Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Μονόδρομος η βιολογική καλλιέργεια

Μονόδρομος για την υγεία αλλά και τη βιωσιμότητα των παραγωγών, είναι η βιολογική καλλιέργεια. Αυτό μεταξύ άλλων επισημάνθηκε στη χθεσινή εκδήλωση – συζήτηση για την αξία των βιολογικών προϊόντων στο πλαίσιο του “Φεστιβάλ Γης” που συνεχίζεται και σήμερα στον χώρο της Δυτ. Τάφρου.
Δίνοντας στοιχεία για τις αναλύσεις υπολειμματικότητας σε βιολογικά προϊόντα ο κ. Γιώργος Καλλιτεράκης αντιπρόεδρος του συλλόγου βιοκαλλιεργητών Δυτ. Κρήτης τόνισε πως «δείχνουν ότι σε ποσοστό από 94% έως και 100% τα βιολογικά προϊόντα που ελέγχθηκαν είναι καθαρά από φυτοφάρμακα. Λένε κάποιοι ότι είναι πιο ακριβά από τα συμβατικά. Για αυτό θα ήθελα να πω ότι τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν 30% λιγότερο νερό από τα συμβατικά και αυτό μηδενίζει τη διαφορά της τιμής! Δηλαδή τα βιολογικά έχουν περισσότερη σάρκα, το συμβατικό μπορεί να είναι φτηνότερο αλλά ο καταναλωτής αγοράζει νερό!».
Ο κ. Καλλιτεράκης σημείωσε πως άλλες χώρες στην Ευρώπη και όχι μόνο έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα στη βιολογική καλλιέργεια κοιτάζοντας πλέον και το ενεργειακό αποτύπωμα που αφήνει η παραγωγή τους και δουλεύοντας περισσότερο με την ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης των καταναλωτών και των αγροτών.
Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου σημείωσε πως τα επόμενα χρόνια η βιολογική καλλιέργεια από ανάγκη θα αποκτήσει χαρακτήρα βιωσιμότητας για τους παραγωγούς. «Είμαι
27χρόνια βιοκαλλιεργητής και δεν έχω αγοράσει λιπάσματα. Τώρα οι τιμές τους έχουν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί και το ίδιο και τα φυτοφάρμακα . Πιστεύω πως σε λίγο θα γίνει ανάγκη για τους παραγωγούς η βιολογική καλλιέργεια καθώς με τα σημερινά δεδομένα και τις ιδιαιτερότητες των δικών μας εκμεταλλεύσεων (μικροί κλήροι) σε λίγο δεν θα είναι βιώσιμες».

ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ

«Η καλλιέργεια και κατανάλωση των βιολογικών αποτελεί απλή λογική. Τρώμε υγιεινά, προστατεύουμε το περιβάλλον. Και ο καταναλωτής που παλαιότερα ήταν πιο καχύποπτος στρέφετε ολοένα και περισσότερο στα βιολογικά» ανέφερε ο κ. Δημήτρης Βαμβουνάκης γεν. Γραμματέας του συνεταιρισμού “Γαία” που συμπληρώνει 25 χρόνια στην προώθηση βιολογικών προϊόντων στα Χανιά. Ο κ. Βαμβουνάκης τόνισε πως ο στόχος της Ε.Ε. η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων να φτάσει στο 25% τα επόμενα χρόνια αποτελεί θετική εξέλιξη. O ίδιος τόνισε πως υπάρχει ανάγκη στήριξης των βιολογικών προϊόντων έτσι ώστε να πειστεί ο κόσμος ότι θα πρέπει να τα καταναλώσει. «Η ενημέρωση και η γνώση είναι πολύ σημαντική! Θέλουμε το κράτος να διαλαλήσει το βιολογικό! Όπως έγινε με τα εμβόλια όπου πείστηκε ο περισσότερος κόσμος ότι θα πρέπει να τα κάνει κάτι παρόμοιο πρέπει να γίνει με τα βιολογικά προϊόντα. Ότι δεν είναι κάτι που απλά βρίσκεται στη “μόδα” αλλά η απλή λογική» είπε.
Τέλος από τον τον πιστοποιητικό οργανισμός IRIS ομιλήτρια ήταν η κ. Μαρία Χατζηδάκη. Η κ. Χατζηδάκη προέτρεψε τους καταναλωτές «να εμπιστεύονται τυφλά τα βιολογικά προϊόντα καθώς είναι τα πλέον ελεγμένα προϊόντα σε αντίθεση με τα μη βιολογικά και μη πιστοποιημένα για τα οποία κανείς δεν γνωρίζει πως παράχθηκαν. Τα βιολογικά υφίστανται σωρεία ελέγχων από τους φορείς πιστοποίησης που με τη σειρά τους ελέγχονται σε ετήσια βάση από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».
Σήμερα οι συζητήσεις που θα γίνουν αφορούν το χαρούπι της Κρήτης και τη θέση του στη διατροφική αλυσίδα και την έξυπνη γεωργία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα