Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Μόρια: Μεγάλη ανησυχία μετά την καταστροφή

» Ανακοίνωση 31 οργανώσεων για την φωτιά στο camp

Επρόκειτο για ένα πολύ θλιβερό συμβάν με απροσδιόριστες συνέπειες στην ασφαλή διαβίωση των προσφύγων αλλά και την καθημερινότητα των κατοίκων της Λέσβου. Μιλάμε για 13.000 ανθρώπινες ψυχές, για άγνωστη τύχη και εξέλιξη αναφορικά με την ασφάλειά τους.
Παράλληλα όμως και οι κάτοικοι του νησιού δικαιολογημένα ανησυχούν σοβαρά μετά την καταστροφική πυρκαγιά αφού κανείς δεν μπορεί πλέον να τους εγγυηθεί την ομαλή διαβίωσή τους, αφού ούτως ή άλλων οι χιλιάδες των προσφύγων είναι απελπισμένοι, καταπονημένοι και ουσιαστικά χωρίς κατάλλυμα.
Οι ευθύνες των κυβερνήσεων για το δράμα της Μόρια είναι αμέτρητες και το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί με βεβιασμένες ενέργειες. Η δε τωρινή κυβέρνηση απλά αδιαφόρησε για μια ακόμη φορά.
Απομένει λοιπόν να δούμε και από την ΕΕ τι θα γίνει με τις διαβεβαιώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, αλλά και της προέδρου, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ότι η ΕΕ θα βρεθεί στο πλευρό της Ελλάδας μετά από αυτήν πολύ δυσάρεστη εξέλιξη.
Στο μεταξύ η ΜΚΟ – Oxfam κατηγόρησε ευθέως την Ελλάδα και την ΕΕ για την κατάσταση της Μόρια, θεωρώντας ότι ήταν αναμενόμενο να συμβεί κάποια στιγμή αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη.

Τι λένε 31 οργανώσεις – Μ.Κ.Ο.
Εν τω μεταξύ, 31 οργανώσεις σε κοινή τους ανακοίνωση παίρνουν θέση για την τραγωδία της Μόρια και εκφράζουν την βαθιά τους ανησυχία για την τύχη των χιλιάδων προσφύγων, κάνοντας παράλληλα προτάσεις για την επίλυση αυτής της δύσκολης κατάστασης.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Σε συνέχεια των άκρως ανησυχητικών εξελίξεων από τη χθεσινή πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, στη Λέσβο, 31 οργανώσεις καλούν την ελληνική κυβέρνηση να παράσχει άμεση βοήθεια στους ανθρώπους που έμειναν χωρίς στέγη. Οι πληγέντες, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά και ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να μεταφερθούν με προσοχή σε ασφαλείς συνθήκες στην ενδοχώρα.
Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη μεταφορά ευάλωτων ομάδων, μεταξύ των οποίων τα ασυνόδευτα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, τα άτομα με αναπηρία, τα άτομα με ιατρικές και ψυχικές παθήσεις και οι ηλικιωμένοι. Στα άτομα που έχουν διαγνωστεί με Covid-19, θα πρέπει να δοθεί ασφαλής στέγαση για το διάστημα της καραντίνας, όπως και πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία, εάν είναι απαραίτητο.
Η μεταφορά των ανθρώπων από τη Λέσβο στην ενδοχώρα απαιτεί έκτακτες λύσεις, σχετικές και με την τρέχουσα κατάσταση πολλών δομών φιλοξενίας στην ενδοχώρα, που είναι υπερπλήρεις. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να εργαστούν πάνω σε ένα συνεκτικό σχέδιο που θα μεγιστοποιεί το σύνολο των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων και καλούμε για άλλη μία φορά τις ηγεσίες των κρατών μελών της ΕΕ, να μοιραστούν την ευθύνη για την υποδοχή και υποστήριξη των αιτούντων άσυλο, τώρα, περισσότερο από ποτέ.
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, προέχει ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε προσπάθειας ανταπόκρισης στην πυρκαγιά, στη Μόρια και να αποφευχθεί η χρήσης βίας ή εμπρηστικών δηλώσεων. Απεναντίας, θα πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα αποκλιμάκωσης προς αποφυγή περαιτέρω βλάβης.
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Να μην ξαναγεννηθεί το ίδιο σύστημα απάνθρωπης κράτησης από τις στάχτες της Μόρια»
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, σε ανακοίνωσή τους, κάλεσαν τις ελληνικές αρχές και τις αρχές της ΕΕ να μεταφέρουν αμέσως τους ανθρώπους από το νησί σε ένα ασφαλές μέρος.
Όλες οι ιατρικές υπηρεσίες που ήταν διαθέσιμες για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, έχουν διακοπεί, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών που προσφέρει  η παιδιατρική κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οι άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί εδώ και πέντε χρόνια, έχουν οδηγήσει σε απόγνωση και εντάσεις, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι ΓΧΣ. «Η κατάσταση επιδεινώθηκε τους τελευταίους πέντε μήνες  λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων που τέθηκε στον καταυλισμό, με τη δικαιολογία ότι πρόκειται για μέτρο προάσπισης της δημόσιας υγείας εν μέσω πανδημίας COVID-19.
Μετά την πρόσφατη επιβεβαίωση θετικών περιστατικών COVID-19 μεταξύ των ανθρώπων που ζουν στον καταυλισμό, οι επιπλέον περιορισμοί  έκαναν την κατάσταση αφόρητη».
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πιέζουν εδώ και εβδομάδες τις ελληνικές αρχές υγείας και μετανάστευσης να καταρτίσουν ένα κατάλληλο πλάνο αντιμετώπισης της COVID για τη Μόρια, που να βασίζεται στη συνεργασία των ανθρώπων και να διασφαλίζει την  αξιοπρέπεια στους ασθενείς και σε εκείνους που έχουν μολυνθεί.
«Οι ελληνικές αρχές απέτυχαν στο να δημιουργήσουν ένα τέτοιο πλάνο, η ΕΕ και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ αρνήθηκαν την ευθύνη και δεν έκαναν σχεδόν τίποτα για να επιλύσουν αυτήν την κατάσταση», λέει η  Aurelie Ponthieu, σύμβουλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε θέματα εκτοπισμού.
«Η εσκεμμένη πρόκληση ανθρώπινων δεινών και βίας από ευρωπαϊκές και ελληνικές μεταναστευτικές πολιτικές ευθύνεται για την πυρκαγιά και δεν μπορούμε παρά να ελπίζουμε ότι το ίδιο σύστημα απάνθρωπης κράτησης δεν θα ξαναγεννηθεί από  τις στάχτες της Μόρια».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα