Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Μουσείο για τον Γιώργη Ψυχουντάκη στην Ασή Γωνιά

Μουσείο για τον θρυλικό μαντατοφόρο της Αντίστασης, τον Γιώργη Ψυχουντάκη, λειτουργεί στην Ασή Γωνιά.

Το πλήρες ημερολόγιό του από τη Μάχη της Κρήτης και την αντίσταση κυκλοφόρησε στα ελληνικά, με τίτλο «Ο Κρητικός Μαντατοφόρος» το 1983 και επανεκδόθηκε το 2001.
Ο ίδιος μετέφρασε κείμενα των αρχαίων ελληνικών στην κρητική διάλεκτο.

Γνώρισε τα Ομηρικά έπη το 1968 και από τότε ξεκίνησε την προσπάθεια της μετάφρασής τους στην κρητική διάλεκτο. Με υπομονή και επιμονή εκδίδεται η μετάφραση της Οδύσσειας το 1979 και της Ιλιάδας το 1995 από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
Το Μουσείο στην Ασή Γωνιά είναι αφιερωμένο στη Μνήμη του Γιώργη Ψυχουντάκη από την Ασή Γωνιά για τον οποίο ο γιος του Νίκος Ψυχουντάκης ξεναγώντας μας στο εκθεσιακό χώρο του Μουσείου, υπογράμμισε: «Ο πατέρας μου υπήρξε ο μεγαλύτερος από τα έξι παιδιά μιας φτωχής οικογένειας εδώ στην Ασή Γωνιά. Γεννήθηκε το 1920 και αφού τελείωσε το δημοτικό σχολείο χωρίς διακοπές, έγινε βοσκός πάνω στα Λευκά Όρη μέχρι που ξέσπασε ο πόλεμος. Σε όλο το διάστημα της κατοχής υπήρξε πολεμικός αγγελιοφόρος ή ο “Κρητικός Μαντατοφόρος” για το αντιστασιακό κίνημα, μια εξαιρετικά δύσκολη αλλά και επικίνδυνη αποστολή. Ο πατέρας μου, αντιμετώπισε και μεγαλύτερες περιπέτειες μετά τον πόλεμο, μεταξύ αυτών και μια άδικη φυλάκιση. Παρηγοριά και αποκούμπι του υπήρξε το γράψιμο σε πολλές μορφές, από τα πεζά απομνημονεύματα του της κατοχής μέχρι τις μεταφράσεις της Οδύσσειας, της Ιλιάδας και των Ομηρικών Επών. Ήταν ένας από τους τελευταίους, αξίζει να τονίσω, προικισμένους πνευματικά Κρητικούς με το χάρισμα των εκτενών συνθέσεων στον κλασικό στίχο της δημοτικής μας παράδοσης».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στον παππού του τον Νικόλα, τονίζοντας ότι «και ο παππούς μου “ο μπάρμπα Νικόλας” ήταν χαρισματικός άνθρωπος και σε εκείνο αφιερώνεται η μετάφραση της “Οδύσσειας. Μετά την μετάφραση αυτή που ήταν η πρώτη, ο πατέρας μου μετέφρασε και την “Ιλιάδα”. Στη μνήμη του, λοιπόν, αποφασίσαμε να φτιάξουμε αυτό το μικρό Μουσείο γεμίζοντας το με ιστορικό φωτογραφικό και άλλο υλικό από το πλούσιο αρχείο του».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα