Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Μουσικοθεραπεία στο Βενιζέλειο Ωδείο

Μία ακόμη καινοτομία στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων εγκαινιάζει ο Σύνδεσμος για την Διάδοση των Καλών Τεχνών, καθώς από τη νέα χρονιά θα λειτουργήσει τομέας Μουσικοθεραπείας, με ατομικές και ομαδικές συνεδρίες, από πιστοποιημένη μουσικοθεραπεύτρια.

Η Μουσικοθεραπεία εφαρμόζεται παγκοσμίως σε νοσοκομεία, κλινικές, σχολεία, θεραπευτικά ιδρύματα, στην πρώιμη παρέμβαση, σε κέντρα απεξάρτησης κ.α. Στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστοι πιστοποιημένοι μουσικοθεραπευτές ενώ Τομέας Μουσικοθεραπείας σε Ωδεία έχει λειτουργήσει μέχρι στιγμής στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, στο Εθνικό Ωδείο, στο Ωδείο Αλίμου κα
Οι συνεδρίες στο Βενιζέλειο Ωδείο θα γίνονται από τη μουσικοθεραπεύτρια Έλσα Στουρνάρα ΜΑ, Μsc η οποία είναι επίσης μουσικός και κάτοχος Μεταπτυχιακού στη «Μουσικοθεραπεία», από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ενώ έχει λάβει πιστοποιημένη εκπαίδευση στη μέθοδο «Αναλυτικό Μουσικόδραμα της Ξ. Ντακοβάνου». Επιπλέον είίναι τακτικό μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών.
Την θεραπευτική διάσταση της Μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όσοι συμμετέχουν Βιωματικό Σεμινάριο Μουσικοθεραπείας που θα γίνει το Σάββατο 21/9 και ώρα 10.30 στο χώρο του Ωδείου. Το σεμινάριο διάρκειας 3 ωρών, απευθύνεται σε ενηλίκους και θα είναι δωρεάν.
Με αφορμή την λειτουργία του νέου τομέα Μουσικοθεραπείας στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων, μιλήσαμε με την κα Στουρνάρα η οποία έχει συντονίσει ομάδες μουσικοθεραπείας για καρκινοπαθείς και στο χώρο της απεξάρτησης από ουσίες. Επίσης ως μουσικοθεραπεύτρια έχει εργαστεί σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο με παιδιά, εφήβους και ενήλικες με αναπτυξιακές διαταραχές-αναπτυξιακά σύνδρομα, πολυαναπηρίες, μαθησιακές δυσκολίες και ψυχοσυναισθηματικές διαταραχές.

• Τι είναι η Μουσικοθεραπεία
Όπως μας εξηγεί η κα Στουρνάρα, η Μουσικοθεραπεία αποτελεί πλέον ένα διεθνώς καθιερωμένο επάγγελμα υγείας. Αφορά στη χρήση της μουσικής για την επίτευξη μη μουσικών στόχων, στο πλαίσιο μιας θεραπευτικής σχέσης, και στη διάρκεια των συνεδριών της χρησιμοποιούνται παρεμβάσεις, είτε ενεργητικές (παίξιμο μουσικών οργάνων, τραγούδι, σύνθεση κ.α.) είτε δεκτικές (ακρόαση ηχογραφημένης μουσικής, υποβοηθούμενη χαλάρωση κ.α.). Να σημειωθεί πως ο μουσικοθεραπευτής δεσμεύεται από το θεραπευτικό απόρρητο.

• Σε ποιους απευθύνεται
Η Μουσικοθεραπεία απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες που αντιμετωπίζουν αναπτυξιακές αλλά και ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες όπως: Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος, Νοητική αναπηρία, Αναπτυξιακά σύνδρομα,Μαθησιακές δυσκολίες, ΔΕΠ(Υ) , Αγχώδεις Διαταραχές, άλλες ψυχικές διαταραχές αλλά και σε ανθρώπους που θέλουν να κάνουν ένα βαθύτερο ταξίδι αυτογνωσίας. Δεν απαιτείται η γνώση μουσικού οργάνου για τη συμμετοχή σε συνεδρίες μουσικοθεραπείας.

• Η θεραπευτική διάσταση της μουσικής
Η θεραπευτική διάσταση της μουσικής όπως και η χρήση της στη θεραπεία της ψυχής αλλά και των σωματικών συμπτωμάτων είναι γνωστή από τα αρχαία χρονιά. Σύμφωνα με την κα Στουρνάρα, πλέον αποδεικνύεται και επιστημονικά, ότι η μουσική μπορεί να επιδράσει με πολύ άμεσο τρόπο στον κατευνασμό του σωματικού και ψυχικού πόνου, στην έκφραση του συναισθήματος και τη διαχείριση αυτού και να προκαλέσει το βίωμα “μουσικών εμπειριών”, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη λύση εσωτερικών συγκρουσιακών καταστάσεων και να οδηγήσουν στην επαφή με τον “αληθινό εαυτό” μας. Η χρήση της στο πλαίσιο μιας θεραπευτικής σχέσης, μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό θεραπευτικό εργαλείο, με το οποίο επιτυγχάνεται η ανάδυση και επίγνωση πτυχών του ασυνείδητου, γεγονός που προκαλεί την ανακούφιση από ψυχοσυναισθηματικές καταστάσεις που ταλαιπωρούν το άτομο και μπορεί να εκδηλώνονται μέσα από ψυχικά και/ή σωματικά συμπτώματα. Επιπλέον, στη μουσικοθεραπεία δημιουργούμε μια νέα γλώσσα επικοινωνίας, έναν μη λεκτικό κώδικα, μέσα από τον οποίο δίνεται χώρος για να υπάρξουν και να επεξεργαστούν όλα αυτά που δεν μπορούν να ειπωθούν με λογία, λόγω -εγγενούς ή μη- αδυναμίας του ατόμου.
Η ίδια θυμάται την θετική επίδραση της μουσικής σε θεραπευόμενες που έπασχαν από καρκίνο ή εξαρτημένα άτομα από ουσίες, που μέσω της μουσικοθεραπείας “απελευθέρωσαν” συναισθήματα και κατάφεραν να διαχειριστούν δύσκολες εσωτερικές καταστάσεις.
Από την πλευρά το ο Πρόεδρος του Συνδέσμου για την Διάδοση των Καλών Τεχνών στην Κρήτη Γιάννης Αντωνογιαννάκης, τόνισε ότι η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς του Συνδέσμου, θέλοντας να βοηθήσει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής ατόμων – ιδιαίτερα νέων- που αντιμετωπίζουν συναισθηματικές ή αναπτυξιακές δυσκολίες, ώστε να επωφεληθούν από την θεραπευτική διάσταση της μουσικής.

 

Η Μουσικοθεραπεία στο Βενιζέλειο Ωδείο
Στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων, μπορούν να απευθύνονται και να εντάσσονται στο πρόγραμμα μουσικοθεραπείας : παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που αντιμετωπίζουν αναπτυξιακές και/ή ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες όπως ενδεικτικά: ΔΑΔ (Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή) και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές, Νοητικές αναπηρίες, ΔΕΠ(Υ), Μαθησιακές δυσκολίες, Αγχώδεις Διαταραχές, Συναισθηματικές δυσκολίες.
Οι συνεδρίες θα είναι ατομικές ή ομαδικές ανάλογα την περίπτωση και τους θεραπευτικούς μας στόχους. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν ομάδες μουσικοθεραπείας ενήλικων ή και εφήβων, που θα δουλέψουν με τη χρήση της μεθόδου αναλυτικής μουσικοθεραπείας «Αναλυτικό Μουσικόδραμα”, μέθοδος που εισήχθη από την Ιατρό και Μουσικοθεραπεύτρια Ξ. Ντακοβάνου.
Σε κάθε περίπτωση, η έναρξη των συνεδριών θα γίνεται κατόπιν συνεννόησης με το ωδείο και την υπεύθυνη Μουσικοθεραπεύτρια. Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες: ή στη Γραμματεία του Ωδείου στο τηλ: 28210 43067.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα