Διεθνείς Βραβεύσεις για Eλληνα Καθηγητή
» Συνεργάτη του Πολυτεχνείου Κρήτης, αλλά και του Μ.Α.Ι.Χ.
Στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Επιχειρησιακών Ερευνών (Association for European Operational Research Societies), το οποίο διοργανώθηκε στη Ρώμη (την περίοδο 1 – 4 Ιουλίου), σε συνεργασία με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Επιχειρησιακών Ερευνών (Institute for Operations Research and the Management Sciences) απονεμήθηκε στον Καθηγητή Πάνο Παρδαλό το χρυσό μετάλλιο “2013 EURO Gold Metal Prize”.
Η βράβευση έγινε κατά την τελετή έναρξης του συνεδρίου, το οποίο παρακολούθησαν περίπου 3.000 ερευνητές απ’ όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η υψηλότερη βράβευση που απονέμεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση Επιχειρησιακών Ερευνών σε κορυφαίους ερευνητές του χώρου με πολυετή και καινοτόμα συνεισφορά στην ανάπτυξη της θεωρίας της επιχειρησιακής έρευνας και των πρακτικών της εφαρμογών.
Επίσης, η διεθνής Επιστημονική Ενωση Ολικής Βελτιστοποίησης απένειμε το βραβείο “Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή” στον Καθηγητή Παρδαλό σε αναγνώριση των επιστημονικών επιτευγμάτων του στον τομέα της ολικής βελτιστοποίησης. Η βράβευση έγινε κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Συνεδρίου Ολικής Βελτιστοποίησης που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, τον Ιούλιο του 2013.
Ο Καθηγητής Παρδαλός είναι ο πρώτος Ελληνας που τιμήθηκε με το EURO Gold Metal Prize και ο πρώτος Ελληνας που έχει τιμηθεί με το βραβείο “Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής”.
Ο Καθηγητής Παρδαλός είναι διακεκριμένος Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Συστημάτων του Πανεπιστημίου της Φλόριντα και διευθυντής του Κέντρου Εφαρμοσμένης Βελτιστοποίησης (Center of Applied Optimization) του ίδιου Πανεπιστημίου. Ο δρ Παρδαλός είναι ένας παγκοσμίως αναγνωρισμένος επιστήμονας σε θέματα ολικής και συνδυαστικής βελτιστοποίησης. Τα πρόσφατα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν προβλήματα σχεδιασμού ενεργειακών δικτύων, βελτιστοποίηση τηλεπικοινωνιών, ηλεκτρονικό εμπόριο, εξόρυξη δεδομένων (data mining), βιοϊατρικές εφαρμογές και υπολογιστικές διαδικασίες διαχείρισης μεγάλων βάσεων δεδομένων.
Ο δρ Παρδαλός έχει πολλές διεθνείς επιστημονικές δραστηριότητες. Πρόσφατα, συμμετείχε στην ίδρυση του Εργαστηρίου Αλγορίθμων και Τεχνολογιών Ανάλυσης Δικτύων (LATNA) στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών Επιστημών της Ρωσίας. Το Εργαστήριο αυτό αυτή αποτελεί μία ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα ερευνητών, επιστημόνων και καθηγητών, υπό τη διεύθυνση του δρ Παρδαλού, με χρηματοδότηση από το Ρωσικό Υπουργείο Επιστημών. Σκοπός του Εργαστηρίου είναι η επιστημονική έρευνα και η ανάπτυξη ενός διεθνούς δικτύου έρευνας στο πεδίο των υπολογιστικών αλγορίθμων και τις τεχνολογίες της ανάλυσης δικτύων για βασική και για εφαρμοσμένη έρευνα.
Ο δρ Παρδαλός είναι ένας παραγωγικός συγγραφέας που έχει συγγράψει και επιμεληθεί πολλά βιβλία. Ενα από τα βιβλία του “Η Μαθηματική Θεωρία της Βελτιστοποίησης”, έχει μεταφραστεί στα ελληνικά και δημοσιεύθηκε από Εκδόσεις Νέων Τεχνολογιών (Αθήνα, Ελλάδα, 2005). Το κλασικό του βιβλίο “Εισαγωγή στην Ολική Βελτιστοποίηση” έχει μεταφραστεί στα κινέζικα και δημοσιευτεί από το Tsinghua University Press (Κίνα, 2003). Ο καθηγητής Παρδαλός είναι ιδρυτής και υπεύθυνος έκδοσης πολλών επιστημονικών περιοδικών και ο συν-εκδότης της πολύτομης “Εγκυκλοπαίδειας της Βελτιστοποίησης” του εκδοτικού οίκου Springer. Στο πεδίο της βελτιστοποίησης είναι από τους ερευνητές με τις περισσότερες ετεροαναφορές παγκοσμίως είναι μέλος πολλών Ακαδημιών Επιστημών και έχει ανακηρυχθεί αρκετές φορές Επίτιμος Διδάκτορας.
Είναι επίσης συνεργάτης του Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη, αλλά και με το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο.
ΑΠΟ ΧΘΕΣ
Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού
Το κοινό της Αθήνας υποδέχεται από χθες το Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού “Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος”» (ΚΠΙΣΝ), το οποίο βρίσκεται στο εργοτάξιο δίπλα στην Εσπλανάδα. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το Κέντρο Πολιτισμού ετοιμάζεται να δώσει στην πρωτεύουσα μια ολοκαίνουρια Εθνική Βιβλιοθήκη, καθώς και μια υπερσύγχρονη Λυρική Σκηνή αναμένεται να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τα σχέδια, σε δύο χρόνια. Βέβαια, οι πολίτες που θα φιλοξενούνται στο Κέντρο Επισκεπτών του χώρου θα αποκτούν και θα εκφράζουν προσωπική άποψη για το πως πρόκειται να αλλάξει η γωνιά του Φαληρικού Δέλτα, η οποία για πολλά χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένη. Ακόμα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν την καλλιέργεια των εργασιών, αλλά και να πληροφορούνται με σύγχρονα διαδραστικά μέσα για το πώς ακριβώς θα γίνουν οι χώροι.
Το Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού θα έχει ανοιχτές τις πόρτες του για το κοινό από Τρίτη έως Κυριακή, από τις 10.30 έως τις 16.00. Ακόμα, κάθε δεύτερη Πέμπτη θα πραγματοποιούνται οργανωμένες επισκέψεις με πούλμαν έξω από το εργοτάξιο, ενώ ο χώρος θα φιλοξενεί και μαθητές από σχολεία.
ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Διάκριση για Ελληνοκύπριο ερευνητή
Διεθνές βραβείο, που συνοδεύεται από χορηγία 15.000 δολαρίων, με σκοπό να διεξαχθεί σημαντική έρευνα στον τομέα των οργάνων μέτρησης και των μετρήσεων, απέσπασε ο Ελληνοκύπριος, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ερευνητής στο Ερευνητικό Κέντρο Ευφυών Συστημάτων και Δικτύων “Κοίος”, Μάρκος Ασπρου, από τo Instrumentation and Measurement Society του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE).
Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές που βραβεύονται, όπως αναφέρεται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο επιλέγονται μέσω μιας εξαιρετικά ανταγωνιστικής διαδικασίας με μεγάλο αριθμό αιτήσεων που υποβάλλονται από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, μέλη του ΙΕΕΕ, απ’ όλο τον κόσμο. Φέτος έχουν επιλεγεί μόνον τρεις υπότροφοι, οι δύο εκ των οποίων προέρχονται από Πανεπιστήμια των Η.Π.Α.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, στην πρότασή του ο Μάρκος Ασπρου επικεντρώθηκε στη βελτιστοποίηση των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας και τη βελτίωση της λειτουργίας τους μέσω καλύτερων συστημάτων παρακολούθησης. Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω χορηγία θα υποστηρίξει την έρευνα για την ανάπτυξη μιας εύρωστης μεθοδολογίας για τον προσδιορισμό και την εκτίμηση των λανθασμένων παραμέτρων των γραμμών μεταφοράς που είναι αποθηκευμένες στη βάση δεδομένων των κέντρων ελέγχου των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα σφάλματα στις παραμέτρους των γραμμών, σημειώνεται, μπορεί να οφείλονται σε μη ενημερωμένες βάσεις δεδομένων, ανακριβή δεδομένα ή αλλαγές στις ιδιότητες των γραμμών μετά από επισκευές. Πρόκειται, όπως επισημαίνεται, για έναν σημαντικό ερευνητικό τομέα με τη δυνατότητα βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των συστημάτων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, αποφεύγοντας τις περιττές βλάβες και ενδεχομένως, τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές.
Ο αντίκτυπος της προτεινόμενης μεθόδου αναμένεται επίσης να φανεί μέσω της μείωσης του κόστους λειτουργίας των εταιρειών παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Μάρκος Ασπρου έλαβε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η έρευνά του εποπτεύεται από τον δρ Ηλία Κυριακίδη, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου και μέλος του Ερευνητικού Κέντρου Ευφυών Συστημάτων και Δικτύων “Κοίος”.