το δεύτερο (Σ.Σ. Λιανοκλαδίου – Σ.Σ. Δομοκού) διασχίζει το όρος Όθρυς με δίδυμη σήραγγα μήκους 6,38 χλμ. και μέσω της αποξηραμένης λίμνης Ξυνιάδας καταλήγει στον Σ.Σ. Δομοκού.
Στο αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνονται οι υπολειπόμενες εργασίες για την ολοκλήρωση της υποδομής, επιδομής (σκυρογραμμής και σταθερής επιδομής, όπου προβλέπεται), σηματοδότησης, ηλεκτροκίνησης, των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και των τεχνικών έργων, καθώς και οι εργασίες ανακαίνισης των κτιριακών εγκαταστάσεων σιδηροδρομικών σταθμών Τιθορέας, Λιανοκλαδίου, Μώλου και Δομοκού. Το έργο χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α. περιόδου 2007 – 2013.
ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ξεκινά τη λειτουργία του το “Χωριό SOS”
Σε λίγες ημέρες πρόκειται να ξεκινήσει η λειτουργία του πρώτου «Χωριού SOS» στην Ελλάδα, εντός αστικού ιστού, στην πόλη του Ηρακλείου Κρήτης. Οι υπεύθυνοι ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν τα πρώτα παιδιά, αμέσως μόλις στελεχωθεί από τις «Μητέρες SOS», οι οποίες θα αναλάβουν το έργο της ανατροφής και της επίβλεψής τους, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, ειδικούς συνεργάτες και «Θείες SOS», δηλαδή τις αντικαταστάτριες των «Μητέρων».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι αίτηση για πρόσληψη μπορούν να υποβάλουν γυναίκες από 32 έως 45 ετών, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, με καλή σωματική και ψυχική υγεία, απόφοιτες λυκείου και με δυνατότητα συνεχούς παρουσίας στο σπίτι, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα ‘Πατρίς”. Μάλιστα, τα παιδικά χωριά SOS τους προσφέρουν ικανοποιητικό μισθό, ασφάλιση, άδεια και οκτώ ρεπό το μήνα. Ακόμα, στις «Μητέρες SOS» προσφέρεται διαμονή σε σύγχρονη κατοικία, συνεχής εκπαίδευση κι επιμόρφωση, καθώς και συνεργασία και πλαισίωση από την Παιδαγωγική Ομάδα του χωριού. Το χωριό, θα εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων των νομών της Κρήτης, όπου και θα φιλοξενούνται παιδιά ως και την ενηλικίωση τους, τα οποία για διάφορους οικονομικούς ή κοινωνικούς λόγους θα πρέπει να απομακρυνθούν από τις οικογένειες τους και να μεγαλώσουν με τη φροντίδα και την αγάπη μίας μητέρας ή μίας θείας SOS, παρέα με τα αδέλφια τους μέσα στην ασφάλεια ενός δικού τους σπιτιού και κάτω από την εποπτεία ειδικών. Στο μεταξύ, εκατόν σαράντα οικογένειες και 300 παιδιά εξυπηρετούνται αυτή την περίοδο στην Κρήτη, από το Κέντρο Στήριξης του Ηρακλείου, το οποίο αποτελεί μια δομή στη λειτουργία των Παιδικών Χωριών SOS. Μεγάλη στήριξη στο Κέντρο παρέχει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που έχει αναλάβει τα λειτουργικά έξοδα του.