Η πανδημία του κορωνοϊού, τα μακροχρόνια οικονομικά της ΕΕ η ένταση στα σύνορα της ΕΕ και της Ελλάδας, με την Τουρκία, συζητήθηκαν στην μονοήμερη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Τρίτη που μας πέρασε, στις Βρυξέλλες, αντί για το Στρασβούργο, και διήρκεσε μόνο μια ημέρα λόγω των ανησυχιών που εγείρει η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Την Τρίτη πρωί, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν το θέμα της έξαρσης του COVID-19 με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο, τονίζοντας την ανάγκη να επιβραδυνθεί η εξάπλωσή του σε όλη την Ευρώπη.. Τα σημεία που κυριάρχησαν στη συζήτηση στο θέμα αυτό ήταν:
• Έπαινοι για την ανταπόκριση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού
• Διαγνωστικά εργαλεία, μάσκες και συσκευές υποβοήθησης του αναπνευστικού να παράγονται στην ΕΕ
• Τα κράτη μέλη να έχουν τη δυνατότητα αγοράς σχετικού εξοπλισμού
• Οι ευρωβουλευτές απηύθυναν, επίσης, έκκληση αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της ΕΕ και ζήτησαν τη διάθεση πόρων για την έρευνα γύρω από τον ιό.
Ως προς την αποτυχία των ηγετών της ΕΕ να καταλήξουν σε συμφωνία για τον μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, οι ευρωβουλευτές επέκριναν την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Τσαρλς Μισέλ, για έλλειψη φιλοδοξίας και τόνισαν ότι δεν θα εγκρίνουν μια κακή συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τα επόμενα επτά χρόνια. Να θυμηθούμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει και την πρόθεση και την εξουσία, λόγω συναπόφασης, να επιβάλει την αύξηση των πόρων για να χρηματοδοτηθούν και νέες πολιτικές, όπως της ψηφιοποίησης, της ασφάλειας, της καινοτομίας της πράσινης Ευρώπης και άλλων νέων πολιτικών, χωρίς απαραίτητα τη μείωση των δαπανών για τη γεωργία και τη συνοχή.
Στην τουρκική πίεση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, οι συζητήσεις για τη στάση της ΕΕ καταλήγουν στο ότι η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τα σύνορά της με την Τουρκία, σύμφωνα με τις δηλώσεις από τους ευρωβουλευτές. Πολλοί τόνισαν, ακόμη, ότι η ΕΕ πρέπει να αποφύγει την επανάληψη της προσφυγικής κρίσης του 2015 και να επικαιροποιήσει τους κοινούς κανόνες για το άσυλο. Ανοικτά παραμένουν και τα σημεία που δημιουργούν ανησυχία όπως η ανθρωπιστική κατάσταση τόσο στα ελληνοτουρκικά σύνορα όσο και στα ελληνικά νησιά, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι χιλιάδες αιτούντες άσυλο, πολλοί από αυτούς ασυνόδευτοι ανήλικοι.
Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία
Σε συνέντευξη του αρμόδιου για την κυκλική οικονομία επιτρόπου της Κομισιόν, στις 11 Μαρτίου 2020, επιχειρείται να δοθεί ένα μεγάλο βήμα για την οικονομία του μέλλοντος με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και από πλευράς πόρων.
Το σημερινό μοντέλο λόγω και της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού και της κατανάλωσης, μας ωθεί πιο κοντά σε μια κρίση των πόρων και πρέπει να επιτευχθεί αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από την εξόρυξη των πρωτογενών πόρων και των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων.
Η κυκλική οικονομία είναι ο δρόμος προς μια πιο βιώσιμη χρήση των πόρων, διότι πρόκειται για πιο βιώσιμη παραγωγή, πιο βιώσιμη κατανάλωση και καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων.
Το νέο Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία έχει τρεις στόχους. Θέλουμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, να ενδυναμώσουμε τους καταναλωτές και να προστατεύσουμε ταυτόχρονα το περιβάλλον.
Αυτοί οι στόχοι σημαίνουν κυρίως:
• τα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να διαρκούν περισσότερο, να είναι πιο εύκολο να επισκευαστούν και να αναβαθμιστούν, να ανακυκλωθούν ευκολότερα και να επαναχρησιμοποιηθούν ευκολότερα.
• οι καταναλωτές θα προστατεύονται καλύτερα, με πραγματικό δικαίωμα επισκευής.
• δύναμη στους καταναλωτές μέσω καλύτερης πληροφόρησης σχετικά με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.
• τα πράσινα προϊόντα πρέπει να αποτελέσουν τον κανόνα μεταξύ των πολιτών, αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε από τους εαυτούς μας, τις δημόσιες αρχές.
• στόχος είναι οι τομείς όπου η κυκλικότητα θα έχει το μέγιστο αποτέλεσμα. Περιλαμβάνει ηλεκτρονικά και ΤΠΕ, πλαστικά, υφάσματα, συσκευασίες, μπαταρίες και οχήματα, κατασκευές και κτήρια, τρόφιμα, νερό και θρεπτικά συστατικά.
• μετατροπή στους τομείς σε κυκλικά συστήματα όπου τα απόβλητα μειώνονται στο ελάχιστο.
• επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των συσκευασιών, υποχρεωτικό ανακυκλωμένο πλαστικό περιεχόμενο και μείωση των αποβλήτων.
• προσοχή θα δοθεί επίσης τους τομείς που δημιουργούν μεγάλη πίεση στο περιβάλλον μας – την κατασκευή, τις μεταφορές και τα τρόφιμα.
Μια νέα στρατηγική για τις ΜΜΕ
Στην αρχή της τρέχουσας εβδομάδας ανακοινώθηκε μεγαλόπνοο σχέδιο από την Κομισιόν για τη δημιουργία έτοιμων να ανταποκριθούν προς το μέλλον επιχειρήσεων, με μια νέα βιομηχανική στρατηγική για μια παγκόσμια ανταγωνιστική, πράσινη και ψηφιακή Ευρώπη.
Οι ΜΜΕ διαδραματίζουν βασικό ρόλο στον βιομηχανικό ιστό της Ευρώπης, παρέχοντας δύο από τρεις θέσεις απασχόλησης. Η στρατηγική στοχεύει να βοηθήσει τις ΜΜΕ να οδηγήσουν τις δίδυμες μεταβάσεις (προς την κλιματική ουδετερότητα και την ψηφιακή ανάπτυξη), πράγμα που σημαίνει επίσης την εξασφάλιση της πρόσβασης στις σωστές δεξιότητες. Προκειμένου να δημιουργηθεί η ικανότητα των ΜΜΕ για αυτές τις μεταβάσεις, η Επιτροπή θα αναβαθμίσει το ευρωπαϊκό δίκτυο επιχειρήσεων με ειδικούς συμβούλους βιωσιμότητας . Επίσης, θα επεκτείνει τις ψηφιακές βάσεις ψηφιακής καινοτομίας σε όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης, προκειμένου να ενισχύσει τις ΜΜΕ ώστε να ενσωματώσουν τις ψηφιακές καινοτομίες. Θα ανοίξει δυνατότητες εθελοντισμού και κατάρτισης για τις ψηφιακές τεχνολογίες .
Για να καταστεί πιο προσιτή η πρόσβαση των ΜΜΕ στην Ευρώπη, η Επιτροπή θα υποστηρίξει επίσης ένα Ταμείο Αρχικών Δημόσιων Προσφορών για τις ΜΜΕ στο πλαίσιο του προγράμματος InvestEU για τις ΜΜΕ. Θα ενισχύσει επίσης τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, με την τόνωση των επενδύσεων σε εταιρείες και ταμεία με επικεφαλής τις γυναίκες. Εξάλλου, η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν τη βοήθεια ενιαίας θυρίδας σε εταιρείες. Ο στόχος είναι να γίνει η Ευρώπη το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσει μια επιχείρηση και να αναπτυχθεί. Θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη σχετικά με το πρότυπο των ευρωπαϊκών κρατών για να μοιραστούν και να υιοθετήσουν τις βέλτιστες πρακτικές για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΜΜΕ υψηλής τεχνολογίας και των νεοσύστατων επιχειρήσεων.