Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Μόνο καλά νεά

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ – ΕΥΟΣΜΟΥ
Δημιουργία Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου
Στην ίδρυση Δημοτικού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου προχωρά ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου, μετά την ίδρυση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας και του Κέντρου διά βίου μάθησης. Η παρουσίαση του προγράμματος των εισηγήσεων και του θεματικού περιεχομένου τους θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου, ενώ τα μαθήματα θα διαρκέσουν από τις 22 Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου.
Μέχρι στιγμής έχουν οριστεί δύο κύκλοι μαθημάτων που αφορούν τα θέματα της υγείας, πρόληψης και θεραπείας και τα ζητήματα ψυχικής υγείας. Οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται τα απογεύματα, ενώ η εγγραφή και η παρακολούθηση είναι δωρεάν και δικαίωμα εγγραφής έχουν οι ενήλικες.
Μετά τη λήξη της εκπαιδευτικής περιόδου, θα απονεμηθεί βεβαίωση παρακολούθησης σε όσους έχουν παρακολουθήσει τα δύο τρίτα των διαλέξεων.

2ΣΕ ΗΜΑΘΙΑ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗ
Κατασκευή επτά αιολικών πάρκων
Εγκρίθηκαν με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία 7 μεγάλων Αιολικών σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, συνολικής ισχύος 465 MW, στο όρος Βέρμιο εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Βέροιας και Νάουσας του Νομού Ημαθίας και του Δήμου Εορδαίας του Νομού Κοζάνης, καθώς και των συμπληρωματικών τεχνικών έργων που απαιτούνται για την κατασκευή και λειτουργία των αιολικών πάρκων.
Η κατασκευή των έργων αυτών θα αποφέρει περίπου 558 εκατ. ευρώ στην πραγματική οικονομία, ενώ με την έναρξη λειτουργίας τους θα προσφέρουν ετησίως περίπου 1.075 GWh πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, που αντιστοιχεί περίπου στο 2% της ηλεκτρικής ζήτησης στο διασυνδεδεμένο ηλεκτρικό σύστημα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Το τελευταίο διάστημα έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι γι’ άλλα 16 μεγάλα αιολικά πάρκα στο ηπειρωτικό σύστημα και στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, συνολικής ισχύος 422,7 MW, η κατασκευή των οποίων θα αποφέρει περίπου 507 εκατ. ευρώ στην πραγματική οικονομία.
Η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (πρόκειται για τα νησιά Νάξο, Πάρο, Τήνο και Ανδρο) καθώς και της διασύνδεσής τους με το ηπειρωτικό δίκτυο θα συμβάλει στην επίλυση του ενεργειακού προβλήματος των νησιών ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ θα επιτρέψει την παύση λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν τώρα με ντίζελ και μαζούτ, μειώνοντας το κόστος ηλεκτροπαραγωγής και τη ρύπανση του περιβάλλοντος.
Η λειτουργία των αιολικών πάρκων συνεπάγεται, επίσης, σημαντικά έσοδα τόσο για την τοπική Αυτοδιοίκηση, που εισπράττει ένα μέρος του κύκλου εργασιών, όσο και για τους κατοίκους των περιοχών για τους οποίους προβλέπονται επιστροφές μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Περιοχές με ελληνικά ονόματα
Περίπου 42 χιλιόμετρα ανατολικά της Μελβούρνης, στη σειρά του όρους “Dandenong Ragers” υπάρχουν δύο πανέμορφα εξωτερικά προάστια που έχουν ελληνικότατα ονόματα. Πρόκειται για το Καλόραμα και την Κάλλιστα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Herald Sun” τα ελληνικά ονόματα έδωσε στην περιοχή, στις Αρχές του περασμένου αιώνα, η Αγγλίδα στην καταγωγή Τζούντι Ιστοφ.
Η Ιστοφ ήταν λάτρης της Ελλάδας και γνώριζε αρχαία ελληνικά. Οταν, λοιπόν, πήγε στην πανέμορφη περιοχή εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ που αποφάσισε να δώσει στις δυο τοποθεσίες ελληνικά ονόματα με τα οποία έχουν πλέον καθιερωθεί και είναι γνωστά ως εξωτερικά προάστια της πόλης.
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ, δεν είναι οι μοναδικές περιοχές της Αυστραλίας που έχουν ελληνικά ονόματα.
Στην Τασμανία τα πιο ψηλά βουνά της, έχουν ονόματα ελληνικών βουνών. Αυτά είναι τα: Οσσα, Όλυμπος, Κίσαβος, Παρνασσός κ.ά. Τα έδωσε ένας Αγγλος περιηγητής, λάτρης της αρχαίας Ελλάδας, όταν επισκέφτηκε, πριν από δύο και πλέον αιώνες το νησί.
Στη Βικτόρια υπάρχει χωριό Λήμνος. Το όνομα δόθηκε από Αυστραλούς στρατιώτες που πέρασαν από τη Λήμνο κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.
Στη Βικτόρια υπάρχουν οι καταρράκτες Διαμαντίνα που πήραν το όνομά τους από την Διαμαντίνα Ρόμα η οποία έφτασε στην Αυστραλία τον 19ο αιώνα ως γυναίκα Βρετανού κυβερνήτη του Κουίνσλαντ. Στην ίδια πολιτεία υπάρχει και πόλη με το όνομα Ρόμα.
Τέλος, Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος και ονόματα άλλων ελληνικών νησιών έχουν δοθεί σε… ξενοδοχεία της πιο κοσμικής και τουριστικής περιοχής της Αυστραλίας, τη Χρυσή Ακτή  της πολιτείας του Κουίνσλαντ.

3Ο ελληνικός κινηματογράφος “ξαναζωντανεύει” στη Μελβούρνη
ΑΠΕ » Ο θερινός κινηματογράφος, μία αγαπημένη ψυχαγωγία των Ελλήνων, θα αναβιώσει στον υπαίθριο χώρο του Ελληνικού Μουσείου της Μελβούρνης φέτος.
Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου κάθε Σάββατο βράδυ από την 1η Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου με γενικό τίτλο “Θερινό σινεμά και παγωτό” θα προβάλλονται παλιές ελληνικές ταινίες όπως “Τα Κόκκινα Φανάρια”, “Το Κορίτσι με τα Μαύρα”, “Κοινωνία Ώρα Μηδέν” κ.ά. που θα έχουν και αγγλικούς υπότιτλους.
Οι εμπνευστές πιστεύουν πως κανείς δεν θα μπορέσει να αντισταθεί στην ομορφιά μιας καλοκαιρινής νύχτας (αν το επιτρέψει ο άστατος καιρός της Μελβούρνης) με μια ιστορία της 7ης τέχνης να “ξεδιπλώνεται” στην οθόνη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα