Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής που μαστίζει τις σύγχρονες κοινωνίες δεν είναι ο μοναδικός λόγος καρδιακών επεισοδίων, λένε οι επιστήμονες που βρήκαν… φραγμένες αρτηρίες και σε μούμιες.
Συγκεκριμένα μελέτη που έγινε σε αιγυπτιακές μούμιες ηλικίας περίπου 4.000 ετών, απέδειξε ότι και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν καρδιακά προβλήματα και πολλούς θανάτους από καρδιά και εγκεφαλικά.
Η αρτηριοσκλήρωση, υποτίθεται πως είναι μια ασθένεια του σύγχρονου πολιτισμού, εξηγεί ο δρ. Αντέλ Αλαμ, πυρηνικός καρδιολόγος του Al Azhar University στο Κάιρο. Εξηγείται από την κατανάλωση λάθος τροφών, έλλειψης γυμναστικής, παχυσαρκίας και διαβήτη, προσθέτει.
Ωστόσο, όπως έδειξαν τα ευρήματα των ερευνών που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο καρδιολογίας στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, ίσως τελικά αυτό να μην είναι τόσο ακριβές. Οι επιστήμονες μελέτησαν μούμιες -εκτός από την Αίγυπτο- από το Περού, την Αλάσκα, την Νεβάδα και την Μογγολία. Και τούτο επειδή ο δρ. Αλλαμ ήθελε να απαντήσει στις θεωρίες που ήθελαν τις αιγυπτιακές μούμιες να προέρχονται από πλούσιες ελίτ που τρέφονταν με λιπαρά μη υγιεινά φαγητά. Τελικά οι ερευνητές “δούλεψαν” με 76 μούμιες, από κάθε γωνιά του πλανήτη και ανακάλυψαν πως το 38% από αυτές παρουσίαζαν ασθένειες των αρτηριών, με ηλικία θανάτου των περισσοτέρων περί τα 37 χρόνια. Η ομάδα των επιστημόνων εξέτασε επίσης 178 ασθενείς με καρκίνο στο Κάιρο, που είχαν ηλικία από 14 μέχρι και 48 χρόνια και ανακάλυψαν πως το 61% από αυτούς παρουσίαζε σκλήρυνση των αρτηριών. “Δεν υπήρχαν και πολλές διαφοροποιήσεις μεταξύ των ασθενών και των μουμιοποιημένων πτωμάτων όσον αφορά τον βαθμό της αρτηριοσκλήρωσης” αναφέρει ο δρ. Αλλαμ που προσθέτει πως τελικά ο κίνδυνος καρδιακού δεν αφορά μόνο τους υποσιτισμένους ή τους παχύσαρκους, αλλά πιθανότατα να ευθύνεται για αυτό η γενετική προδιάθεση. Πέρσι, οι μελετητές εξέτασαν 137 μούμιες. Το ένα τρίτο από αυτές παρουσίαζαν σημάδια αρτηριοσκλήρωσης, ακόμα και εκείνες που υποτίθεται ότι είχαν υγιεινές συνήθειες. “Οι ασθένειες της καρδιάς “κυνηγούν” τον άνθρωπο για περισσότερο από 4.000 χρόνια και δεν έχει καμία σημασία που διαμένουν λέει ο δρ. Ράνταλ Τόμσον, καρδιολόγος του Saint Luke’s Mid America Heart Institute in Kansas City. “Νομίζω πως πρέπει να απενοχοποιηθεί ο σύγχρονος άνθρωπος για τις συνήθειες του. Και πιθανώς να έχουμε “πουλήσει” πολύ την ιδέα ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει τους κινδύνους καρδιακού”, καταλήγει.