» Επισημάνσεις στο 10ο Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας, εν μέσω κλιματικής κρίσης
Μονόδρομο αποτελεί η στροφή των σύγχρονων κοινωνιών σε “πράσινες” μορφές ενέργειας και στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων καθώς η κλιματική κρίση εντείνεται χρόνο με τον χρόνο. Ωστόσο την ίδια στιγμή, αναζητείται η “χρυσή τομή” ώστε η μετάβαση στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να μην γίνει σε βάρος ούτε του φυσικού περιβάλλοντος αλλά ούτε και των τοπικών κοινωνιών.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, στο 10ο Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας που πραγματοποιείται στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (ΙΕΤ) στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου (Ίδρυμα “Αγία Σοφία”).
Το Σχολείο, που θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου, διοργανώνεται από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, το Εργαστήριο Δημοσιογραφικών Σπουδών και Επικοινωνιακών Εφαρμογών του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ και το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αποκορώνου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου, σε συνεργασία με τους Δήμους Ρεθύμνης και Ανωγείων και το ΕΒΕ Χανίων.
«ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ»
Ο ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Πέτρος Λυμπεράκης στην εισήγησή του σχολιάζοντας μια φράση του γ.γ. του ΟΗΕ -ο οποίος δήλωσε ότι “η ανθρωπότητα είναι σε πόλεμο με τη φύση κι αυτό τον πόλεμο τον χάνουμε”- σημείωσε ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε ποιες είναι αυτές «οι πολεμικές δράσεις μας απέναντι στη φύση» και ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσουμε για την κήρυξη μιας «μονομερούς εκεχειρίας».
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), «με τρόπο τέτοιο όμως ώστε να μην γίνεται ζημιά στη φύση».
«Δεν είναι δύσκολο να βρεθεί η “χρυσή τομή” ώστε και τις ανάγκες μας να καλύπτουμε αλλά και να βοηθάμε τη φύση. Ειδικά στην Κρήτη υπάρχουν μελέτες από το Πολυτεχνείο Κρήτης, αλλά και προσεγγίσεις από κινήματα και φορείς που δείχνουν ένα τέτοιο δρόμο», επεσήμανε ο κ. Λυμπεράκης και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να βρεθεί το κατάλληλο «μείγμα» των ΑΠΕ που παράγονται για εμπορική χρήση και εκείνων είναι για ιδιοπαραγωγή.
Τόνισε ακόμα ότι η τεχνολογία δίνει πολλές δυνατότητες, ωστόσο, απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις για το τι τεχνολογία, πώς και πού θα χρησιμοποιηθεί, ενώ τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης του θεσμικού πλαισίου των ενεργειακών κοινοτήτων – συνεταιρισμών προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να έχουν λόγο και να συμμετέχουν ενεργά στην εγκατάσταση ΑΠΕ.
ΑΠΕ – ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ -ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
Ο χημικός μηχανικός M.Sc. PhD Γιάννης Βουρδουμπάς υπογράμμισε ότι οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι πλέον ορατές σε όλο τον πλανήτη και συνεπώς οι κοινωνίες θα πρέπει άμεσα να απεξαρτηθούν από τα περιβαλλοντικά επιζήμια ορυκτά καύσιμα.
Ειδικότερα, για την Κρήτη, σημείωσε ότι για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί εξαρτάται σε ποσοστό λίγο λιγότερο από το 80% από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ τόνισε ότι στόχος είναι έως το 2050 να υπάρξει αποκλειστική παραγωγή “καθαρής” ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ο κ. Βουρδουμπάς οι κοινωνίες θα πρέπει να κινηθούν σε τρεις άξονες: στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων, στην παραγωγή ΑΠΕ και στην επαναχρησιμοποίηση πόρων, συγκεκριμένα υδάτινων πόρων, που θεωρούνται υποβαθμισμένοι αλλά με κατάλληλη επεξεργασία μπορούν να αξιοποιηθούν. Αντίστοιχα, πρόσθεσε ο κ. Βουρδουμπάς, θα πρέπει να εξεταστεί η συστηματική χρήση θαλάσσιων πόρων αφού προηγουμένως γίνει αφαλάτωση.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Η δικηγόρος και συνεργάτιδα του Παρατηρητηρίου Περιβαλλοντικού Δικαίου Δυτικής Κρήτης Μαρία Μανιαδάκη αναφέρθηκε στις νέες τεχνολογίες παρακολούθησης και εφαρμογής του περιβαλλοντικού δικαίου.
Ανέλυσε το ευρωπαϊκό και ελληνικό δίκαιο που διέπουν τις τεχνολογίες τηλεπισκόπησης – παρακολούθησης και παρατήρησης της Γης, υπογράμμισε τη σημαντική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων και του Δικαστηρίου της Ε.Ε., ενώ επεσήμανε ότι ζητούμενο είναι το υψηλό επίπεδο περιβαλλοντικής προστασίας.
Τόνισε επίσης την ανάγκη επαλήθευσης των συλλεγόμενων δεδομένων και την απαραίτητη επεξεργασία τους σύμφωνα με τη νομοθεσία προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων.
Τέλος, σημείωσε ότι είναι «αναγκαίο ένα συγκεκριμένο ξεκάθαρο ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο θα προωθήσει μια ευρύτερη χρήση των τεχνολογιών τηλεπιστόπησης προς τον σκοπό προστασίας του περιβάλλοντος».