Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Μόνο Καλά Νέα

Η Καλαμάτα θέτει υποψηφιότητα για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης
Πρόταση για να επιλεγεί η Καλαμάτα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 ετοιμάζει ο Δήμος Καλαμάτας, η οποία θα παρουσιαστεί επισήμως σήμερα.
Ο Δήμος έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία, ενημερώνοντας σημαντικές προσωπικότητες της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας για την υποστήριξη του αιτήματος. Μάλιστα, ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, τόνισε πως η μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχει υπέρ της σημαντικά επιχειρήματα για την επιλογή της καθώς «είναι η πόλη από την οποία ξεκίνησε η επανάσταση του 1821 και εδώ συγκεντρώθηκαν οι ηγέτες του αγώνα για να εκπέμψουν το μήνυμα της αποτίναξης του οθωμανικού ζυγού».
Παράλληλα ο κ. Νίκας σημείωσε στη “Ναυτεμπορική” ότι υπέρ της υποψηφιότητας της Καλαμάτας συνηγορούν η αξιοσημείωτη πολιτιστική της διαδρομή επί δεκαετίες, οι υποδομές που διακονούν τον πολιτισμό με κορυφαία το Μέγαρο Χορού καθώς και οι διεθνείς εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, που διοργανώνεται επί σειρά ετών.
Ο Δήμος Καλαμάτας έχει πληθυσμό 70.130 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Η πόλη είναι κτισμένη στους πρόποδες του όρους Καλάθι (παρυφή του Ταϋγέτου), στην καρδιά του Μεσσηνιακού κόλπου. Απέχει 223 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 215 από την Πάτρα και 715 από τη Θεσσαλονίκη. Έχει εύκρατο μεσογειακό κλίμα με ζεστό χειμώνα και ήπια καλοκαίρια. Καθημερινά, στο ευρύτερο αστικό κέντρο της Καλαμάτας έρχονται και εργάζονται πάνω από 100.000 άνθρωποι από τις διπλανές πόλεις Μεσσήνη, Θουρία, Μελιγαλά, Άρι κ.α.
Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Πελοποννήσου μετά την Πάτρα. Έχει έντονη νυχτερινή ζωή χειμώνα και καλοκαίρι, τον χειμώνα σε διάφορα κουτούκια και bars στο ιστορικό κέντρο, ενώ το καλοκαίρι σε clubs και beach bars δίπλα στη θάλασσα και στο προάστιο της πόλης, τη Βέργα. Στην Καλαμάτα εδρεύει Τ.Ε.Ι. και Σχολές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η πόλη διαθέτει πλήρεις και σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπου μπορεί καθένας να αθληθεί. Τέλος, διαθέτει νέο, σύγχρονο Νοσοκομείο καθώς επίσης και διεθνές αεροδρόμιο.

Το διεθνές βραβείο Marie Curie σε Ελληνες!
foto2Η ερευνητική ομάδα των δρων Θεοδοσίας Μάινα – Νοκ και Berthold A. Nock από το Ινστιτούτο Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” τιμήθηκε με το αναγνωρισμένου κύρους βραβείο Marie Curie Award για έρευνά τους στη Μοριακή Ραδιοφαρμακευτική. Στην έρευνα συμμετέχουν επίσης Έλληνες από το Παν. Πατρών, το Α.Π.Θ. και το Imperial.
H απονομή έγινε στο πρόσφατο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πυρηνικής Ιατρικής (European Association of Nuclear Medicine, ΕΑΝΜ) στη Λυών της Γαλλίας (19–23 Οκτωβρίου 2013).
Το βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα για μια νέα μέθοδο με ελπιδοφόρα αποτελέσματα για τη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου. Πρόκειται για την πρωτότυπη ερευνητική εργασία της στον τομέα των πεπτιδικών ραδιοφαρμάκων – «ραδιοπεπτιδίων», η οποία βρίσκει εφαρμογή στη διάγνωση, σταδιοποίηση και θεραπεία καρκίνου με χρήση πεπτιδικών ραδιοφαρμάκων.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο ιστότοπος “goodnews.gr” οι ερευνητές έδειξαν ότι, με την ταυτόχρονη χορήγηση επιλεγμένου ενζυμικού αναστολέα και πεπτιδικού ραδιοφάρμακου, παράγωγου γαστρίνης, μπορεί να επιτευχθεί σταθεροποίηση του ραδιοφάρμακου στην κυκλοφορία του αίματος και εντυπωσιακή αύξηση πρόσληψης στις καρκινικές εστίες. Η επιτυχία της νέας αυτής μεθόδου έχει επιβεβαιωθεί προκλινικά σε πληθώρα ραδιοπεπτιδίων με πιθανή εφαρμογή σε ευρύ φάσμα ανθρώπινων καρκινωμάτων. Πρόκειται για μεθοδολογία που αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τη διαγνωστική ευαισθησία και θεραπευτική αποτελεσματικότητα των πεπτιδικών ραδιοφαρμάκων.
Εκτός των 2 ερευνητών, στην ομάδα συμμετέχουν οι υποψήφιοι διδάκτορες: Αικατερίνη Καλούδη (Βιολόγος, MSci Imperial College, London, UK), Παντελεήμων Μαρσουβανίδης (Χημικός, ΜSci Παν/μιο Πατρών) και Εμμανουήλ Λυμπέρης (Χημικός, ΜSci Α.Π.Θ.). Τέλος, τονίζεται η συμβολή και γενναιόδωρη υποστήριξη των Καθηγητών Marion de Jong και Eric P. Krenning (Nuclear Medicine Department, Erasmus MC, Rotterdam, Netherlands) στην υλοποίηση της ερευνητικής αυτής προσπάθειας.
Το Marie Curie Award απονέμεται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση Πυρηνικής Ιατρικής στην καλύτερη από επιστημονικής απόψεως ερευνητική εργασία που παρουσιάζεται στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης.

“Ζωή” και πάλι στο Κρατικό Κτήμα Βυτίνας
foto gia 3o thema“Ξαναζωντανεύει” το Κρατικό Κτήμα Βυτίνας, με την ονομασία “Πρότυπος Τριανταφυλλίδειος Σταθμός Ορεινής Οικονομίας” καθώς θα λειτουργήσει και πάλι δασικό φυτώριο, ένας μεγάλος πρότυπος αμπελώνας με παραδοσιακές οινοποιήσιμες ποικιλίες καθώς και φυτώριο παραγωγής υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού. Η σχετική απόφαση και η διάθεση της πίστωσης ύψους 316.000 ευρώ σε βάρος των εσόδων του κληροδοτήματος Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη για την επαναλειτουργία του Κτήματος, υπεγράφη από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρη και Οικονομικών, Ιω. Στουρνάρα. Ο Σταθμός, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, θα ενταχθεί σε δράσεις κατάρτισης – εκπαίδευσης – πρακτικής άσκησης γεωπόνων, τεχνολόγων γεωπονίας και νέων αγροτών. Τα προγράμματα επιμόρφωσης φοιτητών, μαθητών και αγροτών θα αφορούν στην καλλιέργεια των παραπάνω φυτικών ειδών, την εφαρμογή βιολογικών συστημάτων καλλιέργειας, την εφαρμογή συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής και όλα αυτά, σε εναρμόνιση με την προστασία του περιβάλλοντος.
«Στρατηγική μας επιλογή είναι και η ανάπτυξη της ορεινής μας οικονομίας. Προς την κατεύθυνση αυτή “αναζωογονούμε” το Κρατικό Κτήμα Βυτίνας», δήλωσε ο κ. Τσαυτάρης, προσθέτοντας πως «θα συμβάλλει στην ενίσχυση της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων που παράγονται στην ορεινή Ελλάδα και εμείς θα το υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα