Η είδηση ότι οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις χίλιες στον διεθνή διαγωνισμό αφίσας του μουσείου τυπογραφίας μόνο ικανοποίηση μπορεί να μας γεμίσει ως Κρήτες.
Με αυτό σαν αφορμή θα πρέπει να καταλάβουμε ότι τα μουσεία και τα ιδρύματα, πρωτίστως της πόλης μας, παράγουν αδιαλείπτως πολιτισμικό έργο.
Την προηγούμενη βδομάδα το Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος βράβευσε τους επιτυχόντες μαθητές στον καθιερωμένο διαγωνισμό δοκιμίου. Οι βραβευμένοι ήταν από διαφορετικά σημεία της Ελλάδος όπως και της αλλοδαπής.
Το νεόκτιστο αρχαιολογικό Μουσείο στη Χαλέπα έχει αποτελέσει σημείο συνάντησης και αναφοράς για κατοίκους και επισκέπτες.
Η οικία Θεοδωράκη στο Γαλατά, προβλέπεται να ολοκληρωθεί -εάν όλα προχωρήσουν ομαλά- σε σύντομο χρόνο.
Έτσι, θα παγιωθεί ως κέντρο για το έργο του κρητικού σύνθετη και κόμβος μουσικού πολιτισμού.
Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης στέκει υπερήφανα δίπλα στο φρούριο του Φιρκά. Οι ποικίλες δράσεις του τιμούν και ερευνούν τη διαχρονική σχέση των Κρητών με το υγρό στοιχείο.
Υπάρχουν όμως και μουσεία που έκλεισαν ελλείψει χρημάτων και στήριξης.
Το Μουσείο Αλιείας στο Κολυμπάρι παραμένει ανενεργό επί πολλά χρόνια, και το “καμμένο κτήριο” ή Πολεμικό Μουσείο αναμένει την πολυπόθητη ανακατασκευή του.
Τέλος το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης παλεύει μόνο του χωρίς κανείς να συγκινείται με την υφιστάμενη κατάσταση.
Τα μουσεία εκτός του ότι ελκύουν τουρίστες και ικανοποιούν τις υλιστικές μας ανάγκες είναι μέρη μνήμης, τιμής, ερεύνης και εκπαίδευσης. Είναι αρχιτεκτονικά “κοσμήματα” που οι χώροι τους δεν παρέχονται μόνο για “στενή” ιστορική διδασκαλία.
Το νησί έχει τόσα πολλά μουσεία ακριβώς διότι έχει αξιόλογους ανθρώπους και μεγάλη ιστορία.
Μουσεία που δεν είναι άψυχα κτήρια και απλοί εκθεσιακοί χώροι αλλά με ενέργεια και ακατάπαυστη προσφορά.
*Ο Μιχάλης Σμυλάκης είναι πτυχιούχος Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου