Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Μορφωτικό αγαθό ο “Ερωτόκριτος” για τις επόμενες γενιές

Αιώνιο μορφωτικό αγαθό για τις επόμενες γενιές αποτελεί ο “Ερωτόκριτος” του Β. Κορνάρου, που το βράδυ της Παρασκευής παρουσιάσθηκε συνοδεία μουσικής και ρίμας στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

KOSMOS

“ΟΕρωτόκριτος και η λαϊκή ποιητική παράδοση” ήταν το θέμα της εκδήλωσης της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών- Ίδρυμα Καψωμένου , της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου και της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Αν. Κρήτης.
«Επιλέξαμε αντί να κάνουμε ένα συνέδριο που μπορεί να απευθύνεται σε λιγότερο κόσμο να κάνουμε μια εκδήλωση στην οποία να προσπαθούμε να αναδείξουμε τη σχέση του Ερωτόκριτου με την κριτική μαντινάδα και ρήμα. Πολλοί λένε ότι ο “Ερωτόκριτος” επηρέασε την λαϊκή μουσική παράδοση και από εκεί βγήκαν ρίμες και μαντινάδες και πολλοί το αντίθετο ότι ο “Ερωτόκριτος” προέκυψε από τη λαϊκή μουσική παράδοση» τόνισε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρος του Ιδρύματος Καψωμένου κ. Ερατοσθένης Καψωμένος.
Ο ίδιος επισήμανε ότι ο “Ερωτόκριτος” είναι το πιο κοντινό, το πιο συγγενές στη λαϊκή παράδοση για αυτό και ο λαός δεν το ξεχωρίζει το έχει κάνει δικό του.
Αναφορικά με την επικαιρότητα του “Ερωτόκριτου” ειδικά σήμερα ο κ. Καψωμένος υπογράμμισε
ότι «ο “Ερωτόκριτος” είναι ένας πολιτισμός του λόγου σε μια εποχή που έχει κυριαρχήσει η παθητική κουλτούρα της εικόνας. Κάθεσαι και βλέπεις την εικόνα και δεν χρειάζεται ο εγκέφαλος για να λειτουργήσει. Η κουλτούρα της εικόνας αχρηστεύει ένα μεγάλος μέρος των δυνατοτήτων του ανθρώπινου εγκεφάλου, μας κάνει φτωχότερους και περιορισμένης νοημοσύνης. Δεν πρέπει να χάσουμε το σπουδαίο αυτό προσόν της παράδοσης μας – τον Ερωτόκριτο- που είναι μορφωτικό αγαθό για τα παιδιά και τα εγγόνια μας».
O εκπαιδευτικός κ. Κ. Πατεράκης που απήγγειλε στίχους του “Ερωτόκριτου” σημείωσε ότι ως δάσκαλος θεώρησε υποχρέωση να μάθει απ’ έξω έργο προκειμένου να μπορεί να το μεταλαμπαδεύσει στους μαθητές του. Για το αν μπορεί ο “Ερωτόκριτος” να εμπνεύσει τους σημερινούς νέους ο κ. Πατεράκης τόνισε πως «βεβαίως και μπορεί να εμπνεύσει γιατί είναι ένα παγκόσμιο έργο, χρησιμοποιεί ένα πλούσιο λεξιλόγιο και χρησιμοποιείται και στην ομιλούμενη.»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα